Καραμανλης: Η ξεφτιλα του ελληνικου κρατους -οπως με την υποθεση Οτσαλαν- δεν θα επαναληφθει. Το σκανδαλο Siemens θα διερευνηθει πληρως.

απο in.gr
Επιτιθέμενος κατά του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Οι πολίτες το ξέρουν πολύ καλά. Τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα (τα χρέη, τα ελλείμματα, η ακρίβεια, η ανεργία, η διαφθορά) είναι 'επιτεύγματα' ενός καθεστωτικού παρελθόντος. Ανεξιχνίαστες υποθέσεις που αποκαλύπτονται, ερευνώνται και αντιμετωπίζονται σήμερα (παραδικαστικό, Χρηματιστήριο, ΔΕΚΑ, Κτηματολόγιο, Εξοπλιστικά, ΤΟΡ - Μ1, Siemens) γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν στο χθες».
Και συμπλήρωσε: «Γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στις εστίες ενός συστήματος εξουσίας που δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν αντιδρούσε. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με την κάλυψη ενός συστήματος που λοιδορούσε, που λάσπωνε, που υποτιμούσε, όποιον τολμούσε να πει για όλα αυτά. Γεννήθηκαν μέσα από νοοτροπίες που έκαναν τη διαπλοκή καθεστώς, έκαναν τη διαφθορά καθημερινή πρακτική, έκαναν την αθέμιτη συναλλαγή κοινωνικά αποδεκτή».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «για πολλά χρόνια, η 'μίζα' ήταν κυβερνητική οδηγία, η παρανομία γινόταν ανεκτή, οι υπαίτιοι προστατεύονταν ακόμη και με νομοθετικές ρυθμίσεις». Επισήμανε δε ότι η κατάσταση εκείνη άλλαξε και συνεχίζει ν' αλλάζει και σήμερα οι υπαίτιοι δεν καλύπτονται, οι υπόλογοι, όποιοι κι αν είναι, λογοδοτούν -και θα λογοδοτούν- αυστηρά.
«Τολμούμε να συγκρουόμαστε. Τολμούμε να αποκαλύπτουμε. Τολμούμε να ερευνούμε. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Αυτή είναι η διαφορά μας. Οι θεσμοί λειτουργούν αποτελεσματικά και η Δικαιοσύνη, απόλυτα ανεξάρτητη, έχει σήμερα το λόγο που της ανήκει. Την εμπιστευόμαστε, σε κάθε περίπτωση» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για Siemens
Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ταυτόχρονα, όλα όσα χρειάζεται να γίνουν στη Βουλή: Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, θα συγκροτηθεί με κυβερνητική πρωτοβουλία όταν ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο. Εκτίμησε δε ότι η συγκρότηση εξεταστικής σήμερα θα δυσκολέψει το έργο της Δικαιοσύνης, «όπως κάποιοι επιζητούν, όχι για να δώσει κάλυψη, όπως έγινε στην υπόθεση Οτσαλάν. Όχι για να καταλήξει κάθε κόμμα στο δικό του πόρισμα, όπως έγινε με τα εξοπλιστικά». Και τόνισε με έμφαση:
«Ας μην παριστάνουν, λοιπόν, τους βιαστικούς, εκείνοι που, πάνω από δύο δεκαετίες, καλλιεργούσαν τη σιωπή, την ανοχή, τον κυνισμό. Ας μην προσπαθούν να συμψηφίσουν τις χτεσινές ενοχές με τις σημερινές κραυγές τους. Ας μην επιδίδονται σε παιχνίδια εντυπώσεων».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οποία είπε ότι «πάει πολύ να παριστάνει τον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας τη Δικαιοσύνη». «Πάει πολύ σ' αυτούς που ανέχτηκαν το παραδικαστικό να γίνονται αφισοκολλητές απύθμενης ανευθυνότητας. Είναι δικαίωμά τους να ανταγωνίζονται σε λαϊκισμό τους αντιπολιτευόμενους κομματικούς τους αντιπάλους. Δεν είναι όμως δικαίωμα κανενός η κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση αμφισβήτηση των θεσμών» τόνισε.
Ο Κώστας Καραμανλής εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ «ανεύθυνα και αναξιόπιστα» προσπαθεί να καλύψει την πολιτική του αδυναμία, με ακρότητες που πλήττουν την ίδια τη Δημοκρατία και το κατηγόρησε ότι προσπαθεί να πετύχει συμψηφισμούς και να αναβιώσει πρακτικές οξύτητας, πόλωσης, και φανατισμού.
«Η κοινωνία δεν αντέχει δημαγωγικές παραστάσεις που, χωρίς να δίνουν λύση στο επίκαιρο, διογκώνουν όλα τα προβλήματα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η κοινή γνώμη βλέπει την αντιφατικότητα της ευρύτερης αντιπολίτευσης και καταλαβαίνει τους κινδύνους που επιφυλάσσει η απόπειρα ισοπέδωσης των πάντων.
Προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνεις: «Όποιες κι αν είναι οι αντιξοότητες της διεθνούς συγκυρίας, όποιες κι αν είναι οι αντιστάσεις βολεμένων συμφερόντων, όποιο κι αν είναι το ξέσπασμα του θλιβερού παρελθόντος, δεν θα κουραστώ, δεν θα διστάσω, δεν θα υποταχθώ στις σκοπιμότητες κανενός» τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Επισήμανε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να χαριστεί -όπως είπε- σε πρακτικές, αντιλήψεις και νοοτροπίες, που προσκρούουν στις αρχές, στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και στα ζητούμενα της κοινωνίας, ενώ τόνισε με έμφαση ότι δεν συμβιβάστηκε και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί «με πιέσεις, που αντιμάχονται το εθνικό, το κοινωνικό, το συλλογικό συμφέρον».

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
γιατί δεν ξανανοίγει λοιπόν η υπόθεση Οτσαλάν;
Ο χρήστης wolf είπε…
γιατι ειναι ολα παραγραμμενα με νομο πασοκ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπα; Παραγράφηκαν και οι πολιτικές ευθύνες;

Ξέχασα... Ο Κωστάκης δεν ξέρει τι σημαίνει πολιτική ευθύνη.

Κατά τα άλλα, φέρτε γρήγορα μανόν γιατί σκίστηκε το καλσόν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όλα στο φώς, μηδενική ανοχή,το μαχαίρι στο κόκκαλο,άπλετο φως, σεμνά και ταπεινά,για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και το λουρί της μάνας του.Είπε τίποτα άλλο?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι άλλο μπορεί να πει ο κόπανος...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ρε συντρόφια ποιός λογικός ασχολείται σήμερα με τον Κωστάκη τον μπουχέσα…αντι χθές να πει ένα μεγάλο συγγνώμη στους ντόπιους ,κούνησε τα χεράκια του είπε το συνηθισμένο ποίημα ότι ακόμη φταίει το ΠΑΣΟΚ και πήγε για κοκορέτσι σε ταβέρνα της περιοχής…τέτοιοι που είμαστε αυτοί μας αξίζουν…
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λόγια, κούφια λόγια, την ώρα που ΟΛΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΝΤΑΙ. Ποιός πιστεύει τον χοντρούλη;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
O Wolf!
Άξιος ο μισθός του...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εύγε Wolf΄. Μας δίνεις κουράγιο.Αλήθεια βγαίνει τίποτα?