Οι μορφες των ηρωων του 21 οπως τις ξερουμε ειναι αληθινες η φαντασια καποιου ζωγραφου;




Ειναι αληθινες.
Αληθινοτατες.
Διαβαζω στο e-go.gr.
Ο υπολοχαγός Καρλ Κρατσάιζεν βρέθηκε στην Ελλάδα ως εθελοντής στο βαυαρικό εκστρατευτικό σώμα, ενώ παράλληλα κατέγραφε με τον δικό του τρόπο τις εξελίξεις στα μέτωπα του αγώνα.
Εφτασε στην Ελλάδα το 1826 και άρχισε να αποτυπώνει τις εικόνες και τα πρόσωπα που έβλεπε άλλοτε στο Ναύπλιο, τα Αμπελάκια Σαλαμίνας, την Κόρινθο και την Αττική με κορυφαία ίσως αναφορά τη Μάχη στον Ανάλατο. Είχε μάλιστα συμμετάσχει στην πολιορκία της Αθήνας και της Ακρόπολης (Μάρτιος - Απρίλιος 1827). Στη διάρκεια αυτής της μάχης σκοτώθηκε ο Καραϊσκάκης, το πρόσωπο του οποίου σχεδίασε λίγο πριν τον κτυπήσει το μοιραίο βόλι.
Συνολικά σχεδίασε 91 έργα, ανάμεσά τους υδατογραφίες, τοπία, αρχαιότητες, πολεμικές συνθέσεις και βέβαια οι προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών του 21. Τα περισσότερα έργα έγιναν με μολυβί και σε χαρτί μικρού μεγέθους.
Χωρίς τη γραφίδα του η αυθεντική μορφή τους θα είχε χαθεί στο πέρασμα της Ιστορίας, καθώς ελάχιστοι έζησαν στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης.
Η Επανάσταση του '21 όμως ενέπνευσε δεκάδες άλλους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Ενα μεγάλο μέρος των ιστορικών πινάκων που αποτυπώνουν τα μεγάλα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές του Αγώνα εκτίθεται στις αίθουσες του Ιστορικού Μουσείου, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής.
Αρα ο Κολοκοτρωνης, Διακος, Καναρης κλπ ηταν ετσι ακριβως οπως τους ξερουμε.
Εντυπωσιακο....

Σχόλια