ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα χασουν απο την κυβερνηση στην μαχη για την Παιδεια και για τις ΔΕΚΟ. Ο κοσμος στηριζει την κυβερνηση...

απο την αυριανη Καθημερινη.
Η ψήφιση, προχθές, του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά κολέγια και η, για μία ακόμη φορά, οξεία αντίδραση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκου Αλαβάνου, προοιωνίζεται για την κυβέρνηση νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Το αυτό ισχύει, ασφαλώς, και για την τροπολογία για τις συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ, με τα συνδικάτα να ετοιμάζονται να απαντήσουν απεργιακά, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη.
Και στα δύο αυτά «γήπεδα» η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει το «παιχνίδι», για να δανειστούμε τους ποδοσφαιρικούς όρους που είχαν την τιμητική τους στο γαλάζιο δείπνο της Πέμπτης. Αφενός, γιατί τόσο οι «κουκουλοφόροι» όσο και τα «ρετιρέ των ΔΕΚΟ» –εκτιμάται ότι– δεν μπορούν να κερδίσουν τη συμπάθεια της κοινωνίας και, αφετέρου, διότι τυχόν επεισόδια θα αποδοθούν άμεσα στην αντιπολίτευση και, κυρίως, στο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ρουσόπουλος έσπευσε, όχι τυχαία, να χαρακτηρίσει επικίνδυνη τη δήλωση του κ. Αλαβάνου για «αντιδράσεις που θα σας κάνουν να τρίβετε τα μάτια σας», αποδίδοντάς του εμμέσως το ρόλο του υποκινητή. Ενα δεύτερο πεδίο, όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι στα πολιτικά επιχειρήματα, αφού πλέον μπορεί να επικαλείται πλην της διγλωσσίας του ΠΑΣΟΚ (δήλωση Λούκας Κατσέλη για ΔΕΚΟ, στάση Ευ. Βενιζέλου για πανεπιστήμια) και αντίστοιχες αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ
ολο το αρθρο στο πρωτο σχολιο

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Το κλίμα χαλαρότητας που επικράτησε στο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός προς τους γαλάζιους βουλευτές του πρώτου και του δεύτερου θερινού τμήματος της Βουλής είναι χαρακτηριστικό της διάθεσης των περισσότερων κυβερνητικών στελεχών. Απαντες ξορκίζουν τους κινδύνους της καθημερινότητας (πυρκαγιές, ασφαλιστική ενοποίηση) και αν μπορούσαν θα έφευγαν... χθες για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ωστόσο, η παραμονή του κ. Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου κι αυτή την εβδομάδα, λειτουργεί ανασταλτικά για πολλούς που απλώς παρατείνουν τα Σαββατοκύριακά τους, προσθέτοντας κατά περίπτωση Παρασκευή και Δευτέρα. Οι λίγες πολιτικές αναφορές του Κ. Καραμανλή κατά το δείπνο της Πέμπτης στον Ναυτικό Ομιλο ήρθαν να αποκαλύψουν ένα τμήμα μόνον από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός φέρεται να διασκέδασε τους φόβους περί αυτοδυναμίας, λέγοντας πως «με 152 προχωράμε στο έργο μας» αλλά και τα σενάρια περί άμεσων πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πολλή δουλειά μέχρι το τέλος του έτους, όπως η επίλυση του ζητήματος της Ολυμπιακής και η προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης - Καποδίστριας ΙΙ. Για το 2009, ωστόσο, και τα σενάρια διπλής κάλπης, μαζί με τις ευρωεκλογές, δεν ειπώθηκε το παραμικρό, αντιθέτως έμπειρος κομματικός, την Παρασκευή, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο.

Σύντομες διακοπές

Η κυβέρνηση θα φουλάρει τις μηχανές της, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με στόχο την προετοιμασία της –μακράν από μεγαλεία– παρουσίας του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης. Ζητούμενο αποτελεί το κεντρικό σύνθημα της κυβερνητικής αντεπίθεσης αλλά και η διαχείριση των μετώπων που είναι ήδη ανοικτά και αναμένεται να αναζωπυρωθούν. Η ψήφιση, προχθές, του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά κολέγια και η, για μία ακόμη φορά, οξεία αντίδραση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκου Αλαβάνου, προοιωνίζεται για την κυβέρνηση νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Το αυτό ισχύει, ασφαλώς, και για την τροπολογία για τις συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ, με τα συνδικάτα να ετοιμάζονται να απαντήσουν απεργιακά, αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη.

Και στα δύο αυτά «γήπεδα» η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει το «παιχνίδι», για να δανειστούμε τους ποδοσφαιρικούς όρους που είχαν την τιμητική τους στο γαλάζιο δείπνο της Πέμπτης. Αφενός, γιατί τόσο οι «κουκουλοφόροι» όσο και τα «ρετιρέ των ΔΕΚΟ» –εκτιμάται ότι– δεν μπορούν να κερδίσουν τη συμπάθεια της κοινωνίας και, αφετέρου, διότι τυχόν επεισόδια θα αποδοθούν άμεσα στην αντιπολίτευση και, κυρίως, στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ρουσόπουλος έσπευσε, όχι τυχαία, να χαρακτηρίσει επικίνδυνη τη δήλωση του κ. Αλαβάνου για «αντιδράσεις που θα σας κάνουν να τρίβετε τα μάτια σας», αποδίδοντάς του εμμέσως το ρόλο του υποκινητή. Ενα δεύτερο πεδίο, όπου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει συγκριτικά πλεονεκτήματα, είναι στα πολιτικά επιχειρήματα, αφού πλέον μπορεί να επικαλείται πλην της διγλωσσίας του ΠΑΣΟΚ (δήλωση Λούκας Κατσέλη για ΔΕΚΟ, στάση Ευ. Βενιζέλου για πανεπιστήμια) και αντίστοιχες αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελείμματα Ο.Α. - ΟΣΕ

Πλην του προβλήματος της ακρίβειας και των μέτρων ενίσχυσης των ασθενεστέρων, που αποτελούν σοβαρό πονοκέφαλο για Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομίας, το υπουργείο Μεταφορών θα επιχειρήσει να βάλει το δάκτυλο και στον... χυλό ελλειμμάτων του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής. Οι υψηλές αποδοχές και οι υψηλότερες ακόμη μαύρες τρύπες αποτελούν τα κεντρικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, που αισιοδοξεί ότι δεν θα καεί. Τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι στενά, ωστόσο ειδικά από τη στιγμή που ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, κ. Γ. Αλογοσκούφης, παραδέχεται και επισήμως ότι μεγάλες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνον από έναν μεγάλο συνασπισμό Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ αλλά και ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. (σ.σ. αυτό από το 2004) έχει φθάσει στα όριά του.

Τα εσωτερικά μέτωπα και οι «αντάρτες»

Με τους σκελετούς της Siemens να απειλούν ανά πάσα στιγμή να βγουν έξω από το ντουλάπι, την οικονομία σε περιπέτεια παρά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου και το πολιτικό προσωπικό σε συνολική αμφισβήτηση, Ρηγίλλης και Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους διαχείρισης και των «ανταρτών», αλλά και της εσωτερικής έριδας. Ο κ. Γ. Σουφλιάς τεχνηέντως απέφυγε να στηρίξει τον κ. Αλογοσκούφη την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την Παρασκευή ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, που διατηρεί τον άτυπο ρόλο του συμβούλου παρά τω Πρωθυπουργό, εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον της υπουργού Απασχόλησης κ. Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, για την αντικατάσταση του προέδρου της Εργατικής Κατοικίας κ. Αντ. Σελλιανάκη με τον κ. Θ. Στάμου. Ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει ότι η κ. Πετραλιά δε έχει αγωνιστικές περγαμηνές, ούτε όμως και έργο ουσίας «παρά μόνον σε επικοινωνιακό επίπεδο» και την κατηγορεί ότι απομάκρυνε τον κ. Σελλιανάκη για να τοποθετήσει δικό της «κομματάρχη». Στον αντίποδα αρκετοί στην κυβέρνηση υπενθύμιζαν υπαινικτικά τον τόπο καταγωγής του κ. Σελλιανάκη αιτιολογώντας έτσι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Κεφαλλογιάννη.

Πίσω από την ψύχραιμη αντιμετώπιση και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν υπάρχει δυσφορία του πρωθυπουργού, κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τις απουσίες από το δείπνο της Παρασκευής. Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατούλης αλλά και Γιάννης Λαμπρόπουλος («χολωμένος» λένε κάποιοι από την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, παρά την πρωτιά στη Μεσσηνία) προβλήθηκαν ως οι ηχηρότερες απουσίες.

Αντιθέτως, το «παρών» έδωσε ο έτερος «αντάρτης» κ. Γιάννης Μανώλης που είχε θερμό εναγκαλισμό και στιγμές ποδοσφαιρικού χιούμορ με τον πρόεδρο. Αλλωστε, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ο πρώην επικεφαλής της ΔΑΚΕ λειτουργεί ως το «συνδικαλιστικό αμορτισέρ» της κυβέρνησης και διατηρεί μια χρήσιμη για την προώθηση του κυβερνητικού έργου γραμμή επικοινωνίας με τους συνδικαλιστές.

Ο κ. Τατούλης πάλι έχει βάλει το σύνολο της παράταξης να συζητεί καθημερινά για «το 152» ή «το 151», τον δυνητικό δηλαδή αριθμό των βουλευτών που στηρίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια. Ο δε κ. Πολύδωρας, που προτίμησε την ιστορική Ανδρίτσαινα, αμφισβητεί αμέσως την ακολουθούμενη πολιτική, κρίνοντας ότι οδηγεί στην κατάρρευση του δικομματισμού και της Ν.Δ. Συχνά, δε, φέρει στους συνομιλητές του ως παράδειγμα τη μακροζωία των δύο βρετανικών ή των δύο αμερικανικών κομμάτων, επιχειρηματολογώντας εναντίον των σεναρίων που θεωρούν ως αυτονόητο το τέλος των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας.

Εστω και εκτός κομματικού νυμφώνος, «αντάρτικο» απειλεί να στήσει και ο πρώην εισαγγελέας κ. Γιώργος Ζορμπάς. Οσα ανέφερε κατά τη δήλωση παραίτησής του, το μεσημέρι της Παρασκεύης, δεν προβλημάτισαν την κυβέρνηση. Εκτός από ένα σημείο, ίσως, ότι δηλαδή δεν απέκλεισε ανάλογα με τις εξελίξεις να επανέλθει... Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Ζορμπάς επαναλαμβάνει όσα κατέθεσε και στη Βουλή, ενώ ευχαριστεί τον Κ. Καραμανλή για την εμπιστοσύνη που του έδειξε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ρε συ wolf τέτοιο ενημερωτικό πήρε και ένας φίλος μου βουλευτής της ΝΔ
για το τι να λέει στους ψηφοφόρους του...ΑΜΑΝ ΠΙΑ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Νομίζω ότι απλά αναδημοσιεύει άρθρο της Καθημερινής...