Δυνατο αρθρο Πρετεντερη. Ο κοσμος πρεπει να αρχισει να σκεφτεται πιο πολυπλοκα. Να καταλαβαινει την στοχοποιηση Λιαπη...


Σύμφωνο... κοινής επιβίωσης!
Ι. Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ
Ξαφνικά τα πράγματα με τη Siemens σοβάρεψαν. Και σοβάρεψαν μόλις η υπόθεση άρχισε να ακουμπάει τους Καραμανλήδες και τους Παπανδρέου - εξαδέλφια, αδέλφια και οικογενειακούς φίλους... Εκεί, οι «ασκήσεις κάθαρσης» έλαβαν τέλος και τα ένστικτα αυτοσυντήρησης πήραν το προβάδισμα. Ολα δείχνουν ότι (παρά τις φωνές με τις οποίες για ευνόητους λόγους διανθίζονται τέτοιες καταστάσεις) οι δύο πολιτικοί αρχηγοί οδηγούνται εκ των πραγμάτων σε ένα «σύμφωνο κοινής επιβίωσης».
Η βάση του συμφώνου είναι μία και εξαιρετικά απλή:
Η κυβέρνηση δεν θα κάνει βουλευτικές εκλογές κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Το επιχείρημα είναι ότι δεν θα διεξαγάγει εκλογές για να μην παραγραφούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών οι οποίες θα προκύψουν από τη δικαστική έρευνα της Siemens. Το ΠαΣοΚ, από την πλευρά του, κάνει ό,τι μπορεί για να καταστήσει το επιχείρημα εύλογο.
Η ουσία, όμως, είναι ότι και οι δύο θέλουν να ηρεμήσουν τα πράγματα διότι αν πάνε σε εκλογές με τις παρούσες συνθήκες κινδυνεύουν να πάθουν το μεγαλύτερο στραπάτσο της Μεταπολίτευσης.
Εξ ού και το φλερτ. Από τις Βρυξέλλες ο Καραμανλής είχε διαβεβαιώσει τον Παπανδρέου ότι «δεν θα εκμεταλλευτεί κομματικά την υπόθεση». Και στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε στον Πρωθυπουργό εύσημα προσωπικής ακεραιότητας - να υπενθυμίσω ότι κάτι τέτοιο δεν είχε πει ποτέ ο Καραμανλής για τον Σημίτη, παρ' όλο που ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν όντως υπεράνω πάσης υποψίας.
Αυτό το επίπεδο συνεννόησης δεν θα είχε επιτευχθεί αν δεν φοβούνταν ότι η Siemens κάνει κακό και στους δύο - εννοώ: και στους δύο προσωπικά... Και ότι κινδυνεύουν να αλληλοεξοντωθούν συγκρουόμενοι σε μια δυσώδη ιστορία, με μοναδικό αποτέλεσμα να ανοίξουν δρόμο για τους επόμενους. Τον Τσίπρα, την Ντόρα ή τον Βενιζέλο...
Ο Καραμανλής ζητάει υπόληψη. Αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα πάνε άσχημα για την κυβέρνηση και επιδιώκει κατ' αρχήν να τον ξεχωρίζουν από τους υπουργούς του και να μην τον μπλέκουν προσωπικά σε ζητήματα ηθικής.
Ο Παπανδρέου ζητάει χρόνο. Μετά την προδιαγραφόμενη νέα ήττα του ΠαΣοΚ θα είναι ανθρωπίνως αδύνατον να παραμείνει στη θέση του. Οσο καθυστερούν οι εκλογές μπορεί να ελπίζει σε κάτι.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και η ακατανόητη αποπομπή του Σημίτη αποκτά ένα νόημα. Είναι ακατανόητη, αν τη διαβάσει κανείς ως εσωκομματική κίνηση του ΠαΣοΚ. Αλλά αποκτά ένα ιδιαίτερο νόημα αν την εκτιμήσει κανείς ως χειρονομία του Παπανδρέου προς τον Καραμανλή: του προσέφερε έναν κοινό στόχο.
Και αυτό ενδεχομένως την καθιστά ακόμη πιο μικροπρεπή.
------------------------------------
Μηπως η πραγματικη μαχη ειναι αυτονομες πολιτικες ομαδες εναντιον διαπλοκης?
Περα απο τις κομματικες (ΝΔ εναντιον ΠΑΣΟΚ , ΠΑΣΟΚ εναντιον ΣΥΡΙΖΑ κλπ κλπ)?
Να πειραξουμε και λιγο τον John.
Ρε μπαγασα John ο Τσιπρας που κολλαει?
Επισης δεν καταλαβαινω καθολου γιατι βαζεις διπλα -διπλα την Ντορα με τον Βενιζελο.
Καμμια σχεση ......
Ειλικρινα δεν σε καταλαβαινω.....
Λαθος σου .....

Σχόλια