Public Issue: Ορθως χρησιμοποιειται ο ορος αποστατες λεει ο κοσμος (66%).

απο καθημερινη.
Τα Ιουλιανά είναι -ακόμη- ζωντανά στη συλλογική μνήμη, έστω κι αν όπως προκύπτει από έρευνα της Public Issue (για την «Καθημερινή» και τον ΣΚΑΪ) το θέμα δεν χαρακτηρίζεται ως «ενδιαφέρον» από όσους απάντησαν στην έρευνα. Μάλιστα ενώ το 67% δηλώνει πως η σημασία των Ιουλιανών είναι μεγάλη για την ελληνική ιστορία, στην ίδια έρευνα το 52% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για τα Ιουλιανά.
Ωστόσο, δεδομένης και της χρονικής απόστασης, οι απαντήσεις στις ερωτήσεις για τις αιτίες και τους υπεύθυνους διατυπώθηκαν από τους ερωτηθέντες με μεγαλύτερη σιγουριά (και ποσοστά) σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου. Για παράδειγμα το 83% των ερωτηθέντων απάντησε πως υπήρξε συνωμοσία κατά του Γεωργίου Παπανδρέου (συμφωνεί το 72% που ψήφισαν Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές, το 92% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 97% των ψηφοφόρων της Αριστεράς).
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα αν «υπήρξε χρηματισμός βουλευτών». «Μάλλον υπήρξε» απάντησε το 52%, «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ» το 30% και μόλις το 12% εκτιμά πως «μάλλον δεν υπήρξε».
Ο χαρακτηρισμός «αποστάτες» που έχει προκαλέσει (ιδίως κατά το παρελθόν) μεγάλες αντιπαραθέσεις ορθώς χρησιμοποιείται σύμφωνα με το 66% των ερωτηθέντων.
Το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (54%) και βέβαια πολύ μεγαλύτερο στο ΠΑΣΟΚ (76%) και στην Αριστερά (79%).

Σχόλια