Ποιος «παίζει» με το φ. αέριο της Ευρώπης; Οι στενές σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Κιέβου με την Ουάσιγκτον ολοκληρώνουν τό πάζλ.
....Αν απαντήσει κάποιος θετικά στο ερώτημα αν η Μόσχα θα προτιμούσε απρόσκοπτες πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα υπόλοιπα συμπεράσματα έρχονται αβίαστα. Ευτυχώς, η απάντηση είναι απλή, διότι στην ουσία δεν υπάρχει άλλος αγοραστής για τις τεράστιες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με δεδομένες δε τις μαζικές επενδύσεις που έχουν κάνει ή εκτελούν τώρα οι Ρώσοι στην παραγωγή του καυσίμου αυτού, είναι προφανές ότι οι Ρώσοι θέλουν να πουλήσουν.
Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Ουκρανία. Η χώρα αυτή, σε λίγα χρόνια, θα παρακαμφθεί οριστικά, ως ο κύριος μεταφορέας του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προς το παρόν, ωστόσο αποτελεί την κύριο οδό μεταφοράς. Και η καλύτερη εποχή για να τονίσει την παρουσία της είναι, φυσικά, το καταχείμωνο. Μια ακόμα ρεαλιστική διαπίστωση αποτελεί και το ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, διαπνέεται από έντονες αντιρωσικές διαθέσεις.....
Σχόλια
Αν απαντήσει κάποιος θετικά στο ερώτημα αν η Μόσχα θα προτιμούσε απρόσκοπτες πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα υπόλοιπα συμπεράσματα έρχονται αβίαστα. Ευτυχώς, η απάντηση είναι απλή, διότι στην ουσία δεν υπάρχει άλλος αγοραστής για τις τεράστιες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με δεδομένες δε τις μαζικές επενδύσεις που έχουν κάνει ή εκτελούν τώρα οι Ρώσοι στην παραγωγή του καυσίμου αυτού, είναι προφανές ότι οι Ρώσοι θέλουν να πουλήσουν.
Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Ουκρανία. Η χώρα αυτή, σε λίγα χρόνια, θα παρακαμφθεί οριστικά, ως ο κύριος μεταφορέας του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προς το παρόν, ωστόσο αποτελεί την κύριο οδό μεταφοράς. Και η καλύτερη εποχή για να τονίσει την παρουσία της είναι, φυσικά, το καταχείμωνο. Μια ακόμα ρεαλιστική διαπίστωση αποτελεί και το ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, διαπνέεται από έντονες αντιρωσικές διαθέσεις.
Εκ των πραγμάτων τώρα προκύπτει μια επίμονη ουκρανική άρνηση για συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να αποκατασταθεί η ροή του καυσίμου προς την Ε.Ε. Πρόκειται πλέον για πολιτική πράξη, που παρεμποδίζει τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης (σελ. 52).
Το περισσότερο που μπορεί να προσδοκά η Ουκρανία από τη στάση της αυτή είναι η χρήση φθηνού ρωσικού αερίου, για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα. Εκείνο που μένει όμως είναι το μήνυμα, ότι η συνεργασία Ε.Ε. - Ρωσίας μπορεί να μπλοκαριστεί, έστω για κάποια χρόνια. Από ποιον; Την Ουκρανία; Αστείο πράγμα! Θα είχε «λιώσει» από την πίεση. Και εδώ έρχονται οι στενές σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Κιέβου με την Ουάσιγκτον να ολοκληρώσουν το παζλ. Τα συμπεράσματα δικά σας...http://naftemporiki.gr/news/static/09/01/14/1616339.htm