Αλογοσκουφης: Ο κ. Παπανδρεου δεν αντιλαμβανεται καν τις εξελιξεις στην οικονομια. 11 δις ευρω (4,7% του ΑΕΠ) οι εξαγγελιες Παπανδρεου.

απο καθημερινη.
Όλα όσα ακούγονται και γράφονται για τα τεκμήρια είναι αυθαίρετα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής και ο στόχος είναι να υπάρχουν λίγα, ξεκάθαρα και δίκαια τεκμήρια. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του ECOFIN, στη Νίκαι της Γαλλίας, όπου διαπιστώθηκε ότι η χρηματοοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της.

Για τα τεκμήρια ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα στοχεύουν σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά εκεί όπου εμφανίζεται πλούτος και δηλώνονται ελάχιστα εισοδήματα.

Ο κ. Αλογοσκούφης εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου, σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής κρίση που δοκιμάζει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ίδια η ελληνική οικονομία με ευθύνη του κόμματός του για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, καθώς και ότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε στοιχεία για το κόστος των εξαγγελιών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις οποίες ζήτησε να κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως είπε, τα άμεσα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κοστίζουν 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 4,9 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα μακροπρόθεσμα, το σύνολο της επιβάρυνσης για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει σε 4,7% του ΑΕΠ, γύρω στα 11 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε ερώτηση για τον έλεγχο από τη Eurostat σχετικά με το ύψος του ελλείμματος, διευκρίνισε ότι ακόμη και αν υπάρξουν αναθεωρήσεις για το 2007 αυτές θα είναι περιορισμένες και δεν οδηγούν σε καμιά περίπτωση σε μόνιμη και διατηρήσιμη υπέρβαση του ορίου 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα, που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

Ο ίδιος επανέλαβε πάντως, ότι η κυβέρνηση κινείται στη γραμμή της πολιτικής που έχει χαραχθεί από την ΕΕ για μηδενισμό των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό ως το 2010, αν και όπως είπε, υπάρχει προβληματισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών στη Νίκαια το Σαββατοκύριακο, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι διαπιστώθηκε ότι χρηματοοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της και ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης και της απασχόλησης όσο και των δημοσίων οικονομικών και του πληθωρισμού. Αποφασίστηκε όπως είπε, να υπάρξει συντονισμένη απάντηση στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και την προστασία ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς όπως ανέφερε, πρέπει να συνεχιστεί η αντιπληθωριστική πολιτική.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα διαπιστώθηκε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά στις ΗΠΑ.

Για την ελληνική οικονομία ειδικότερα, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αντέχει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει είναι πολύ μικρότερα λόγω των αδυναμιών του παρελθόντος. Γι' αυτό και τόνισε, οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν για τη φτώχεια και την κοινωνική συνοχή θα εντάσσονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και αυτές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης το διάστημα 2004-2007 κυμάνθηκε στο 4,9%, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού στο 3,1%, ενώ η ανεργία από 10,5% το 2004 έπεσε στο 8,3% το 2007. Το μέσο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 7,4% το 2004 περιορίστηκε στο 2,8% το 2007, ενώ το χρέος από 98,6% του ΑΕΠ στο 94,5% του ΑΕΠ.

Στο ίδιο διάστημα η μέση μεταβολή του πραγματικού μισθού, ανήλθε σε 3,1%, ενώ το ΑΕΠ κατά κεφαλήν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έφτασε το 88,2% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ από 83% το 2004. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα παρέμειναν σταθερά από το 21,3% του ΑΕΠ στο 21,1%.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
και γιατί να πιστέψουμε τον αποτυχημένο?στα αρχίδια μας πόσο κοστίζουν αρκεί να τα δώσει...