Ο Αρσένιος, ας πούμε, το «νο 2» του Βατοπεδίου, παλαιός κνίτης, έχει ένα υπερσύγχρονο γραφείο στη Μονή.


απο καθημερινη.
Πώς προσελκύει η Μονή άπαντες τους πρόθυμους να την ευεργετήσουν; Δεν είναι τυχαίο που όποιον κι αν ρωτήσεις περί τον 2ο τη τάξη στη Μονή, τον πατέρα Αρσένιο, το πρώτο που σου λέει είναι η λέξη «μάνατζερ». Και όπως κάθε καλός μάνατζερ, έτσι και ο Αρσένιος ξέρει πως η βασική αρχή του μάρκετινγκ είναι, αντί να ψάχνεις εσύ τον πελάτη, να κάνεις τον πελάτη να ψάξει για σένα. Πράγμα που προϋποθέτει βεβαίως πως πρέπει να έχεις κάτι να προσφέρεις που δεν το έχει κανείς άλλος. Οπως, ας πούμε, την αίσθηση πως, μέσω εσού, θα έρθει σε επαφή με κάτι ανώτερο - το Θεό, τη συγχώρεση, την ιστορία... Ο,τι έχει ανάγκη ο καθένας.

Οταν κάθεσαι με τους μοναχούς στην τραπεζαρία του μοναστηριού, κάτω από τις υποβλητικές τοιχογραφίες εκατοντάδων ετών, είναι δύσκολο να μην αισθανθείς δέος. Οταν ο Εφραίμ σε πάει στη βιβλιοθήκη -και είναι το πρώτο πράγμα που κάνει με τους νεοφερμένους επιχειρηματίες, πολιτικούς, κ.λπ.- και σου δείχνει τα αρχαία διατάγματα του Αυτοκράτορα και τα φιρμάνια των Σουλτάνων που ορίζουν ποια είναι η γη της Μονής, και σου δίνει στο τέλος κι ένα κομματάκι απ’ τη ζώνη της Παναγίας, είναι ακόμη δυσκολότερο να μη νιώσεις υποχρεωμένος. Κι όταν στο τέλος κάποιος απ’ το μοναστήρι σε πάρει τηλέφωνο και σου ζητήσει κάτι που για σένα είναι εύκολο και δεν είναι παράνομο, αλλά απλώς «θα διευκόλυνε την αδελφότητα», τότε πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθείς. Ιδιαίτερα αν στο ζητάει με το σωστό τρόπο ο σωστός άνθρωπος.

Παλιός κνίτης, νέος μάνατζερ
Ο Αρσένιος, ας πούμε, το «νο 2» του Βατοπεδίου, θα ήταν δύσκολο να πιστέψεις πως είναι μοναχός αν δεν φορούσε ράσα. Παλαιός κνίτης απ’ την εποχή που διετέλεσε «νομικάριος» στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έχει ένα υπερσύγχρονο γραφείο στη Μονή, διακοσμημένο με χάρτες για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσδιορίσει πού εδράζεται κάθε διεκδικούμενο ή αποκτηθέν αγροτεμάχιο. Ουδείς εξ αυτών που τον γνώρισαν αμφισβητεί τη βαθιά του πίστη στο Θεό.

Αντιστοίχως όμως, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην διερωτήθηκε πώς γίνεται ο μοναχός να συνδυάζει την πίστη στο Θεό με την ικανότητα στο μάνατζμεντ. Ισως ένα τμήμα της απάντησης να βρίσκεται στην περιπέτεια υγείας που πέρασε ο Αρσένιος περίπου δέκα χρόνια πριν - διεγνώσθη τότε με όγκο στον εγκέφαλο, και οι γιατροί δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι για την πορεία της εγχείρησης. Τότε, λένε όσοι τον επισκέπτονταν, ήταν απ’ τις σπάνιες φορές που φάνηκε πόσο πολύ πιστεύει ο Αρσένιος στο Θεό.

Ακόμη πιο σπάνιο μείγμα ανθρώπου, είναι ο ηγούμενος Εφραίμ. Είναι ο άνθρωπος που πολλές νύχτες ξυπνά τους επισκέπτες της Μονής, χτυπώντας τις πόρτες των κελιών ή των ξενώνων τους. Οταν αγουροξυπνημένοι εκείνοι του ανοίγουν, τον βλέπουν εκστατικό να φωνάζει «το είδατε; το είδατε; ήταν η Παναγία εδώ!». Ετεροθαλής αδελφός του Εφραίμ (από το δεύτερο γάμο του πατέρα του) τυγχάνει ο Νίκος Κουτσού, ο Κύπριος πολιτικός που είναι σήμερα αναπληρωτής πρόεδρος του ευρωπαϊκού κόμματος. Προ καιρού, μάλιστα, όταν ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, που έχει στενές σχέσεις με τον Εφραίμ, διεκδικούσε τη θέση του Αρχιεπισκόπου, ακουγόταν έντονα το σενάριο πως η Μονή Βατοπεδίου μετά την ενθρόνισή του θα επεκταθεί και προς τη διοίκηση της εκκλησίας της Κύπρου - πλην, ο Αθανάσιος τελικώς δεν εξελέγη και τα σενάρια έμειναν σενάρια.

Με επιρροή «Μεγίστης»
Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι 12.000 Κύπριοι επισκέπτες συνεχίζουν ετησίως να τιμούν με την επίσκεψή τους τη Μονή, η οποία χρόνο με το χρόνο υπό την καθοδήγηση του Εφραίμ αποκτά όλο και περισσότερη δύναμη επιρροής. Εξ ου και το αίτημα του ίδιου του Εφραίμ να ονομασθεί και η Μονή Βατοπεδίου «Μεγίστη», πράγμα που δημιούργησε τις προστριβές με τις άλλες Μονές του Αγίου Ορους. Βλέπετε, απ’ τους κανονισμούς και την παράδοση ορίζεται ρητά πως η μόνη Μονή που δικαιούται να λέγεται «Μεγίστη» είναι η «Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας», και ουδεμία άλλη όσο κι αν οι Βατοπεδίτες επιθυμούν να προσδιορίζονται κι εκείνοι με βαθμό υπερθετικό.

Πράγμα που, σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση πάντως, ίσως και να το δικαιούνταν. Διότι η μονή Βατοπεδίου σήμερα, δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που ο μέσος άνθρωπος φαντάζεται όταν λέει τη λέξη «μοναστήρι». Στα ενδότερά της οι μοναχοί «βλέπουν» Bloomberg και Reuters, έχουν ταχύτατη ασύρματη σύνδεση Ιντερνετ που θα τη ζήλευαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι των Αθηνών, και πιάνουν δορυφορική τηλεόραση χωρίς ίχνος χιονιού. Δεν πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο - όσοι πέρασαν από το Βατοπέδι περί το 1999 όταν η «άνοιξη» της Σοφοκλέους συντάρασσε την Ελλάδα, μαρτυρούν πως ένα τμήμα του Μοναστηριού είχε μετατραπεί σε παράρτημα του χρηματιστηρίου με τεράστιες οθόνες όπου έπαιζαν οι μετοχές και άπειρα τηλέφωνα που χτυπούσαν ακαταπαύστως.

Με τοπογραφικά στα χέρια
Αντίστοιχη δραστηριότητα, βεβαίως, έχουν οι μοναχοί και όταν τριγυρνούν στα πέριξ της Μονής. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, που έως πρότινος καλλιεργούσαν τα διεκδικούμενα ή παραχωρηθέντα αγροτεμάχια της Μονής, λένε πως κάθε τόσο εμφανίζονταν μοναχοί με διπλά κινητά και τοπογραφικά σχέδια ανά χείρας οι οποίοι έβγαιναν από μερσεντές και μετρούσαν τα οικόπεδα! (μιας και μιλάμε για οικόπεδα, παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά αναμένεται την προσεχή Δευτέρα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σανιδάς πρόκειται να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με ζητούμενο αν και κατά πόσο υπήρξαν παράνομες αγοραπωλησίες ή παραχωρήσεις αγροτεμαχίων και κτισμάτων της μονής...)

Τώρα, αν σας παραξενεύει η μάρκα «μερσεντές» στην οποία αναφέρονται, ενδιαφέρον θα έχει να σημειώσουμε πως εν έτει 2002 έτερος φίλος της Μονής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων δώρισε στους μοναχούς ένα τζιπ μερσεντές για να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους. Και επίσης πως σαν κι αυτόν υπάρχουν και πολλοί άλλοι...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι έγινε ρε γολφ; ανακάλυψες το Βατοπέδι κάπως αργά. Τον Καραμανλή και τον Ρουσό δεν τους βλέπεις εκεί μέσα;