Υπο τον φοβο της Siemens η κυβερνηση. 1 με 2 μοναδες κοστισε το ταξιδι του κ. Λιαπη στις δημοσκοπησεις....

απο την αυριανη Καθημερινη.
.......Κομβικό σημείο για τη νέα κυβερνητική στρατηγική θα είναι η 5η Σεπτεμβρίου και τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα δύσκολα, όμως, αρχίζουν αμέσως μετά. Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν μπορούν ακόμη να αποκλείσουν νέο κύκλο αποκαλύψεων για την υπόθεση της Siemens που θα εμπλέκουν και γαλάζια στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μόνον η υποψία σκανδάλου με την παράταση της συζήτησης γύρω από το ιδιωτικό ταξίδι που κ. Μιχ. Λιάπη θεωρείται ότι κόστισε στη Ν.Δ. 1 - 2 μονάδες κατά τις δημοσκοπήσεις. «Και είναι αμφίβολο ότι η ζημία μπορεί να αποκατασταθεί, παρά τις πειστικές απαντήσεις του υπουργού στη συνέχεια», λένε από τη Ρηγίλλης.
Εκεί που θα κριθούν τα πάντα, όμως, είναι στην οικονομία. «Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι ευρωεκλογές θα έχουν ως αντικείμενο τα εσωτερικά θέματα, καθώς “οικονομικά” ψηφίζει ο κόσμος», λέγεται χαρακτηριστικά και το βλέμμα πέφτει στις επιδόσεις των Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Φώλια στους τομείς της εισοδηματικής πολιτικής και της χαλιναγώγησης της ακρίβειας.
Παράλληλα, επιχειρείται να αποφευχθεί ο «σκανδαλισμός» της κοινής γνώμης. Στον απόηχο της βαρυσήμαντης παρέμβασης του κ. Κάρολου Παπούλια, έχει δοθεί εντολή στα γαλάζια στελέχη για σεβασμό της (περίφημης, πλην όμως ξεχασμένης) αρχής του «σεμνά και ταπεινά». Οι γκρίνιες για τους «μυκονιάτες» και τους «σκαφάτους» -όπως έλεγε βουλευτής- του κυβερνητικού σχήματος δεν λείπουν και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η αποτύπωση στον τηλεοπτικό φακό της «παχυλής ζωής» -κατά τη φράση του κ. Παπούλια- κάποιων στελεχών προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη από μία άστοχη πολιτική κίνηση.
Στα ανοικτά μέτωπα για την κυβέρνηση θα πρέπει να περιληφθούν, ασφαλώς, οι πυρκαγιές που κατατρώγουν τα δάση της Ελλάδας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή τους. Το κόστος τους, σε εκλογικούς όρους, δεν πρόκειται να μετρηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο. .........

ολο το αρθρο στο πρωτο σχολιο...

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από τον Σεπτέμβριο αναζητεί η κυβέρνηση, δεδομένου ότι η προσεχής περίοδος οδηγεί, ούτως ή άλλως, σε εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης είναι εδραία η άποψη ότι το κλίμα ηθικής και πολιτικής κρίσης όχι μόνον δεν θα περιοριστεί αλλά θα ενταθεί τους προσεχείς μήνες. Αλλωστε, η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομικής κρίσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγέθυνση του κλίματος δυσαρέσκειας και απαξίωσης του πολιτικού προσωπικού και, ασφαλώς, της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Εκ παραλλήλου, διαπιστώνονται ήδη όχι μόνον συμπτώματα ανάσχεσης των κυβερνητικών ρυθμών αλλά και εξάντλησης των πολιτικών αποθεμάτων της κυβέρνησης.

Στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος έχει αρχίσει η αναζήτηση τρόπων ώστε ο κ. Κ. Καραμανλής να εμφανιστεί ότι «απαντά» στα σημεία των καιρών, ότι δίνει νέο όραμα και αναζωογονεί το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας, που έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης μοιάζει ασθενικό. Το ότι θα είναι ο ίδιος προσωπικά που, για άλλη μια φορά, θα αναλάβει το μέγιστο βάρος της αντεπίθεσης είναι αναμφισβήτητο. Ομως, ζητούμενο για το επιτελείο του παραμένει ποιο διακύβευμα θα προβληθεί προς το εκλογικό σώμα. Με άλλα λόγια, αναζητείται το σύνθημα, η πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην αίσθηση της φυγής προς τα εμπρός, μέσα στο κλίμα γενικευμένης απογοήτευσης και απαξίας. Στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες συμμετέχουν, πλην των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, και προσωπικότητες εκτός των στενών ορίων της πολιτικής, χωρίς όμως έως τώρα να έχει διαμορφωθεί συγκεκριμένη στρατηγική που θα δίνει την αίσθηση της νέας πρωτοβουλίας, καθώς το σύνθημα των «μεταρρυθμίσεων» θεωρείται μη πειστικό προς την κοινή γνώμη. Ταυτοχρόνως, η πολιτική γραμμή θα πρέπει να δίνει απαντήσεις στην απογοήτευση των πολιτών και, κυρίως, να «πολώνει» το εκλογικό σώμα, να δημιουργεί δηλαδή συνθήκες επανασυσπείρωσης των ψηφοφόρων στο κόμμα.

Το ορόσημο των ευρωεκλογών

Αντικειμενικό ορόσημο για την κυβέρνηση αποτελεί ο προσεχής Ιούνιος και οι ευρωεκλογές. Με αυτόν ως ορίζοντα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης η συζήτηση για το δέον γενέσθαι καλά κρατεί. Κατά μία εκδοχή, ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάληψη θεαματικών πρωτοβουλιών και πάντως θεαματικότερων από έναν απλό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Προτείνουν δηλαδή την υιοθέτηση πολιτικών - σοκ που ενδεχομένως θα φέρουν σε αμηχανία όχι μόνον το ΠΑΣΟΚ (με την έφεση που έχει στις πολλές και αντικρουόμενες γραμμές πολιτικής), αλλά και τους ίδιους τους γαλάζιους βουλευτές. Η φράση κομματικού στελέχους που εισηγείται τη «στρατηγική της έντασης» ότι «εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω πως μπορεί να τρελαθούν κάποιοι και να ρίξουν την κυβέρνηση» δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί να ηγείται ενός κόμματος που δεν μπορεί να τον ακολουθήσει και θα προκαλέσει εκλογές ζητώντας επαναβεβαίωση της εντολής για τη συνέχιση του έργου του και καταγγέλλοντας τα συμφέροντα που αντιμάχονται τις μεταρρυθμίσεις. Το σενάριο αυτό μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, ωστόσο δεν είναι υπερβολή ότι αποτελεί ενδόμυχο πόθο αρκετών στελεχών που το αντιμετωπίζουν ως σανίδα σωτηρίας.

Κατά τη δεύτερη εκδοχή, πάλι, ο πρωθυπουργός θα αποφύγει τις ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες. Δεν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, εκτός αν το απαιτήσει η συγκυρία ή κάποιο σκάνδαλο, θα πορευθεί ομαλά στις ευρωεκλογές και θα υποστεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ μια ήττα. «Μικρότερη από αυτή της Χαριλάου Τρικουπη, αλλά πάντως ήττα», όπως σημειώνει εκλογικός αναλυτής.

Υπό τον φόβο της Siemens

Κομβικό σημείο για τη νέα κυβερνητική στρατηγική θα είναι η 5η Σεπτεμβρίου και τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα δύσκολα, όμως, αρχίζουν αμέσως μετά. Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν μπορούν ακόμη να αποκλείσουν νέο κύκλο αποκαλύψεων για την υπόθεση της Siemens που θα εμπλέκουν και γαλάζια στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μόνον η υποψία σκανδάλου με την παράταση της συζήτησης γύρω από το ιδιωτικό ταξίδι που κ. Μιχ. Λιάπη θεωρείται ότι κόστισε στη Ν.Δ. 1 - 2 μονάδες κατά τις δημοσκοπήσεις. «Και είναι αμφίβολο ότι η ζημία μπορεί να αποκατασταθεί, παρά τις πειστικές απαντήσεις του υπουργού στη συνέχεια», λένε από τη Ρηγίλλης.

Εκεί που θα κριθούν τα πάντα, όμως, είναι στην οικονομία. «Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι ευρωεκλογές θα έχουν ως αντικείμενο τα εσωτερικά θέματα, καθώς “οικονομικά” ψηφίζει ο κόσμος», λέγεται χαρακτηριστικά και το βλέμμα πέφτει στις επιδόσεις των Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Φώλια στους τομείς της εισοδηματικής πολιτικής και της χαλιναγώγησης της ακρίβειας.

Παράλληλα, επιχειρείται να αποφευχθεί ο «σκανδαλισμός» της κοινής γνώμης. Στον απόηχο της βαρυσήμαντης παρέμβασης του κ. Κάρολου Παπούλια, έχει δοθεί εντολή στα γαλάζια στελέχη για σεβασμό της (περίφημης, πλην όμως ξεχασμένης) αρχής του «σεμνά και ταπεινά». Οι γκρίνιες για τους «μυκονιάτες» και τους «σκαφάτους» -όπως έλεγε βουλευτής- του κυβερνητικού σχήματος δεν λείπουν και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η αποτύπωση στον τηλεοπτικό φακό της «παχυλής ζωής» -κατά τη φράση του κ. Παπούλια- κάποιων στελεχών προκαλεί μεγαλύτερη βλάβη από μία άστοχη πολιτική κίνηση.

Στα ανοικτά μέτωπα για την κυβέρνηση θα πρέπει να περιληφθούν, ασφαλώς, οι πυρκαγιές που κατατρώγουν τα δάση της Ελλάδας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή τους. Το κόστος τους, σε εκλογικούς όρους, δεν πρόκειται να μετρηθεί πριν από τον Σεπτέμβριο.

Οι διαφωνούντες

Ζητούμενο αποτελεί και η διαχείριση των διαφωνούντων, οι παρεμβάσεις των οποίων αναμφισβήτητα εντείνουν το κλίμα εσωστρέφειας. Μπορεί οι... υποψίες να στρέφονται προς τον κ. Πέτρο Τατούλη (την Παρασκευή σε blog επισήμανε ότι οι έννοιες της επανίδρυσης του κράτους και των μεταρρυθμίσεων, που επικαλείται η κυβέρνηση, έχουν χάσει το νόημά τους, ενώ δήλωσε απελευθερωμένος να ψηφίζει κατά συνείδηση μετά την επιστροφή του Κ. Κουκοδήμου), αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις και από άλλους βουλευτές, όπως ο κ. Βύρων Πολύδωρας ο οποίος δεν θα διστάσει να επανέλθει στα χαρακώματα. Σε συνομιλητές του δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την ακολουθούμενη πολιτική, αλλά και για πολλά στελέχη του κυβερνητικού και του κομματικού μηχανισμού. Κυρίως, όμως, θεωρεί ότι η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των κομμάτων εξουσίας.

Ο «αυστηρός» κ. Ζορμπάς

Ανοικτό μέτωπο -που βαίνει μάλλον προς εκτόνωση- είναι και αυτό μεταξύ της κυβέρνησης -με επίκεντρο τα υπουργεία Οικονομίας και Δικαιοσύνης- και του πρώην εισαγγελέα - επικεφαλής της Αρχής για την αντιμετώπιση της διακίνησης «μαύρου χρήματος» κ. Γ. Ζορμπά. Το απόγευμα της Παρασκευής, το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης εις βάρος του πρώην εισαγγελέα, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του αλλά και το έργο του το διάστημα που ηγήθηκε της υπηρεσίας. Απαξιωτικές ήταν και οι αναφορές συνεργατών του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ενώ ο ίδιος ο υπουργός δεν απέφυγε στη Βουλή τους υπαινιγμούς για τις μηνιαίες αποδοχές που είχε ο κ. Ζορμπάς, ωσάν να αποφάσισε μόνος του γι’ αυτές ή η κυβέρνηση να είναι άμοιρη ευθυνών.

Η κλιμάκωση αυτή της πολεμικής αποκαλύπτει την εκτίμηση που κυριαρχεί σε κυβερνητικά και κομματικά γραφεία, ότι δηλαδή τα πυρά του κ. Ζορμπά είναι... «άσφαιρα». Και η αλήθεια είναι ότι η πολυαναμενόμενη παρουσία του στη Βουλή άφησε ελάχιστα στοιχεία, περισσότερους υπαινιγμούς και επιβεβαιώσε μόνον την αντιπαλότητά του με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δυσμενείς για την κυβέρνηση αποκαλύψεις από τον κ. Ζορμπά, παρά τις περί του αντιθέτου «διαρροές» του περιβάλλοντός του. «Οποιοι επιμένουν στη δήλωση των προθέσεών τους συνήθως δεν έχουν πραγματικές προθέσεις», σχολίαζε χαρακτηριστικά στέλεχος της κυβέρνησης την Παρασκευή, προσθέτοντας πως ο κ. Ζορμπάς δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει τον ρόλο του εισαγγελέα από αυτόν του πολιτικού προσώπου ως επικεφαλής της σχετικής Αρχής. Και ως δείγμα αυτοκριτικής, κατέληξε: «Ετσι την πατήσαμε και εμείς με την υπόθεση των Tor-M1...».
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελικά θα μας πει κανείς τί γύρευε ο Λιάπης με το Νικηφοράκο στο Σάλτσμπουρκ;
Γιατί η Εθνική ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είχε αγώνα εκει!