Σαν τον μοναχικο Ινδιανο επιμενει ο Γιωργος....

απο e-go.gr

«Μείνε στο μονοπάτι»! Την αρχαία ινδιάνικη προτροπή φαίνεται να ακολουθούν πλέον στη Χαριλάου Τρικούπη.

Επιθυμούν να αποφύγουν τις δύσβατες κορυφές και τις απότομες πλαγιές, ελπίζοντας ότι κάπου εκεί θα δουν γκρεμοτσακισμένα τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος (και λίγο πιο πάνω τα δικά τους).

Επιμένει... μοναχικά ο Γιώργος

Δεδομένου ότι απορρίφθηκε η επανίδρυση, ο Γ. Παπανδρέου έχει μπροστά του τρεις επιλογές για να λύσει το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας: να παρουσιάσει νέα ηγετική ομάδα (και διακήρυξη), να δεχτεί το ενιαίο πολιτικό κέντρο που του ζητούν οι κορυφαίοι ή να μείνει στο μονοπάτι που επέλεξε μετά το συνέδριο του περασμένου Μαρτίου.

Ολα δείχνουν, μέχρι στιγμής, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάλεξε τον τρίτο δρόμο, ποντάροντας στα σκάνδαλα και τα οικονομικά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Κ. Καραμανλής.

Εκτιμήσεις
Τα δύο αυτά συστατικά της συγκυρίας (σκάνδαλα και οικονομία) πιστεύει ότι θα κρατήσουν σε ύφεση τις φλόγες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

«Κανένα στέλεχος δεν θα τολμήσει να μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η ΝΔ δεν θα μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό ή θα υποχρεωθεί να κλείσει στελέχη της στη φυλακή», είπε στο «Εθνος» συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε το πρώτο σενάριο (νέα ηγετική ομάδα) γιατί «δεν είναι έτοιμος, αλλά το παλεύει στο μυαλό του» και το δεύτερο (ενιαίο πολιτικό κέντρο) γιατί «δεν το επιθυμεί».

Και τα δύο ενδεχόμενα έχουν από ένα αρνητικό προηγούμενο που είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη. Γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν ούτε το πολιτικό συμβούλιο του Απριλίου του 2005 («νέοι και... ωραίοι»), ούτε και του Δεκεμβρίου του 2006 («η επιστροφή των βαρόνων»). «Και τα δύο απέτυχαν και είχαν μερίδιο συμμετοχής στην εκλογική ήττα του 2007», δηλώνει ο συνομιλητής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το μόνο ενδεχόμενο που φαίνεται να συζητούν (μονάχα off the record βεβαίως) οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου είναι αυτό του ανασχηματισμού ή για να καλυφθούν κάποιες έκτακτες ανάγκες ή μόλις συμπληρωθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τον ορισμό των οργάνων που μετρούν μόλις λίγους μήνες ζωής.

Στόχος
Η χαραμάδα που αφήνουν έχει ως στόχο να φωτίζει τόσο τις προσδοκίες των νέων βουλευτών που πιέζουν τον Γ. Παπανδρέου να τους ανοίξει τον δρόμο για την κεντρική πολιτική σκηνή όσο και των στελεχών του «ρεύματος» που με τη συνεισφορά τους απέδειξαν ότι άξιζαν καλύτερης μεταχείρισης.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι βουλευτές Γ. Δριβελέγκας, Χ. Αηδόνης, Α. Κατσιφάρας, Μ. Μπόλαρης, Β. Παπαχρήστος κ.ά., που περίμεναν πολύ περισσότερες ευκαιρίες από τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Στη δεύτερη κατηγορία ξεχωρίζουν ο Χρ. Βερελής και η Μ. Αποστολάκη, που έχουν καταφέρει να κάνουν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους στα αντιπολιτευτικά μέτωπα, παρότι το κόμμα τους δεν τους έχει αναθέσει κάποιο ρόλο.

ΠΑΡΑΠΟΝΑ
Ψίθυροι για τους επιτελείς

Στους παλιούς και ανήλιαγους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη έχουν αρχίσει να ακούγονται διάφορα μουρμουρητά για τις σχέσεις των επιτελών. Σε στόχαστρο των παλαιών φαίνεται να έχει μπει ο νέος γραμματέας, Γ. Ραγκούσης, που έχει πάρει το πάνω χέρι και αυτήν τη στιγμή είναι καθαρά ο πιο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.

Ακριβώς αυτή η ιδιότητα του βουλευτή Επικρατείας δίνει αφορμές στους επικριτές του να λένε «πού είναι ο γραμματέας», θέλοντας να υπογραμμίσουν πως «όλη την ώρα είναι με τον Γιώργο». Στους ίδιους ανταγωνισμούς (που υπάρχουν σε κάθε πολιτικό περιβάλλον) αποδίδονται και οι «πληροφορίες» για τους προεδρικούς συνεργάτες που θέλουν να μετακομίσουν στις Βρυξέλλες ή την ανάθεση του χαρτοφυλακίου της Οικονομίας στον νυν εκπρόσωπο Τύπου.

«Αυτό θα είναι υποβάθμιση και όχι αναβάθμιση», λένε χαρακτηριστικά όσοι θεωρούν λάθος τη μετακίνησή του, «ειδικά τώρα που απέκτησε εμπειρία και μπορεί να αποδώσει περισσότερα στον ρόλο του».

Σχόλια