Τι θα πει αποψε ο Πρωθυπουργος για την κοινωνικη προστασια...

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Κεντρική θέση στο Σχέδιό μας κατέχουν…
- η οικοδόμηση βιώσιμου κοινωνικού κράτους,
- η τόνωση της απασχόλησης,
- η μάχη διαρκείας με την ακρίβεια.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό (και δικαιώνει την πολιτική των τελευταίων χρόνων) το γεγονός ότι μειώθηκε η διαφορά του πληθωρισμού, σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Είναι, όμως, κοινή διαπίστωση ότι η εσωτερική αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, αθέμιτες πρακτικές από μεσάζοντες, αναποτελεσματική λειτουργία του ανταγωνισμού, σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους. Δεν αγνοούμε και δεν υποβαθμίζουμε το πρόβλημα.
- Είμαστε σε μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας.
- Στηρίζουμε τις Καταναλωτικές Οργανώσεις και συμπράττουμε με τον πολίτη σ’ ένα κοινό μέτωπο.
- Καταρτίζουμε νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο στην τιμή μεταβίβασης του ίδιου προϊόντος από τον ίδιο όμιλο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε να αποτρέπονται δυσμενείς αποκλίσεις τιμών.
- Δημιουργούμε Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, με ευρείες αρμοδιότητες.
- Αναμορφώνουμε ριζικά (με νέα ρύθμιση) την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έτσι ώστε να ασκεί πιο αποτελεσματικά το ρόλο της, ως πραγματική Αρχή εγγύησης του υγιούς ανταγωνισμού.
- Προετοιμάζουμε (αναμένοντας και το τελικό πόρισμά της) παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων.
- Προχωρούμε, άμεσα, στην ψήφιση νόμου, για την προστασία του Καταναλωτή, στον οποίο περιλαμβάνονται (όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε) ουσιώδεις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική μας ήταν (και παραμένει) στρατευμένη στη συνεχή μείωση της ανεργίας, που συνιστά μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Επιμένουμε, αταλάντευτα, στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, νέων επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας. Ενισχύουμε τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, για να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών. Εφαρμόζουμε προγράμματα κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους μακροχρόνια άνεργους, τα Άτομα με Αναπηρία.

Μείζονος σημασίας για όλους (και παν’ απ’ όλα για τους νέους μας) είναι η βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με βαθειά συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης και γνώμονα το συμφέρον των πολλών…
- δώσαμε λύση στο χαώδη πολυκερματισμό του Συστήματος και την αντιφατική πολυνομία.
- Σχεδιάζουμε δίκαιη αναθεώρηση του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
- Καταρτίζουμε νέα ρύθμιση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ΙΚΑ.
- Προετοιμάζουμε την καθιέρωση Κάρτας Ασφάλισης και Υγείας, στην οποία θα υπάρχει και ο Μοναδικός Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης.


Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενεργοποιούμε το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής για στοχευμένες μεταβιβάσεις, σ’ εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.Ξεκινούμε από τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους εκπονείται ειδικό πρόγραμμα εισοδηματικής στήριξης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου.

Σχόλια