Πανικός στούς τραπεζίτες στην Αθήνα. Μυστικές συναντήσεις για την δημιουργία τών περίφημων 2,5 μεγάλων τραπεζών.

απο Βημα.
....Tην περασμένη Παρασκευή η Αθήνα βίωσε με έντονο τρόπο τις παραπάνω συνθήκες. Οι άλλοτε πιο ελκυστικές τραπεζικές μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έφθασαν κάποια στιγμή να καταγράφουν απώλειες 20%, αναγκάζοντας τον διοικητή της κ. Τάκη Αράπογλου να μιλάει για πρωτοφανείς υποτιμητικές συνθήκες και για υπερβολικό πανικό που αποσυνδέει τις μετοχικές αξίες από τη λειτουργία και τις δυνατότητες του πρώτου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατούσε και στα γραφεία των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών της Eurobank, της Alpha Bank και της Πειραιώς, οι οποίες αντιμετώπιζαν αντίστοιχες συνθήκες απαξίωσης. Γεγονός που καθιστά τα σενάρια συγχωνεύσεων πιο ενεργά και τους υπευθύνους πιο κινητικούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν μυστικά ανώτερα στελέχη της Eurobank και της Alpha Bank και είχαν μια πρώτη διερευνητική συζήτηση για τα μελλοντικά τραπεζικά σχήματα και τις δυνατότητες συγχωνεύσεων. Πολλοί βλέπουν τις προαναφερόμενες τράπεζες να συγκροτούν μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ένα ισχυρό και βιώσιμο πιστωτικό ίδρυμα και ταυτόχρονα περιγράφουν την Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς και πιθανώς άλλα μικρότερα ιδρύματα να συνθέτουν τον έτερο ισχυρό πόλο της επόμενης περιόδου.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Μυστική συνάντηση μεγαλοτραπεζιτών
* Σχέδια για πωλήσεις και συγχωνεύσεις - Τι φοβάται ο υπουργός Οικονομίας που ελπίζει σε τροποποιήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας

ΑΝΤ. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ
Τα εξελισσόμενα γεγονότα στην παγκόσμια οικονομία και κατ' επέκταση στην ελληνική ξεπερνούν κάθε φαντασία, ακόμη και τους θιασώτες του νοσηρού δόγματος της αυτοεκπληρούμενης προφητείας προσπερνούν. Το κύμα τυφλών και μαζικών πωλήσεων, που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου για να μετατραπεί σε κραχ πανικού την περασμένη Παρασκευή, δείχνει την ταχύτητα και τη δυναμική των δυσμενών εξελίξεων στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

* Φθίνει το φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο

Τα γεγονότα, θυελλώδη και απολύτως καταστροφικά, εξελίσσονται πλέον ανεξέλεγκτα, καθώς οι άμυνες ισχυρών κυβερνήσεων και υπερεθνικών οργανισμών απεδείχθησαν αδύναμες και κατώτερες των περιστάσεων. Η κρίση μοιάζει συστημική, δείχνει να θίγει τον πυρήνα των αρχών και των κανόνων του παγκόσμιου φιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου και να δημιουργεί προϋποθέσεις μεγάλων αλλαγών, που ως πριν από λίγα χρόνια ελάχιστοι υποστήριζαν.

Αυτή τη στιγμή οι μεγάλες προηγμένες δυτικές οικονομίες της Αμερικής και της Ευρώπης παλεύουν, σύμφωνα με τον Τσάρλι Μπιν, υποδιοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και πρώτο σύμβουλο του Γκόρντον Μπράουν, «με τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας». Ταυτοχρόνως όλες οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Ανατολικής Ευρώπης βλέπουν τα κεφάλαια να αποχωρούν, τα νομίσματά τους να υποτιμώνται και τις μετοχικές αξίες να υποπολλαπλασιάζονται και συνολικά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να βιώνει πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης.

Στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Φραγκφούρτη και στην Αθήνα τα τραπεζικά ιδρύματα συνεχίζουν να υποτιμώνται, οι διατραπεζικές αγορές δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει αποτελεσματικά, οι μετοχικές αξίες βυθίζονται και οι κίνδυνοι πλέον αρχίζουν να μεταφέρονται στην πραγματική οικονομία, απειλώντας παραγωγικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Χειρότερη έμοιαζε η κατάσταση στις πρωτεύουσες των αναδυόμενων οικονομιών. Στη Σεούλ, στο Ρίο Ιανέιρο, στη Βουδαπέστη, στην Κωνσταντινούπολη και αλλού τα χρηματιστήρια κατέρρεαν και τα εθνικά νομίσματα αντιμετώπιζαν τρομακτικές πιέσεις. Ακόμη και στο προστατευμένο Πεκίνο η οικονομική απειλή έδειχνε να λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις, αναβιώνοντας παλαιότερες αντιλήψεις για κλείσιμο και προστατευτισμό.

Την περασμένη Παρασκευή η Αθήνα βίωσε με έντονο τρόπο τις παραπάνω συνθήκες. Οι άλλοτε πιο ελκυστικές τραπεζικές μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έφθασαν κάποια στιγμή να καταγράφουν απώλειες 20%, αναγκάζοντας τον διοικητή της κ. Τάκη Αράπογλου να μιλάει για πρωτοφανείς υποτιμητικές συνθήκες και για υπερβολικό πανικό που αποσυνδέει τις μετοχικές αξίες από τη λειτουργία και τις δυνατότητες του πρώτου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατούσε και στα γραφεία των μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών της Eurobank, της Alpha Bank και της Πειραιώς, οι οποίες αντιμετώπιζαν αντίστοιχες συνθήκες απαξίωσης. Γεγονός που καθιστά τα σενάρια συγχωνεύσεων πιο ενεργά και τους υπευθύνους πιο κινητικούς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν μυστικά ανώτερα στελέχη της Eurobank και της Alpha Bank και είχαν μια πρώτη διερευνητική συζήτηση για τα μελλοντικά τραπεζικά σχήματα και τις δυνατότητες συγχωνεύσεων. Πολλοί βλέπουν τις προαναφερόμενες τράπεζες να συγκροτούν μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ένα ισχυρό και βιώσιμο πιστωτικό ίδρυμα και ταυτόχρονα περιγράφουν την Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς και πιθανώς άλλα μικρότερα ιδρύματα να συνθέτουν τον έτερο ισχυρό πόλο της επόμενης περιόδου.

* Τα σχέδια διάσωσης και το κράτος

Γενική είναι η εντύπωση ότι η αποκάλυψη και άλλων πτυχών της πιστωτικής κρίσης, όπως και η μετεξέλιξή της σε οικονομική, θα φέρει μεγάλες αλλαγές στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Ισως τελικώς η έντασή της να επιβάλλει ακόμη και ενεργότερη παρουσία του κράτους, πολύ ισχυρότερη από αυτήν που περιγράφει το σχέδιο σωτηρίας του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, το κράτος θα συμμετάσχει ως και 25% με προνομιούχες μετοχές στο κεφάλαιο ορισμένων τραπεζών που θα κάνουν χρήση των διασωστικών μέτρων.

Ολη η κατάσταση πάντως παρακολουθείται στενά από τον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας. Ο κ. Αλογοσκούφης μετράει ήδη τα σημάδια της κρίσης συνολικά στην οικονομία, γνωρίζει ότι δημοσιονομικά η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και υπολογίζει πολύ στις ευρωπαϊκές αποφάσεις και βοήθειες. Τις επόμενες δύο εβδομάδες πολλά θα κριθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ηδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες θέτουν ζήτημα αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας. Οπως μεταδίδει ο κ. Αλογοσκούφης, η προβλεφθείσα ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας δεν κρίνεται ικανοποιητική για τη διαχείριση της κρίσης και την αποτροπή της ύφεσης στην Ευρώπη. Αναμένει ότι στη σύνοδο κορυφής της 7ης Νοεμβρίου ο Νικολά Σαρκοζί θα προτείνει το προσωρινό πάγωμα των δημοσιονομικών αρχών του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας. Αναμένεται ότι θα ζητήσει να επιτραπεί η άσκηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της επερχόμενης ύφεσης. Μια τέτοια επιλογή μοιάζει σωτήρια για τον κ. Αλογοσκούφη. Ο ίδιος πάντως διατηρεί σχετική απόσταση από τις γαλλικές προτάσεις. Θα προτείνει στο Eco/Fin, που θα προηγηθεί της συνόδου κορυφής, την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τους υπολογισμούς των ελλειμμάτων. Ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι υπό το βάρος των συνθηκών θα αποδεχθούν τροποποιήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει ένα ισχυρό εργαλείο ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και άμβλυνσης ως εκ τούτου των επιπτώσεων της επερχόμενης ύφεσης. Ουσιαστικά ελπίζει ότι θα ελευθερωθεί από τους σημερινούς ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα μπορέσει μέσω των δημοσίων επενδύσεων να δημιουργήσει περιβάλλον ανάπτυξης. Αν το επιτύχει θα μπορεί να εμφανισθεί στη Βουλή με έναν προϋπολογισμό αισθητά τροποποιημένο, προικοδοτημένο με ικανό ύψος δημοσίων επενδύσεων, τις οποίες θα δύναται να υπερπροβάλλει και έτσι να αποκρούει ως έναν βαθμό τις εντεινόμενες απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομίας αντιλαμβάνεται ότι το προσεχές διάστημα θα είναι εξαιρετικά δυσμενές για την κυβέρνηση. Αποδέχεται ότι μέγα υπήρξε το βατοπαιδινό πλήγμα, αναγνωρίζει ότι η οικονομική κρίση βρίσκει την κυβέρνηση αποδυναμωμένη και σχεδόν συμφωνεί με τη διαπίστωση πολλών ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι «περιπετειώδεις» για τη Νέα Δημοκρατία. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία προέχει η διάσωση του τραπεζικού συστήματος, η κατάρτιση ενός λειτουργικού προϋπολογισμού και η διαμόρφωση ενός πακέτου δημοσίων επενδύσεων. Αυτά είναι τα μείζονα για τον κ. Αλογοσκούφη στις παρούσες συνθήκες. Αν εξασφαλισθούν, θα μπορούμε στη συνέχεια να συζητάμε για εκλογές και για οτιδήποτε άλλο... Με τη διαφορά ότι και τα παραπάνω σχεδόν αυτονόητα δεν είναι βέβαια στις παρούσες συνθήκες της μεγάλης κρίσης.