Στην Αμερικη ομως οι φιλοι του Γκρουεφσκι το παλευουν πιο σοβαρα. Παντως ουτε απο εκει θα δουν χαιρι και προκοπη. Τι λεει ο Ομπαμα;


Ο Ιγνατιου γραφει (Εθνος) μεταξυ αλλων.
....Στην Αθήνα, δικαιολογημένα αισθάνονται πως ο άκρατος εθνικισμός της σκοπιανής ηγεσίας εκπορεύθηκε από την Ουάσιγκτον με την απρόβλεπτη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος μίλησε για «μακεδονική» γλώσσα και θρησκεία.
Οι εξηγήσεις που έδωσε στη συνέχεια ο ίδιος ο υφυπουργός σε Ελληνες διπλωμάτες, χαρακτηρίστηκαν «μη πειστικές». Να σημειωθεί μάλιστα ότι την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Μακόρμακ ερωτηθείς για την επιστολή Γκρούεφσκι στον πρωθυπουργό είπε ότι «είναι θέμα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων».
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η υπόγεια κόντρα της Ουάσιγκτον με την Αθήνα με αφορμή το «πάγωμα» του διορισμού του νέου Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ.
Η εμπλοκή σημειώθηκε μετά την κατάθεση του Αμερικανού διπλωμάτη στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, και την άρνησή του να τοποθετηθεί για ενέργειες της σκοπιανής κυβέρνησης, όπως τη μετονομασία του αεροδρομίου, που χαρακτηρίστηκαν προκλητικές από τους γερουσιαστές.
Συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις πιστεύουν ότι πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, από μία ξένη χώρα, μέσω της αμερικανικής Γερουσίας, ενώ στην πραγματικότητα οφείλεται στις μη πειστικές απαντήσεις του κ. Ρίκερ.
Τις τελευταίες ημέρες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε γραμμή να «πληγούν» οι Ρ.Μενέντεζ και Ολ. Σνόου, για τους οποίους υπάρχει υποψία ότι βρίσκονται πίσω από την εμπλοκή του διορισμού του κ. Ρίκερ. Ετσι, εμφανίστηκαν αρνητικά δημοσιεύματα για τον κ. Μενέντεζ στην Αμερική, που δείχνουν -σύμφωνα με διπλωμάτη- την «πορεία του φιδιού» με στόχο τον Αμερικανό γερουσιαστή.
Ο τελευταίος δήλωσε στην εφημερίδα «Star Ledger» ότι η χρησιμοποίηση του ονόματος της Μακεδονίας από τα Σκόπια δημιούργησε ένταση σε μία σημαντική περιοχή του πλανήτη και δικαιολογημένα ενοχλήθηκε η Ελλάδα, και τόνισε ότι εκτός από το όνομα, υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα πολιτισμού και εθνότητας, αλλά και ένα άλλο στοιχείο: ότι άλλα κομμάτια των Βαλκανίων επιθυμούν να αναγνωριστούν ως Μακεδονία, τη στιγμή που η Μακεδονία βρίσκεται μέσα στην Ελλάδα.
Τόσο ο κ. Μενέντεζ όσο και άλλοι γερουσιαστές, όπως ο Μπάρακ Ομπάμα, έχουν δηλώσει δημόσια ότι τους ενοχλεί ο αλυτρωτισμός που πηγάζει από τα Σκόπια και ενθαρρύνεται από την πολιτική ηγεσία της χώρας.
---------------------------------------------------
Προσεξτε την αποψη της Κοντυ για ωμη παρεμβαση ξενης χωρας στην εξωτερικη πολιτικη των ΗΠΑ. Εννοει εμας βεβαια η Κοντυ...

Σχόλια