Ο Σημιτης επιμενει: το ΠΑΣΟΚ δεν μπορει μονο του ...

τα αποσπασματα απο τα νεα.
Το βιβλιο του Σημιτη ειναι το σκεψεις για μια προοδευτικη διακυβερνηση (εκδοσεις Πολις)
ΜΠορει το πασοκ να κερδισει μονο του?
ο πρώην πρωθυπουργός διευκρινίζει ότι ο προοδευτικός δρόμος, η προοδευτική διακυβέρνηση του μέλλοντος, δεν αφορά ένα συγκεκριμένο κόμμα, αλλά «έναν κοινωνικό και πολιτικό χώρο που δυσφορεί, δεν ανέχεται, εξοργίζεται με τις πρακτικές που επιβάλλονται από τη συντηρητική κυβέρνηση στην κοινωνία».
Γιατι δεν κερδιζει το πασοκ?
οι «εξαγγελλόμενες γενικές αρχές, οι ασαφείς λύσεις, οι δεκάλογοι κατευθύνσεων είναι για τους πολίτες πολιτικολογίες που δεν τους ενδιαφέρουν» και τονίζει ότι «δεν μπορεί να είναι άσκηση επί χάρτου με βάση θεωρητικά σχήματα».
Ευθειες αιχμες για πασοκ.
Πάντως, ως αιχμή προς το σημερινό ΠΑΣΟΚ μπορεί να ερμηνευθεί η αναφορά του ότι «υπαναχωρήσεις, αμφιταλαντεύσεις, δισταγμοί, εσφαλμένες εκτιμήσεις, υπερβολές, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ικανότητες ενός κόμματος και της ηγεσίας του. Μια παράταξη αντιμέτωπη με φαινόμενα αποστασιοποίησης των πολιτών πρέπει να αναλύσει το πρόβλημα και να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα γιατί δεν κερδίζει εμπιστοσύνη. Να μην καταφύγει απλώς σε συνθήματα ή υποσχέσεις παροχών, γιατί η προσπάθειά της θα είναι μάταιη». Ο προοδευτικός χώρος κατά τον Κ. Σημίτη αυτοϋπονομεύεται αναπαράγοντας τα στερεότυπα που ο ίδιος έχει καλλιεργήσει, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική. Και αναρωτιέται: «Γιατί να απορούμε όμως πώς οι πολίτες δε μας εμπιστεύονται, από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι αμφισβητούμε τα επιτεύγματά μας;».
------------------
Ο Σημιτης εχει εδω και καιρο σταθερη αποψη.
Πιστευει οτι το πασοκ μονο του δεν μπορει να κερδισει την εξουσια.
Πιστευει οτι θα πρεπει να συμπραξει και με αλλες δυναμεις της Αριστερας στη βαση μιας προοδευτικης διακυβερνησης οπως λεει ο ιδιος.
Απο εκτιμησεις δειχνει επισης να πιστευει οτι το πασοκ κυριως με την σημερινη του ηγεσια δεν εχει καμμια ελπιδα.

Σχόλια