Oι 5 λογοι που κανουν την "ανοδο" του ΠΑΣΟΚ προβληματικη και ασταθη....


Ο ελευθερος τυπος με ρεπορταζ απο την Χαριλαου Τρικουπη εξηγει και αναλυει τα νεα δημοσκοπικα δεδομενα.
Μιλαει για τα υπερ και τα κατα των δημοσκοπησεων οπως τα βλεπουν οι (ψυχραιμοι) ΠΑΣΟΚοι.
Με δυο λογια λεει αυτο που ξερουμε ολοι μας.
Οτι η λεγομενη "διαφορα" ειναι ευκολα αναστρεψιμη.
Την λεω "διαφορα" γιατι τα ποσοστα των δυο κομματων ειναι πολυ χαμηλα για να μιλαμε για διαφορα.
Στην ουσια μιλαμε για αποσυσπειρωση της ΝΔ.
Με την χθεσινη ομιλια του ο Καραμανλης -θεωρειται βεβαιο- οτι αντεστρεψε το κλιμα.
Οι επομενες κινησεις (παροχες, ηθικο πλεονεκτημα κλπ) θα βοηθησουν κιαλλο.
Κριτηριο για εμας θα ειναι το βαρομετρο της public issue.
Εκει θα φανει τι παιζει πραγματικα.
Ολα τα αλλα ειναι για να ανεβαινουν ψυχολογικα οι ΠΑΣΟΚοι.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Πέντε είναι τα σημεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων που -σύμφωνα με την ανάλυση της Χαριλάου Τρικούπη- καθιστούν εύθραυστο το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας ΔημοκρατίαςΠροβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση προκαλούν:
1 Η διαρροή των ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει σε διψήφιο αριθμό, ανάλογα φυσικά με τη μέτρηση. Στη δημοσκόπηση της MRB που δημοσίευσε ο ΕΤ.Κ οι διαρροές ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και βαίνουν μειούμενες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καταγράφονται στο 12%.

2 Η εκτίμηση περισσοτέρων από ενός στους δύο ερωτηθέντες (52,4%) -σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της MRB- ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τις λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών.

3 Η απάντηση του 47% των πολιτών ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα είναι έτοιμο να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της τετραετίας. Σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της Χαριλάου Τρικούπη, τα 2 και 3 αφορούν κρίσιμα ευρήματα και δείχνουν το βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

4 Οι περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά που διατηρεί υπέρ της η Ν.Δ. στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Το γεγονός ότι -σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση- οι πολίτες προβλέπουν στην πλειοψηφία τους νίκη της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές προβληματίζει τη Χαριλάου Τρικούπη.

5 Η χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στη δημοσκόπηση της MRB καταγράφεται κάτω από 70%, κάτι που σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα ανάμεσα στις τάξεις των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας, από την άλλη όμως έχει αποθέματα ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, χαμόγελα στην αξιωματική αντιπολίτευση προκαλεί μια σειρά άλλων ευρημάτων των τελευταίων μετρήσεων.

Το πρώτο που σημειώνουν είναι το προβάδισμα στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής.

Το δεύτερο ότι, για πρώτη φορά ύστερα από περίπου πέντε χρόνια, στο δίπολο για τη διακυβέρνηση της χώρας «Καραμανλής και Ν.Δ.» και «Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ» η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά «Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ».

Το τρίτο είναι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς στο δημόσιο βίο αλλά και το ότι η κοινή γνώμη θεωρεί ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών από ό,τι ο Κ. Καραμανλής.

Τέταρτον, η πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που οφείλεται κυρίως -όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- στην επιστροφή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Η ανάγνωση αυτή οδηγεί τον Γ. Παπανδρέου σε συνέχιση της τακτικής που έχει ακολουθήσει από το τέλος του καλοκαιριού και μετά.

«Διαδρομές» ψηφοφόρων Χ. Τρικούπη - Κουμουνδούρου

Ως συγκοινωνούντα δοχεία συμπεριφέρονται τα τελευταία χρόνια στις μετρήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Το πλέον ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι στοχεύουν στην κοινή δεξαμενή των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς και είναι λογικό όταν ο ένας ανεβαίνει ο άλλος να πέφτει.

Πίσω από τις γραμμές όμως οι αναλυτές αναδεικνύουν ότι αυτό το πινγκ πονγκ των ψηφοφόρων από το ένα κόμμα στο άλλο ανάλογα με τη συγκυρία προδίδει ότι λείπει το στοιχείο της πραγματικής πολιτικής, σε μια ενδιαφέρουσα όσο και κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις αναμέτρηση.

Ούτε η Κουμουνδούρου ούτε όμως η Χαριλάου Τρικούπη μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν τα θετικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, κάθε φορά που εμφανίζονται υπέρ του ενός και κατά του άλλου.

Τα κέρδη οφείλονται στη συγκυρία κάθε φορά και αυτό έχει οδηγήσει τις ηγεσίες τους να σκέπτονται δημοσκοπικά και όχι πολιτικά. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούν στις ευρωεκλογές -αν δεν προκύψει η έκπληξη των πρόωρων εθνικών εκλογών- με εκ διαμέτρου αντίθετους στόχους. Το ΠΑΣΟΚ για να είναι πρώτο κόμμα και να κεφαλαιοποιήσει μια εκλογική νίκη έναντι των εθνικών εκλογών που έπονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταγράψει στην κάλπη αυτό που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να εισέλθει -αν εισέλθει- με άλλους όρους στο τραπέζι διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ. Το πιο πιθανό είναι να μην προκύψει ουσιαστικός, προγραμματικός διάλογος ανάμεσα στα δύο κόμματα πριν από τις εκλογές.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει ότι, έχοντας στόχο την πρωτιά, θα κάνει πράξη την πολιτική ευρύτατων συναινέσεων και συνεργασιών μετεκλογικά, όπως και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει τους δικούς της ψηφοφόρους ότι δεν στέκεται με ίσες αποστάσεις απέναντι στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.