Οι 19 ημέρες που συγκλόνισαν τη Ν.Δ. Ολο το παρασκήνιο από τη συνέντευξη στη ΔΕΘ μέχρι την Κεντρική Επιτροπή.

απο την αυριανη Καθημερινη.

.....Σε αυτή τη διαδρομή των 19 ημερών, υπήρξαν και στιγμές που ο Κ. Καραμανλής ένιωσε πραγματικά ενοχλημένος από ορισμένα περιστατικά:

- Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Μεϊμαράκη λέγεται ότι προκάλεσε ιδιαίτερο εκνευρισμό, καθώς κρίθηκε ότι ο υπουργός Αμυνας επιχείρησε να υπερκεράσει τον πρωθυπουργό, δίνοντας «γραμμή» στην κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας.

- Οι συναντήσεις ορισμένων δελφίνων με επιχειρηματίες και εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια των οποίων δήλωναν σαφώς την ετοιμότητά τους για την «επόμενη ημέρα στη Ν.Δ.», όποτε αυτή έλθει.

- Το γεγονός πως κορυφαίοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που συνδέονται με φιλική σχέση μαζί του, χρησιμοποιούσαν σε συζητήσεις τους απαξιωτικούς όρους δίνοντας την αίσθηση ενός καπετάνιου που αδυνατεί να σώσει το καράβι από τη βύθιση.....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Οι 19 ημέρες που συγκλόνισαν τη Ν.Δ.
Ολο το παρασκήνιο από τη συνέντευξη στη ΔΕΘ μέχρι την Κεντρική Επιτροπή - Τι εισηγήθηκαν τα στελέχη στον Κ. Καραμανλή
Του Γιωργου Π. Τερζη

Η «εβδομάδα των παθών» του Κώστα Καραμανλή διήρκεσε περισσότερο. Συγκεκριμένα, 19 ημέρες, όσες μεσολάβησαν από την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης μέχρι και την ομιλία του, την Παρασκευή, στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά στα χρόνια της προεδρίας του στη Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Καραμανλής αμφισβητήθηκε τόσο έντονα στο κομματικό και κυβερνητικό παρασκήνιο αλλά και στο τηλεοπτικό προσκήνιο. Ο ίδιος, λέγεται, δεν είχε αντιληφθεί τον θυμό της κοινής γνώμης μετά την εμφάνιση της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι οι απαντήσεις για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής αλλά και για τα θέματα της επικαιρότητας όπως το Βατοπέδιο, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες υπουργών και η πολιτική ηθική, εμφανώς είχαν κριθεί από τις μετρήσεις του Μαξίμου αλλά και τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις ως μη πειστικές.

Στο πλαίσιο αυτό χαράχθηκε άλλωστε και η γραμμή προστασίας τού, τέως πλέον, υπουργού Ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη, υπό αυτό το πρίσμα αντιμετωπίστηκε το πλήθος των αποκαλύψεων για τη Μονή Βατοπεδίου, υπό την ίδια βεβαιότητα ετέθησαν από κυβερνητικά στελέχη στην ατζέντα της επικαιρότητας οικονομικά μέτρα, όπως τα τεκμήρια διαβίωσης, που προκάλεσαν τη δυσφορία των πολιτών.

Η αποπομπή του κ. Γ. Βουλγαράκη, πέντε ημέρες μετά την εκδήλωση της πρωθυπουργικής στήριξης, ήταν το πρώτο αναγκαίο σοκ. Αποδείχθηκε ότι ήταν μία προσωρινή στιγμή νηνεμίας, διότι η τρικυμία συνεχίστηκε, είτε από τις κινήσεις κορυφαίων είτε από τις δηλώσεις των επονομαζόμενων ανταρτών.

Περιστατικά που ενόχλησαν
Σε αυτή τη διαδρομή των 19 ημερών, υπήρξαν και στιγμές που ο Κ. Καραμανλής ένιωσε πραγματικά ενοχλημένος από ορισμένα περιστατικά:

- Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Μεϊμαράκη λέγεται ότι προκάλεσε ιδιαίτερο εκνευρισμό, καθώς κρίθηκε ότι ο υπουργός Αμυνας επιχείρησε να υπερκεράσει τον πρωθυπουργό, δίνοντας «γραμμή» στην κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας.

- Οι συναντήσεις ορισμένων δελφίνων με επιχειρηματίες και εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια των οποίων δήλωναν σαφώς την ετοιμότητά τους για την «επόμενη ημέρα στη Ν.Δ.», όποτε αυτή έλθει.

- Το γεγονός πως κορυφαίοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που συνδέονται με φιλική σχέση μαζί του, χρησιμοποιούσαν σε συζητήσεις τους απαξιωτικούς όρους δίνοντας την αίσθηση ενός καπετάνιου που αδυνατεί να σώσει το καράβι από τη βύθιση.

Κύκλος επαφών
Το μπαράζ των αρνητικών δημοσκοπήσεων, που έδειχναν τα ποσοστά της προσωπικής του δημοτικότητας αλλά και της εκλογικής δυναμικής της Ν.Δ. να κατρακυλούν, φέρεται ότι ήταν η αφορμή για αλλαγή της στάσης του Κ. Καραμανλή. Ο ίδιος αρχικώς απέφευγε να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις, παρά μόνον με ένα στενό πυρήνα συνομιλητών του. Το συνεχώς επιδεινούμενο κλίμα, ωστόσο, τον οδήγησε σε ένα κύκλο τηλεφωνημάτων και επαφών διά ζώσης. Οι Γ. Σουφλιάς, Δημ. Σιούφας, Ντόρα Μπακογιάννη, Πρ. Παυλόπουλος και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης βρέθηκαν κατά περίπτωση στον ίδιο χώρο ή σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, καλούμενοι να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους.

Γιώργος Σουφλιάς
Ο κ. Σουφλιάς υπήρξε από τους πιο τακτικούς συνομιλητές του πρωθυπουργού, το τελευταίο διάστημα. Πέραν των δύο γνωστών συναντήσεων (η πρώτη, την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου εν όψει αποπομπής Βουλγαράκη και η δεύτερη μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής στις 17), οι δύο άνδρες φαίνεται ότι συναντήθηκαν και άλλες δύο φορές, ενώ είχαν καθημερινή επικοινωνία. Πέραν του ότι έγειρε την πλάστιγγα εις βάρος του κ. Βουλγαράκη, ο κ. Σουφλιάς φέρεται να επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι εφόσον καταλήξει στη λύση του ανασχηματισμού αυτός δεν θα έπρεπε να είναι απλή ανακύκλωση προσώπων, αλλά να έχει δομικά χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας και αλλαγή πολιτικής σε τομείς που η κυβέρνηση πάσχει. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αν και επεσήμανε ότι ο κ. Ρουσόπουλος αποτελεί στόχο για μέσα ενημέρωσης και στελέχη της Ν.Δ., στήριξε δημοσίως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καθώς είχε καταστεί σαφές από τον πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμεί να ανοίξει θέμα ανασχηματισμού ή απομάκρυνσης του στενού του συνεργάτη.

Ντόρα Μπακογιάννη
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που ουδέποτε απέκρυψε τις ηγετικές της φιλοδοξίες, είχε -εκ των πραγμάτων- περιορισμένη προσωπική παρέμβαση καθώς απουσίαζε όλες τις τελευταίες ημέρες στο εξωτερικό. Ωστόσο, υπήρχαν συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες, κατά τη διάρκεια των οποίων η κ. Μπακογιάννη φέρεται να επέμεινε ότι δεν τίθεται ζήτημα προσώπων αλλά πολιτικής. «Πρέπει να βάλουμε το άλογο πριν το κάρο», φέρεται να σημείωνε σε σχετικές ερωτήσεις περί ανασχηματισμού, προτείνοντας τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εσωκομματικής τάξης και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Τακτικός συνομιλητής, αν και αθόρυβος προς τα μέσα ενημέρωσης, υπήρξε και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας, ο οποίος και ανέλαβε ρόλο πειθούς προς τους κοινοβουλευτικούς αντάρτες ή συχνότερα μεταφοράς του κλίματος της Βουλής. Φέρεται να σημείωσε ότι αν δεν επιτευχθεί η εσωκομματική ηρεμία, η αποπομπή ενός βουλευτή προς παραδειγματισμό θα ήταν αναπόφευκτη.

Ο ρόλος Μεϊμαράκη
Κατά του ανασχηματισμού τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ αλλαγή προσώπων, όχι εν θερμώ πάντως, εισηγήθηκε ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης κατά τις δύο κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή και η δεύτερη, το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η τακτική κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ακολουθούσε μετά λίγες ώρες. Η αρχική ενόχληση του πρωθυπουργού δεν οδήγησε σε ρήξη των σχέσεων καθώς, όπως λέγεται στη Ρηγίλλης, ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένα «εξαιρετικά αποτελεσματικό κομματικό εργαλείο». Ετσι, ο υπουργός Αμυνας ανέλαβε ενεργό ρόλο στη συνεδρίαση. Η δική του πρόταση να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση του κ. Π. Τατούλη για έκτακτο συνέδριο (απερρίφθη διά βοής) και η επισήμανση πως όσοι διαφωνούν με την πλειοψηφία «είτε προσαρμόζονται είτε αποχωρούν» έδωσε διέξοδο και έκλεψε εντυπώσεις από την παρουσία του Αρκάδα «αντάρτη».

Μετά το σοκ της ΔΕΘ και την αναγνώριση ως λάθους της εν λευκώ κάλυψης των στελεχών από τον πρόεδρο του κόμματος, ο πρωθυπουργός έλαβε υπ' όψιν και τις δημοσκοπικές μετρήσεις και τις επί αυτών αναλύσεις του κ. Γιάννη Λούλη. Σε αυτές αποτυπώθηκε η αποσυσπείρωση της Ν.Δ. και επισημάνθηκε ότι η διαφοροποίηση των δημοσκοπήσεων οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην κάμψη της εμβέλειας του κ. Καραμανλή. Απαιτείτο, λοιπόν, η ενίσχυση της ηγετικότητας του κ. Καραμανλή, που είναι και το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλα στελέχη
Τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν είχαν άμεση επικοινωνία με τον κ. Καραμανλή, το διάστημα που μεσολάβησε. Ο κ. Αβραμόπουλος, που επίσης δεν κρύβει την πρόθεσή του για ενεργό ρόλο, επέμεινε να δηλώνει με κάθε τρόπο τις απόψεις του υπέρ ενός μικρότερου κυβερνητικού σχήματος μάχης αλλά και να ζητά αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, καθώς όπως επισημαίνει σε συνομιλητές του η ανάλυση γίνεται με όρους «δεκαετίας του '80». Με δημόσιες δηλώσεις τάχθηκε υπέρ του ανασχηματισμού και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχ. Λιάπης. Αμφότεροι ζήτησαν και είχαν συναντήσεις με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τις εξελίξεις, ο οποίος και λειτούργησε ως δίαυλος μεταφοράς των θέσεών τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Καραμανλής άκουσε όλες τις εισηγήσεις και, επί της ουσίας, εκλήθη να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ανασχηματισμό και εάν οι αλλαγές θα είναι σημαντικές, συμπαρασύροντας τους κ. Αλογοσκούφη, Λιάπη, Ρουσόπουλο, ή θα περιορίζονται στο πρόσωπο του κ. Θεόδ. Ρουσόπουλου.

Ο κ. Αλογοσκούφης δεν κρύβει την επιθυμία του να αλλάξει υπουργείο καθώς θεωρεί ότι έχει επιβαρυνθεί σε σημαντικό βαθμό με σοβαρές συνέπειες και στην εκλογική του τύχη στην Α΄ Αθήνας. Ο κ. Ρουσόπουλος ήταν επίσης πρόθυμος να διευκολύνει τον πρωθυπουργό -λέγεται ότι το έπραξε δις- εισπράττοντας αρνητική απάντηση. Και τούτο διότι ο κ. Καραμανλής κρίνει ότι η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είναι απλά ζήτημα προσώπου αλλά πολιτικό θέμα και η υπό πίεση αλλαγή χαρτοφυλακίου στον κ. Ρουσόπουλο θα αποτελούσε προσωπικό πλήγμα για το κύρος του.