Θα μπορουσαν οι αμερικανοι να σταματησουν την ανοδο των τιμων του πετρελαιου;


The Washington Post (καθημερινη)
Ισως οι Αμερικανοί εκπλαγούν αν ανακαλύψουν ότι οι ΗΠΑ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Θα μπορούσαν να παράγουν περισσότερο, μόνο που το Κογκρέσο έχει θέσει εκτός ορίων μεγάλες εκτάσεις με σημαντικές δυνατότητες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ακτές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού και μέρη της Αλάσκας και του Κόλπου του Μεξικού.
Βάσει κυβερνητικών εκτιμήσεων, οι εκτάσεις αυτές ίσως περιέχουν 25-30 δισ. βαρέλια πετρελαίου (έναντι 30 δισ. αποδεδειγμένων αμερικανικών αποθεμάτων σήμερα) και 80 τρισ. κυβικά πόδια, ίσως και περισσότερο, φυσικού αερίου (έναντι περίπου 200 τρισ. αποδεδειγμένων αποθεμάτων).
Αυτό που κρατά κλειστές τις συγκεκριμένες εκτάσεις είναι οι υπερβολικοί περιβαλλοντικοί φόβοι, η ισχυρή προκατάληψη ενάντια στις πετρελαϊκές εταιρείες και η απλή ηλιθιότητα.....
.......Ούγκο Τσάβες, πρόεδρος Βενεζουέλας με αφορμή τη διένεξη μεταξύ ExxoMobil και Petroleos de Venezuela, 11 Φεβρουαρίου 2008
«Εάν εξακολουθήσει (σ.σ. ο Τζορτζ Μπους) τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας, τότε το πετρέλαιο θα φθάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι».
Μπέντζαμιν Πέντλεϊ, εμπειρογνώμων σε θέματα επενδύσεων στον όμιλο LGT στη Σιγκαπούρη, 24/4/2008
«Η άνοδος της τιμής στα 200 δολάρια το βαρέλι μπορεί να είναι μια ακραία περίπτωση. Nομίζω ότι θα εντείνει τις συρράξεις σε ορισμένα σημεία του αναπτυσσόμενου κόσμου».....
------------------------------------------
Oι αμερικανοι θα μπορουσαν να σταματησουν την ανοδο σιγουρα.
Ομως πως αλλιως θα σταματησουν την ανοδο των οικονομιων της Κινας πχ?
Και επισης αυτο δεν μπορει να συνεχιστει επ απειρον.
Ειναι πολιτικη αποφαση των ΗΠΑ το πετρελαιο να γινει απαγορευτικο.
Αυτο για δυο λογους.
1) Πολιτικους. Ειναι ο τροπος οι ΗΠΑ να συνεχισουν να κυριαρχουν στον κοσμο μεσω του ελεγχου της πρωτης υλης για τις οικονομιες του κοσμου.
2) Οικολογικους. Αν συνεχισει ετσι η ανθρωποτητα θα καταστραφει. Δεν μπορει ολοι μας (Κινεζοι, Ινδοι κλπ) να εχουμε απο δυο αμαξια. Οσο αυτη η σπαταλη αφορουσε μονο τη δυση οκ. Τωρα ομως ζητανε μεριδιο στην καλοπεραση και χωρες με πληθυσμους απαγορευτικους. Αυτο δεν μπορει να γινει. Αρα η τιμη του πετρελαιου θα παει εκει που θα γινει αδυνατο για τους τριτοκοσμικους να μπουν στο παρτυ της καταναλωσης.

Σχόλια