Αλεξης Παπαχελας: Δεν εγινε και τιποτα αν θυμωσουν μαζι μας οι αμερικανοι..

γραφει μεταξυ αλλων
Οταν η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δύσκολη μάχη του βέτο και της ονομασίας, κάποιοι προέβλεψαν πως οι Αμερικανοί στο τέλος θα βοηθούσαν τις ελληνικές θέσεις. Αυτό δεν έχει συμβεί ούτε μία στιγμή, παρά τις δημόσιες σχέσεις και την απέλπιδα προσπάθεια να μη χάσουμε το περίφημο blame game, τις εντυπώσεις δηλαδή μετά το βέτο. Οι καλύτερες στιγμές της αμερικανικής κατανόησης έμειναν πίσω από κλειστές πόρτες, όταν χαρακτήρισαν «κακομαθημένα παιδιά» την ηγεσία των Σκοπίων.
Ας το πάρουμε, λοιπόν, απόφαση πως οι Αμερικανοί δεν είναι, με ψυχρούς γεωπολιτικούς όρους, «φίλοι μας» σε αυτήν την υπόθεση
. Είναι δε πολύ πιθανό το πρωί της επόμενης Τετάρτης ο πρωθυπουργός στο Βουκουρέστι να τους έχει απέναντι και ως σκληρούς, πολύ σκληρούς, αντιπάλους. Και τότε θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε, με ψυχραιμία, την άλλη όψη της μεταλλαγμένης ελληνοαμερικανικής σχέσης. Οτι, δηλαδή, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, με τα δικά της συμφέροντα, που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τον αμερικανικό θυμό. Και εκείνοι δεν μας έχουν ανάγκη και εμείς όμως δεν έχουμε λόγο να τρέμουμε όταν θα θυμώσουν μαζί μας σε λίγες μέρες.
--------
Ο Παπαχελας ειναι απο τους λιγους στην Ελλαδα που μιλανε μετα λογου γνωσεως οταν μιλανε για τους αμερικανους.
Προσεξτε πως επιβεβαιωνει οτι κοροιδεψαν την Ντορα η οποια τους εμπιστευτηκε (ποτε θα βαλει μυαλο?) και πως στηριζει Καραμανλη ο οποιος δεν τους εχει καμμια εμπιστοσυνη και πιστευει οτι τα συμφεροντα μας δεν ταυτιζονται παντα με αυτα των ΗΠΑ
--------
Ο Αθανασιος Ελις επισης στην καθημερινη γραφει.
Ο Τζορτζ Μπους θα έπρεπε να στηρίξει μια ιστορική σύμμαχο της Αμερικής, όπως είναι η Ελλάδα. Το πράττει ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τάχθηκε στο πλευρό της χώρας μας στο θέμα του ονόματος. Στο δύσκολο περιβάλλον του Βουκουρεστίου ο κ. Καραμανλής υπολογίζει στον κ. Σαρκοζί ο οποίος έχει δηλώσει για τη Θεσσαλονίκη, από την οποία κατάγεται, ότι «οι ρίζες μου είναι εδώ». Τη συναισθηματική του σύνδεση με την Ελλάδα συμπληρώνει η προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει με τον Κώστα. Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη.
συνεχιζει:
Η Γαλλία εξελίσσεται σε πραγματικό σύμμαχο της Ελλάδας, όχι μόνο στο Σκοπιανό, αλλά και στο άλλο κορυφαίο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό.

Σχόλια