Τι γραφει η Wall street Journal για τα σκοπια;


απο ναυτεμπορικη.
Η αναβολή της απόφασης για την ένταξη της ΠΓΔΜ ήταν αυτή τη φορά το αγκάθι. Η Ελλάδα έθεσε βέτο στην είσοδο της χώρας ύστερα από πολυετείς διαπραγματεύσεις για την ονομασία και την επίσημη χρήση της.
Η χρήση του συνταγματικού ονόματος «Μακεδονία» χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό θεωρείται από την Αθήνα ως ευθεία πρόκληση για την ελληνική ταυτότητα.
Τα Σκόπια ήταν απόλυτα πεπεισμένα πως η Ουάσιγκτον θα παρέμβει
την τελευταία στιγμή ως διαμεσολαβητής στην αντιπαράθεση με την Αθήνα, με αποτέλεσμα να αποτύχουν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση πριν από τη Σύνοδο.
Η πρόσκληση από το ΝΑΤΟ εξαρτάται αποκλειστικά από την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα - η οποία όμως τώρα φαντάζει λιγότερο πιθανή. Μετά το Βουκουρέστι αναμένεται ριζοσπαστικοποίηση των πολιτικών πραγμάτων στην ΠΓΔΜ.
Η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές και η όποια νέα κυβέρνηση αναδειχθεί μπορεί να αναγκαστεί εκ νέου σε παραίτηση εάν αποδεχθεί λύση, που θα απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα χαρακτηριστεί από κατηγορίες έναντι της Αθήνας και έξαρση των εθνικιστικών παθών.
Η έξαρση του εθνικισμού όμως υπονομεύει την εικόνα της ΠΓΔΜ ως αξιόπιστου συμμάχου του ΝΑΤΟ. Εάν δεν προωθηθεί μία συνετή στρατηγική στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με εμπλοκή των ΗΠΑ σε υψηλό επίπεδο, η πολιτική αναταραχή στην ΠΓΔΜ μπορεί να ενθαρρύνει τους ηγέτες της αλβανικής μειονότητας να πιέσουν για εδαφική αυτονομία του Τετόβου, που συνορεύει με το Κόσοβο και την Αλβανία.Κάτι τέτοιο θα σήμαινε παραβίαση της Συμφωνία της Οχρίδας, η οποία έχει ως στόχο τη διαφύλαξη της ενότητας του κράτους.
Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί θα μπορούσαν να υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες για την περιοχή, με τελική την αποσταθεροποίησή της.
------------------------------
Το αρθρο ειναι ισορροπημενο.
Τωρα που εφυγε εκεινος ο ανεκδιηγητος Φριντ σκεφτονται και πιο καθαρα στην αμερικη.
Η περιοχη (βαλκανια) ειναι δυσκολη και καθε βημα θελει προσοχη.
Ο συγγραφεας εξηγει γιατι οι αμερικανοι τρεχουν τωρα σε υψηλο επιπεδο οπως λεει.
Τρεχουν και δεν φτανουν...
Δειτε στη φωτο πως στεκονται μπροστα στον Μπους οι σκοπιανοι.

Σχόλια