Όλα όσα κρύβουν κάποιοι επίορκοι στην ΕΣΗΕΑ. Του Ευγενιου Ανδρικοπουλου.


Με τίτλο: «Βολεύουν όσους εργοδότες θέλουν», δημοσιεύεται στο ΠΟΝΤΙΚΙ (Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008) αποκαλυπτικό σχόλιο που ξεσκεπάζει την υπόθεση με το ρόλο διαφόρων, που έκαναν το λαγό στην κυβέρνηση για να βάλει χέρι στα αποθεματικά, την περιουσία των Ταμείων και να σακατέψει παροχές, συντάξεις, επικουρικά και περίθαλψη από τα δημοσιογραφικά Ταμεία.

Είναι η πρώτη επιβεβαίωση από την απέναντι όχθη που παραδίδει στη χλεύη του κλάδου δύο τουλάχιστον συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ («Συσπείρωση - Δούρειος Τύπος» και «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» και κάποιους επίορκους συνδικαλιστικούς «ηγέτες») που τώρα ή κρύβονται ή πάνε να τα γυρίσουν.

Είναι αυτοί που πρότειναν ενιαίο Ταμείο Τύπου, μια πρόταση που τελικά υιοθέτησε η κυβέρνηση. Είναι αυτοί που έστησαν σε σκοτεινούς διαδρόμους πανό με τέτοιο σύνθημα, το σήκωσαν ψηλά στις διαδηλώσεις του κλάδου και έβαλαν πλάτη στην κυβέρνηση να κάνει το χατίρι των εργοδοτών.

Φαίνεται όμως ότι μέσα στη βαβούρα, έμειναν και κάποιοι εκδότες και καναλάρχες έξω και τώρα βγαίνουν στην κυβέρνηση και στους δικούς τους από τα αριστερά. Έτσι πάμε και για δεύτερο γύρο ξεφτίλας και εκπτώσεων.

Μέχρι στιγμής, όμως, με τροπολογία στο άρθρ. 51 του νόμου για το ασφαλιστικό, προβλέπεται η μεταφορά στο ενιαίο Ταμείο πάνω από 6.000 εργαζομένων στα ηλεκτρονικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που είναι ασφαλισμένοι σε άλλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κ.λπ.), διαφόρων ειδικοτήτων (ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, μεταφορείς, αμπιγιέζ, κομμώτριες, κ.ά).

Χαρακτηρίζονται -γενικά- ως τεχνικοί για να θεωρηθεί ότι δήθεν όλοι εργάζονται για την ενημέρωση. Οι περισσότεροι, με εξαίρεση ορισμένους που πραγματικά είναι, ασφαλίζονται με ελάχιστη ή και καθόλου εργοδοτική εισφορά μέσα στο ενιαίο Ταμείο, «με όρους ΤΣΠΕΑΘ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διάταξη.

Και στο εξής θα βαφτίζονται «τεχνικοί» και θα ασφαλίζονται χωρίς κόστος για τον εργοδότη και στο κράτος στα δημοσιογραφικά Ταμεία. Αυτό θα είναι πια ατομική ασφάλιση εργαζομένων χωρίς την εγγύηση κανενός και χωρίς πιθανότητα να πάρει σύνταξη κανένας.

Δεν είναι, όμως, μόνο ότι η ένταξή τους δε συνοδεύεται από το αποθεματικό κεφάλαιο της ασφάλισής τους που το παρακρατεί χρόνια τώρα το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ. Ούτε ότι αυτό, με την τροπολογία, θα καλυφθεί από τα αποθεματικά που έχουν οι συντάκτες, οι τυπογράφοι, οι ξένοι ανταποκριτές, οι εφημεριδοπώλες και οι διοικητικοί υπάλληλοι.

Υπάρχει και κάτι που αν το ήξεραν και οι. τεχνικοί, θα τους σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο!

Με το που μπαίνουν στο ΤΣΠΕΑΘ, έχουν χασούρα, αφού μειώνεται ο μισθός τους, και θα πληρώνουν εισφορά 8,5% αντί 6,57% που πλήρωναν στο ΙΚΑ. Αυτό,θα υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών τους (μισθός, υπερωρίες, σαββατοκύριακα) και όχι στο ανώτατο όριο των κρατήσεων (2η κλάση ΙΚΑ, όπως γινόταν μέχρι τώρα).

Αλλά, που να τους τα πουν αυτά οι. δικοί τους «συνδικαλιστές». Οι οποίοι τηρούν το σχέδιο και τη συμφωνία.

Δηλαδή η κυβέρνηση κάνει ρουσφέτι στους καναλάρχες, βάζει χαράτσι στους νεοεισερχόμενους, φοράει φέσι στο Ταμείο και το οδηγεί σε ναυάγιο για όλους. Το ίδιο ισχύει και για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η πλήρης χειραγώγηση της ενημέρωσης εξασφαλίζεται.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από «Το Ποντίκι» που αρχικά είχε ταχθεί ανοικτά με το σχέδιο αυτό, που υποστήριζαν οι δύο παρατάξεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (παλιά συνταγή της συμφωνίας εργοδοτών και του απόστρατου Λουδοβίκου της ΕΣΗΕΑ από το 1997). Τώρα αποκαλύπτεται το σχέδιο κυβέρνησης, εργοδοτών και επίορκων συνδικαλιστών.
Χαρακτηριστικά γράφει «Το Ποντίκι»:

«Επίσης ως παράδειγμα: με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, επιχειρούν να μεταφέρουν από το ΙΚΑ όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και να τους εντάξουν στο νεοϊδρυόμενο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).
Πίσω απ' αυτή την απόφαση (σ.σ.: που εκ πρώτης άποψης δείχνει λογική και ως «Π» την υπερασπιστήκαμε... ιδεολογικά) κρύβεται μια αλήθεια, αυτή που ομολογεί στις κατ' ιδίαν συζητήσεις και η υπουργός Απασχόλησης: ασκούνται μεγάλες πιέσεις από τους εργοδότες.
Ο λόγος απλός και ξεκάθαρος: με την ένταξη των συγκεκριμένων εργαζομένων στο νέο ταμείο, μειώνονται σχεδόν στο 1/3 οι εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλονται ως τώρα!!!...».


Υπάρχει, όμως και κάτι ακόμη που αφορά στους συντάκτες του περιοδικού Τύπου, τους φωτογράφους, τους ξένους ανταποκριτές και όσους είναι ασφαλισμένοι στο ΤΑΙΣΥΤ, που επίσης ενοποιείται.

Οι νεοεισερχόμενοι τεχνικοί και δήθεν τεχνικοί στο ενιαίο Ταμείο Τύπου για να πάρουν σύνταξη θα παίρνουν από όλα τα αποθεματικά (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΤ) αλλά και από τα δικαιώματα όλων στο αγγελιόσημο. Αυτό είναι κάτι που έρχεται.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η μεγάλη επιτυχία κάποιων από την ηγεσία του περιοδικού Τύπου. Αυτοί οι δύο - τρεις που πρωτοστάτησαν για το ενιαίο Ταμείο που τελικά τους το έφτιαξε ο Καραμανλής (όπως το ζήτησαν), βάζοντας μέσα τους 6.000 αποκαλούμενους τεχνικούς, τους προικίζουν με αποθεματικά και από το ΤΑΙΣΥΤ (αφού όλα μαζί με το ΤΣΠΕΑΘ γίνονται τομείς ασφάλισης σε ένα Ταμείο).

Την ίδια ώρα, όμως, κρεμάνε τους συναδέλφους γιατί, αντί να βελτιωθούν οι παροχές για τους συντάκτες (π.χ. μέλη της ΕΣΠΗΤ), κοντεύουν να χάσουν κι αυτά που είχαν, γιατί αλλάζουν οι όροι και κόβονται δαπάνες για γιατρούς, φάρμακα και περίθαλψη.

Να δείτε που τώρα, επίορκοι και άλλοι θα τρέξουν να κρυφτούν πίσω από κανένα δημοψήφισμα για να σβήσουν τα ίχνη τους.

Δεν τους παίρνει, όμως, άλλο.
Ο κλάδος δεν πιάνεται κορόιδο. Και έχει τη δική του απάντηση.
Και για τους 5. χαρακτήρες της ΕΣΗΕΑ.
Και για τους συνοδοιπόρους τους.
Και για τις τεράστιες ευθύνες που έχουν όλοι μαζί.
----
ΥΓ. Στο νεόκοπο Ενιαίο Ταμείο ΜΜΕ δεν βάζουν την ΠΟΣΠΕΡΤ. (Τους τεχνικούς της ΕΡΤ).
Ερώτηση στυξ:
Γιατί; Κι εκεί υπάρχουν ξυλουργοί και κομμώτριες...

Για την αντιγραφή ευγένιος ανδρικόπουλος

Σχόλια