Ρωσος ΥΠΕΞ: «διαπιστώσαμε ότι η αμερικανική διοίκηση άσκησε τον τελευταίο καιρό απροκάλυπτη πίεση στην ελληνική ηγεσία...


απο in.gr
.....Αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών και την υπογραφή των συμφωνιών για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream), ο κ. Λαβρόφ επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια όντως στη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα πραγματοποιήθηκε ένα είδος άλματος» και προσθέτει: «Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στην ελληνική ηγεσία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή για την πλήρη υποστήριξη αυτών των σημαντικών σχεδίων».

«Είναι απολύτως φυσικό ότι αυτό δεν αρέσει σε όλους», συνεχίζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ ισχυριζόμενος ότι «διαπιστώσαμε ότι η αμερικανική διοίκηση άσκησε τον τελευταίο καιρό απροκάλυπτη πίεση στην ελληνική ηγεσία, προσπαθώντας να εμποδίσει τη συνεργασία μας στην ενεργειακή σφαίρα. Προσπαθούν να τρομάξουν την Ελλάδα ότι η συνεργασία μαζί μας δήθεν οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία»......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική ηγεσία για την πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και την πεποίθησή του ότι τα σχέδια του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα υλοποιηθούν εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ρωσόφωνο περιοδικό της Μόσχας «Ελλάδα» και ελληνικά ΜΜΕ, με αφορμή τα 180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Αθήνας.
Αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών και την υπογραφή των συμφωνιών για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» (South Stream), ο κ. Λαβρόφ επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια όντως στη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα πραγματοποιήθηκε ένα είδος άλματος» και προσθέτει: «Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στην ελληνική ηγεσία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή για την πλήρη υποστήριξη αυτών των σημαντικών σχεδίων».

«Είναι απολύτως φυσικό ότι αυτό δεν αρέσει σε όλους», συνεχίζει ο Ρώσος ΥΠΕΞ ισχυριζόμενος ότι «διαπιστώσαμε ότι η αμερικανική διοίκηση άσκησε τον τελευταίο καιρό απροκάλυπτη πίεση στην ελληνική ηγεσία, προσπαθώντας να εμποδίσει τη συνεργασία μας στην ενεργειακή σφαίρα. Προσπαθούν να τρομάξουν την Ελλάδα ότι η συνεργασία μαζί μας δήθεν οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία».

Κατά τη γνώμη του κ. Λαβρόφ «στην πραγματικότητα η υλοποίηση τεράστιων ενεργειακών σχεδίων, που βασίζονται στον ισορροπημένο υπολογισμό των αλληλοσυνδεόμενων συμφερόντων των παραγωγών, των διαμετακομιστών και των καταναλωτών ενεργειακών πηγών, στοχεύει στην εδραίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αγωγοί Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ?Νότιο Ρεύμα?».

«Τα εν λόγω σχέδια αποτελούν μία από τις διαδρομές μεταφοράς υδρογονανθράκων με την μεγαλύτερη προοπτική, τόσο από την άποψη της διαφοροποίησης των διαδρομών διέλευσης, όσο και από την άποψη της διασφάλισης αποτελεσματικής περιφερειακής ανάπτυξης», προσθέτει ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος εκφράζει την πεποίθησή του ότι τα σχέδια αυτά θα υλοποιηθούν και καταλήγει: «η δημιουργία τους θα εδραιώσει το ρόλο της Ρωσίας ως στρατηγικού προμηθευτή ενεργειακών πηγών στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, θα μετατρέψει την Ελλάδα σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο προμήθειας πετρελαίου και αερίου στην Ευρώπη, θα προσδώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα».
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ηλίου φαεινότερο οτι οι αμερικανοί πιέζουν ....