Σεναρια και σχεδια πολιτικης. Ειναι ο ΣΥΝ τελικα αυτοκαταστροφικος;


απο e-go.gr.
Δεν χαροποίησαν αυτή τη φορά το Μαξίμου τα τελευταία αποτελέσματα των γκάλοπ που εμφάνιζαν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με άνεση ακόμα και με 6 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίθετα, προβληματίζει την κυβέρνηση αυτό που τελευταία αποκαλείται «το σύνδρομο των τριών ΔΕΝ».
Με άλλα λόγια, οι ποιοτικές μετρήσεις του Μαξίμου εξακολουθούν να καταγράφουν- παρά τις επιμέρους αποκλίσεις όχι κατ ανάγκη αμελητέες- τρεις κυρίαρχες τάσεις στο πολιτικό σκηνικό: η Ν.Δ. προηγείται μεν του ΠΑΣΟΚ, δεν κερδίζει όμως με αυτά τα δεδομένα και τη δυναμική αυτοδυναμία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τα μικρά οφέλη που εισπράττει, δεν μπορεί προς το παρόν να πείσει ως εναλλακτική δύναμη εξουσίας. Και ο Συνασπισμός δεν δείχνει να «υποκαθιστά» το ΠΑΣΟΚ ως δεύτερος ισχυρός πόλος σε ένα μελλοντικό δικομματικό σκηνικό. «Το πρόβλημα τώρα είναι» λέει κυβερνητικός παράγοντας, «ποιο από τα τρία ΔΕΝ θα διαψευστεί στο άμεσο μέλλον».........
............ Επικοινωνιακός παράγοντας με επαφή στο Μαξίμου εκτιμά ότι αυτός μπορεί να οριοθετηθεί με το ενδεχόμενο να πετύχει το ερχόμενο φθινόπωρο το ΠΑΣΟΚ τη μεγάλη ανατροπή στις δημοσκοπήσεις.
«Και με 0,1% να βγει μπροστά από τη Ν.Δ., τα δεδομένα θα αλλάξουν για εμάς δραματικά» αναφέρει, αποδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι το δεύτερο ΔΕΝ- δηλαδή η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ- μπορεί να ανατραπεί σε όχι και τόσο μακρινό πολιτικό χρόνο.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν πέρασε απαρατήρητη η διορθωτική πορεία του ΠΑΣΟΚ που εκδηλώθηκε σε δύο κρίσιμα ζητήματα. Πρώτα ο Γ. Παπανδρέου, που ζήτησε ευθέως να σταματήσει η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. και στη συνέχεια η Άννα Διαμαντοπούλου που πήρε σαφή θέση υπέρ της καθολικής συμμετοχής των φοιτητών στις διαδικασίες ανάδειξης πρυτανικών αρχών με βάση το νέο νόμο-πλαίσιο, την ώρα που οι αριστερές παρατάξεις οργανώνουν καταλήψεις.
Πεδίο δράσηςΗ στροφή αυτή- εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες- είναι ικανή, αν συνεχιστεί και επεκταθεί και σε άλλα θέματα να περιορίσει το πεδίο δράσης της Ν.Δ. στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Πολύ περισσότερο αν ο ΣΥΝ εξακολουθήσει να εμφανίζει «σημάδια αυτοκαταστροφής», μειώνοντας την πίεση προς το ΠΑΣΟΚ από αριστερά.
----------------------------------------
Ειναι βεβαια μια απο τις πολλες πολιτικες αναλυσεις.
Παρολο που αποδιδεται σε επικοινωνιακο παραγοντα που εχει επαφη με Μαξιμου προσωπικα πιστευω οτι ειναι βγαλμενη απο το πασοκ.
Προσωπικη γνωμη.
Παντως σε ενα σημειο συμφωνω.
Οτι ο ΣΥΝ ειναι αυτοκαταστροφικο κομμα.
Σε αυτο μαλλον συγκλινουν ολοι.
Και στην στροφη του πασοκ προς το κεντρο συμφωνω.
Και η αναβολη για τη μειωση της διαφορας για Σεπτεμβριο (ενω ηταν να γινει τωρα) λεει πολλα για την κατασταση που επικρατει στο πασοκ.

Σχόλια