«Μίζα» Siemens σε υπουργό ΠΑΣΟΚ

Γραφει ο Τελλογλου (καθημερινη).
Eμβάσματα 10 εκατ. μάρκων σε λογαριασμό μιας μικρής και υπεράνω πάσης υποψίας καναδικής τράπεζας στη Γενεύη φαίνεται να ξετυλίγουν τον «μίτο» του πολιτικού χρήματος στην υπόθεση Siemens.
Το ποσό αφορούσε, σύμφωνα με στελέχη της μητρικής εταιρείας, υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνο σε κρίσιμο πόστο για την κύρωση και την εφαρμογή των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ....
.... Στο σημείωμα, που έχει συνταχθεί στις 19 Ιανουαρίου 1998, μετά την αποστολή προς το λογαριασμό του ποσού των 10 εκατ. γερμανικών μάρκων αναφέρεται επί λέξει:
«α. Εναρξη ισχύος της σύμβασης: 24 Δεκεμβρίου. β. Προκαταβολή 45 εκατομμυρίων μάρκων ήδη δόθηκε. γ. 1η δόση 11,5 εκατομμυρίων μάρκων ήδη κατεβλήθη»......
..............O κ. Μαντέλης υπέγραψε εν τέλει τις προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ με μια σειρά εταιρειών στις 23 Δεκεμβρίου 1997, λίγο πριν από την εκπνοή της προσθεσμίας από την Ε.Ε. (σ.σ. η προγραμματική συμφωνία ήταν απευθείας ανάθεση και μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπετο από την Ε.Ε.).
Στο απολογητικό του υπόμνημα ο κ. Γ. Σκαρπέλης, τέως αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, ανέφερε ότι «ο υπουργός Μεταφορών είχε εγκρίνει τις προγραμματικές συμφωνίες», αλλά ο κ. Μαντέλης είχε χαρακτηρίσει το επιχείρημα, προσπάθεια από την πλευρά του κ. Σκαρπέλη να εκμαιεύσει την εύνοια της εισαγγελίας.
Ο κ. Μαντέλης είχε πει ότι δεν έχει σχέση με «μίζες».
Πάντως ο ανακριτής, που θα διαδεχθεί τον κ. Αθανασίου, μπορεί να ανοίξει τον λογαριασμό υπ’ αριθμόν 22157 του κ. Α.Ρόκου στην καναδική τράπεζα της Γενεύης (σ.σ. ο κ. Α. Ρόκος δεν υπόκειται στο καθεστώς της παραγραφής για τους υπουργούς) και να διαπιστώσει πού πήγε ένα μέρος του πολιτικού χρήματος για την προγραμματική συμφωνία του ΟΤΕ.
Νέους μάρτυρες καλεί ο εισαγγελέας
....Χθες ο κ. Π. Αθανασίου απέστειλε τρεις νέες κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση προς πρόσωπα που εμφανίζονται να εκπροσωπούν υπεράκτιες εταιρείες στις οποίες, από τα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται να καταλήγουν χρηματικά ποσά από τη Siemens. Πρόκειται για τους κ. Μανώλη Βόγια, Ιωάννη Πιταούλη και Βασίλη Τυρογαλά, μάλιστα οι εταιρείες που φέρονται να εκπροσωπούν οι δύο πρώτοι εμφανίζονται, κατά πληροφορίες, στην πληρωμή των συμβάσεων της Siemens για τους πυραύλους Patriot την περίοδο 1998-1999.
-----------------------------------------------------
Κανεις δεν μπορει να γνωριζει και κανεις δεν μπορει να συνδεσει τις τελευταιες εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ και με αυτες τις κλησεις...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να ήταν ύποπτος μόνο ο Τάσος, σιγά το πρόβλημα. Οι μεγαλομιζαδόροι ήταν στα ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ και θα αποκαλυφθούν μόνο εάν έλεγθούν τα πόθεν έσχες και οι off-shore των συγγενών των υπουργών και των γραμματέων των υπουργείων.