Αντικρουομενες πληροφοριες για τα σκοπια που μαλλον οφειλονται σε λογους τακτικης..

Γραφουν τα νεα.
Την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» πρότεινε- σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- για τη FΥRΟΜ ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στους διαμεσολαβητές των δύο πλευρών κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, κατά τις χθεσινές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε μεταμεσονύκτια ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «η πρόταση αυτή αξιολογείται». Πρώτο συμπέρασμα- έλεγαν οι ίδιες πηγές- είναι ότι η πρόταση απέχει από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση κι ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί. Σημειώνεται πως μόλις ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης ακολούθησαν μακρές τηλεφωνικές διαβουλεύσεις μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στα Σκόπια μόλις έγινε γνωστή η πρόταση του κ. Νίμιτς επικράτησε συγκρατημένη αισιοδοξία- με το κατεξοχήν κυβερνητικό κανάλι να μεταδίδει την πρόταση του κ. Νίμιτς για «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» και το προσκείμενο στους Αμερικανούς τηλεοπτικό δίκτυο «Α1» να υποστηρίζει ότι η πρόταση είναι «Βόρεια Μακεδονία».
Ο ελευθερος τυπος γραφει
Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας είναι απορριπτική, με την επισήμανση ότι «απέχουμε από την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
Της τελικής πρότασης είχε προηγηθεί μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπους -μέσω της εκπροσώπου του- ότι εάν δεν βρεθεί λύση έως τη Σύνοδο, τότε «η απόφαση θα ληφθεί εκεί».
το εθνος γραφει
Με μία πρόταση η οποία σε κανένα σημείο της δεν συμπίπτει με τις ελληνικές θέσεις καθώς προβλέπει την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια», η οποία θα ισχύει μάλιστα μόνο για την Ελλάδα και τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ απαιτείται από τη χώρα μας η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας», ο Μ. Νίμιτς αιφνιδίασε χθες (τουλάχιστον) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, φέρνοντας πιο κοντά πια το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ.
Ωραια ολα αυτα.
Παντως χθες στην αμερικη αλλα κυκλοφορησαν δηλαδη αυτα που εχω γραψει σε προηγουμενο ποστ. Κυκλοφορησε επισης οτι η ελληνικη πλευρα ειναι ικανοποιημενη που με αυτη την προταση δεν μπορει να ειναι. Υπαρχει μια συγχιση και αντικρουομενες πληροφοριες που ισως γινονται για λογους τακτικης. Συντομα θα δουμε....

Σχόλια