Ο κ. Αλ. Αλαβάνος θεωρεί ότι οι συνεχείς προσπάθειες προσέγγισης που εκδηλώνονται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι «της πλάκας».


απο το αυριανο βημα.
......Την ώρα που στη Χαριλάου Τρικούπη σχηματίζουν ειδική ομάδα για τη διερεύνηση «σημείων επαφής» με την Κουμουνδούρου, ο κ. Αλ. Αλαβάνος εμφανίζεται εξαιρετικά δύσπιστος ως προς τις πραγματικές προθέσεις του ΠαΣοΚ. «Είναι μερικά απλά ζητήματα που δεν χρειάζονται επιτροπές» σχολίαζε χαρακτηριστικά προς συνομιλητές του, επισημαίνοντας τη δυσκολία του
ΠαΣοΚ να αντιδράσει άμεσα και πρακτικά στην πρόταση για κοινή δράση επί συγκεκριμένων θεμάτων που πρότεινε ο ίδιος προσφάτως. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι «είναι σχιζοφρενικό από τη μία πλευρά να θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα αυτοδυναμίας και από την άλλη να καταγγέλλει τον ΣΥΝ ότι δεν θέλει τη συνεργασία μαζί του».......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
* Το παιχνίδι των κομματικών επιτελείων και οι κρυφές επιδιώξεις των κομματικών στελεχών
Ποιοι θέλουν, ποιοι δεν θέλουν συνεργασία ΠαΣοΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Στόχος των δύο κομμάτων είναι οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΑΓΓ. ΚΩΒΑΙΟΣ - Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το πολιτικό πινγκ πονγκ μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τα δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων το κρίσιμο ζήτημα είναι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων: στο πλαίσιο μιας γενικής διερεύνησης των δυνατοτήτων συνεργασίας το ΠαΣοΚ πασχίζει για τον επαναπατρισμό απογοητευμένων οπαδών του, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διατηρήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά του. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο διάλογος δείχνει όμως ότι η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων υπερισχύει της ουσίας. «Προσχηματικές» χαρακτηρίζουν στο ΠαΣοΚ τις προτάσεις προς συζήτηση που τους απηύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Αλ. Αλαβάνος. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί από την πλευρά του ότι οι συνεχείς προσπάθειες προσέγγισης που εκδηλώνονται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι «της πλάκας».




Οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Α. Αλαβάνος ανταλλάσσουν θερμή χειραψία σε παλαιότερη συνάντησή τους. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι προσπάθειες προσέγγισης από την πλευρά του ΠαΣοΚ είναι «της πλάκας», αλλά και στη Χαριλάου τρικούπη χαρακτηρίζουν «προσχηματικές» τις προτάσεις που τους απηύθυνε


Η συζήτηση περί συνεργασιών με την Αριστερά αποτελούσε πάντοτε για το ΠαΣοΚ κίνηση τακτικής. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ακολούθησε αυτήν την κατεύθυνση από τις παραμονές των προηγούμενων εκλογών - χωρίς αποτέλεσμα, όμως, και έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες και την ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κρίνει ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Επιμένει όμως ότι όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν τα εννοεί και πως δεν κινείται καιροσκοπικά.

Η δημιουργία μιας ακόμη άτυπης επιτροπής στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν η απάντηση του κ. Παπανδρέου στις προϋποθέσεις διαλόγου που έθεσε ο κ. Αλ. Αλαβάνος λίγες ημέρες νωρίτερα. Οι προτάσεις του απορρίφθηκαν ως προσχηματικές, η επιθυμία όμως της προσέγγισης παραμένει για έναν κυρίως λόγο: γνωρίζουν πολύ καλά στη Χαριλάου Τρικούπη ότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν αποτέλεσμα μαζικής φυγής ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ προς τα Αριστερά κατά το διάστημα των τελευταίων ετών. Βάσει αυτού του δεδομένου θα επιδιώξουν τον «επαναπατρισμό» όσο το δυνατόν περισσοτέρων εξ αυτών, μέσω μιας προσεκτικής επίθεσης φιλίας στην Κουμουνδούρου.

* «Πράσινη» επιτροπή για τη συνεργασία

Την προσεχή εβδομάδα η επιτροπή που αποτελείται από τους κκ. Ι. Ραγκούση, Κ. Σκανδαλίδη, Στ. Λαμπρινίδη και την κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα συνεδριάσει για να καταρτίσει εισήγηση περί κοινών δράσεων η οποία θα υποβληθεί εν συνεχεία προς τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρεται από καιρό στην «κυβερνώσα Αριστερά». Είναι επίσης ο εμπνευστής του ισχύοντος εκλογικού νόμου που παρέχει πριμ εδρών ακόμη και σε συνασπισμούς κομμάτων και θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο να το δει στην πράξη. Εν όψει των νέων συζητήσεων ο πρώην γραμματέας του ΠαΣοΚ δεν αρνείται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι τακτικής. Για τον λόγο αυτό εκτιμά ότι η πρόταση του ΠαΣοΚ «δεν πρέπει να απευθύνεται προσωπικά προς τον κ. Αλαβάνο αλλά να στρέφεται πολιτικά προς κοινωνικές ομάδες και ενδεχομένως σε κάποιους από την ανανεωτική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμη να συζητήσει την προσέγγιση με το ΠαΣοΚ».

Την ίδια στιγμή για «κοινές δράσεις» κάνει λόγο και ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος επιμένει ότι αυτές θα πρέπει να βασίζονται στις προτάσεις του κ. Παπανδρέου. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ όμως απορρίπτει τη λογική της συγκαλυμμένης έστω προσπάθειας εμβολισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε μάλλον ανεπιθύμητα αποτελέσματα. «Δεν σκοπεύουμε να κινηθούμε διασπαστικά. Ο Παπανδρέου θα απευθυνθεί θεσμικά προς τον Αλαβάνο» δηλώνει ο κ. Ραγκούσης, χωρίς να αποκλείει και συνάντηση των δύο αρχηγών.

Οσο συζητούνται τέτοια σενάρια ο κ. Αλαβάνος δεν φαίνεται να τρέφει αυταπάτες για τυχόν συνεύρεση με το ΠαΣοΚ: «Υπάρχει φάσμα διαφορών. Είμαστε σε άλλες όχθες» αναφέρει συχνά, αν και η «επίθεση φιλίας» - ή «ελιγμός» του για να ανακοπεί το ρεύμα επαναπατρισμού ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, όπως εκτιμούν στελέχη του - που εξαπέλυσε με την πρόταση έξι σημείων έδωσε ώθηση στη φιλολογία περί ενδεχόμενης προσέγγισης των δύο πολιτικών χώρων.

Την ώρα που στη Χαριλάου Τρικούπη σχηματίζουν ειδική ομάδα για τη διερεύνηση «σημείων επαφής» με την Κουμουνδούρου, ο κ. Αλ. Αλαβάνος εμφανίζεται εξαιρετικά δύσπιστος ως προς τις πραγματικές προθέσεις του ΠαΣοΚ. «Είναι μερικά απλά ζητήματα που δεν χρειάζονται επιτροπές» σχολίαζε χαρακτηριστικά προς συνομιλητές του, επισημαίνοντας τη δυσκολία του
ΠαΣοΚ να αντιδράσει άμεσα και πρακτικά στην πρόταση για κοινή δράση επί συγκεκριμένων θεμάτων που πρότεινε ο ίδιος προσφάτως. Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρόταση έξι σημείων που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι «είναι σχιζοφρενικό από τη μία πλευρά να θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα αυτοδυναμίας και από την άλλη να καταγγέλλει τον ΣΥΝ ότι δεν θέλει τη συνεργασία μαζί του».

* Αυτοδυναμία με συναινέσεις

Η απάντηση του ΠαΣοΚ σε αυτό είναι πως ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν είναι ασύμβατος με τις συναινέσεις. Υπό αυτήν την έννοια δεν αποκλείεται η Χαριλάου Τρικούπη να χρησιμοποιήσει ως «καρότο» κάποια δέσμευση για παραχώρηση υπουργείων στον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επιβεβαιωθεί ένα υποθετικό σενάριο που θα φέρει το ΠαΣοΚ πρώτο στις εκλογές, με δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Εν μέσω του κλίματος που διαμορφώνουν πάντως οι όλο και συχνότερες προσκλήσεις συνεργασίας που απευθύνουν προς την Κουμουνδούρου στελέχη του ΠαΣοΚ, υπό το φως και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, ο κ. Αλαβάνος φέρεται να θεωρεί ότι «η συνεχής πρόσκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία είναι της πλάκας και καθαρά επικοινωνιακή».

Η σχεδιαζόμενη νέα πρόσκληση της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται εν πολλοίς σε όσα ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Στο ΠαΣοΚ επιμένουν ότι στόχος είναι η δημιουργία κοινωνικού μετώπου κατά της κυβέρνησης αλλά και η προοπτική συνεργασίας επί προτάσεων όπως αυτή για την Παιδεία και τη χρηματοδότησή της με το 5% του ΑΕΠ, το Ασφαλιστικό, τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, πιθανώς και τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας, στον οποίο ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται πλέον με μεγαλύτερη σαφήνεια.

Στην ίδια τακτική εντάσσεται και η εξ αριστερών πλειοδοσία του
ΠαΣοΚ τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις εγκαταλείπεται η σχηματική φιλολογία για τη «γενιά των 700 ευρώ». Δρομολογείται παράλληλα η στροφή προς ευρύτερη συζήτηση η οποία συμπεριλαμβάνει τμήματα της κοινωνίας που εργάζονται αντί 300 ή 400 ευρώ.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι προτάσεις για κοινή δράση τις οποίες διατύπωσε ήδη ο κ. Αλαβάνος. Σε τι απέβλεπε αυτή η κίνηση, όπως εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα; Σε όσους τον ρωτούν, απαντά ότι «είναι πάγιο στοιχείο της πολιτικής μας οι προτάσεις για κοινή δράση».

«Το μέτωπό μας είναι η κυβέρνηση και για να είναι αξιόπιστη η αντιπολίτευση χρειάζεται η κοινή δράση της» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να επισπευσθεί η πτώση της ΝΔ.

Ο κ. Αλαβάνος απευθυνόμενος σε συνεργάτες του ανέφερε ότι οι προτάσεις του «δεν είναι Ευαγγέλιο, αλλά βγήκαν μέσα από την επικαιρότητα των ημερών», απαντώντας σε όσους θεώρησαν ότι η πρωτοβουλία του συνιστά μαξιμαλιστική στάση: «Αν είναι μαξιμαλισμός αυτό, τότε γιατί το ΠαΣοΚ θέλει τη συνεργασία μαζί μας;». Μιλώντας για κάποια από τα θέματα κοινής δράσης που πρότεινε, έλεγε ότι «η θέση μας για την Ολυμπιακή και την ανάγκη ύπαρξης εθνικού αερομεταφορέα είναι θέση της ΟΣΠΑ και υποστηρίζεται και από την ΠΑΣΚΕ: πώς το αρνείται η ηγεσία του ΠαΣοΚ, ενώ είναι αίτημα του ίδιου του ΠαΣοΚ;».

* «Εμείς εκφράζουμε την πολιτική μας»

Και για την πρότασή του όμως να μην εγκατασταθεί στη Σούδα το Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Ανατροπής του ΝΑΤΟ με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό ο κ. Αλαβάνος σημείωνε χαρακτηριστικά πως στην Κρήτη, όπου περιοδεύει συχνά ως βουλευτής Ηρακλείου, «δεν υπάρχει ούτε ένας φίλος αγωνιστής του ΠαΣοΚ που να διαφωνεί με αυτό το αίτημα, το οποίο μάλιστα συναντά και τη στήριξη ανθρώπων της συντηρητικής παράταξης». Και καλούσε το ΠαΣοΚ να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν προσέρχεται σε κοινή δράση επ' αυτών. «Εμείς δεν κάναμε τίποτε άλλο παρά να εκφράσουμε την πολιτική μας - η συζήτηση από εκεί και πέρα είναι γιατί το ΠαΣοΚ δεν συνεργάζεται μαζί μας στα συγκεκριμένα ζητήματα» τόνιζε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος σε συνομιλητές του.

Το ίδιο αναρωτιούνται και στη Χαριλάου Τρικούπη για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί ο κ. Αλαβάνος ασχολείται περισσότερο με τη Σούδα και δεν συζητεί όσα έχουμε πει για τους ανασφάλιστους, για τα μπλοκάκια στο Δημόσιο ή για τη χρηματοδότηση της Παιδείας;» αντέτεινε ο κ. Ραγκούσης.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τρέμετε φασισταριά την ευρεία προοδευτική συνεργασία...
Καλά κάνετε και τρέμετε. Τελείωσαν τα ψωμιά σας.
Ένας Συνασπίτης.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Για πολλοστή φορά ο Ράθυμος Μπούλης φρόντισε όψιμα και μετά από διαρκείς πιέσεις από παντού να βγει από το καβούκι του και να παίξει τον ρόλο του οργισμένου και αποφασιστικού ηγέτη. Μπροστά σε ένα κοινό κομματόσκυλων και θεραπαινίδων του συστήματος μας αράδιασε ένα σωρό αερολογίες και γενικότητες πασπαλισμένες με την ύψηλη ένταση της φωνής του και ένα ψευτοβλοσυρό ύφος.ΑΝΤΙΟ ΚΩΣΤΑΚΗ.