H αυτοκαταστροφικη φυση της αριστερας και το τσιμπημα του σκορπιου (Πρετεντερη).

γραφει ο Γιαννης Πρετεντερης.
Η ιστορία έχει ως εξής.
Ο σκορπιός θέλει να περάσει το ποτάμι.
Πάει, λοιπόν, στον βάτραχο και του ζητεί να τον περάσει απέναντι.
- Οχι, του λέει ο βάτραχος. Διότι θα με τσιμπήσεις και θα πεθάνω.
- Μα γιατί να το κάνω; αντιτείνει ο σκορπιός. Αν πεθάνεις θα βουλιάξουμε.Και τότε θα πνιγώ κι εγώ.
Ο βάτραχος βρίσκει λογική την απάντηση και παίρνει τον σκορπιό στην πλάτη για να κολυμπήσει στην άλλη όχθη. Στη μέση του ποταμού, όμως, ο σκορπιός τον τσιμπάει. Την ώρα που ο βάτραχος ξεψυχάει, τον ρωτάει απορημένος:
- Μα γιατί το έκανες; Τώρα θα πνιγείς κι εσύ... - Το ξέρω αλλά τι θέλεις να κάνω; απαντάει ο σκορπιός.
Είναι στη φύση μου...
Θυμήθηκα τη διδακτική αυτή ιστοριούλα με αφορμή τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια από τις λίγες φορές που η Αριστερά είχε τόσους ευνοϊκούς οιωνούς. Ενα αξιοπρεπέστατο εκλογικό αποτέλεσμα. Εναν απερχόμενο αρχηγό που είχε κερδίσει την εκτίμηση πολλών. Εναν νέο αρχηγό που προκαλούσε τη συμπάθεια ακόμη περισσότερων.
Και ένα ΠαΣοΚ σε κατάσταση διάλυσης, με απαξιωμένη και διχασμένη ηγεσία, το οποίο έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο δικομματισμός, έλεγαν οι δημοσκοπήσεις, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Και σε αυτό το σκηνικό κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ φάνταζε ο μεγάλος κερδισμένος. Ορισμένοι προέβλεπαν ότι μπορεί να διεμβολίσει το ΠαΣοΚ. Και, πάντως, να συναντηθεί με ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας με τα οποία η Αριστερά ούτε που είχε διανοηθεί ποτέ ότι μπορεί να συνομιλήσει.
Πέντε μήνες αργότερα το κλίμα έχει αλλάξει.
Λες κι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να κλωτσήσει την ευκαιρία που ανοίχτηκε μπροστά του. Ο Τσίπρας πέφτει θύμα της επαναλαμβανόμενης ευκολίας του, ο Αλαβάνος έχει χάσει στη Βουλή το μέτρο
και από τα επεισόδια της Πρωτομαγιάς ως τις καταλήψεις και τις «απαγωγές κάλπης» ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ένα πρόσωπο στο οποίο η ακρότητα συμβαδίζει με την ασυναρτησία.
Μα αυτό είναι επιτέλους Αριστερά , ακούω να καμαρώνουν διάφοροι που δηλώνουν «αριστεροί» . Αν είναι έτσι, κακό του κεφαλιού της. Διότι αν η Αριστερά είναι ένα είδος παρατεταμένης φασαρίας και διαρκούς υστερίας τότε ευλόγως το κλίμα άλλαξε.
Επειδή, όμως, πολλοί πιστεύουν ότι η Αριστερά μπορεί να είναι και κάτι άλλο, κάτι σύγχρονο και γενναιόδωρο, τότε απλώς θα αποδειχθεί πως για άλλη μία φορά η Αριστερά έχασε άλλη μία ευκαιρία.
Μάλλον είναι στη φύση της...
------------------------------
Ζωγραφιζει ο στρατηγος...
Τι ζωγραφιζει?
Κενταει...
Μονο σαμπανιες δεν ανοιγει στο αρθρο του....
Δυστυχως εχει δικιο...
Ομως ο κοσμος ελπιζει ακομα..
Και η public issue δεν εχει μιλησει ακομα..
Ας περιμενουμε λιγο ...
ΥΓ ολοι ετσι την πατησαμε και την προηγουμενη φορα και λεγαμε οτι πεφτει ο συν ομως τελικα δεν ηταν ετσι...Οσο και να προσπαθει ο Τσιπρας!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν είναι αυτοκαταστροφική η αριστερά, απλά βγάζει έντονο καταγγελτικό λόγο επί παντός επιστητού.
Αυτό το κάνει για να κρύψει ότι δεν έχει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ στα προβλήματα, απλά εκτονώνει λαϊκίστικα τη δυσφορία του λαού για τα προβλήματα, όπως ο ακριβώς και ο Λαζόπουλος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλα,ο Πρετεντερης ειναι σκορπιος,χωρις δηλητηριο πια.
Δαγκωνει τον γιωργακη τοσο καιρο,αλλα ο Γαπ, ειναι επταψυχος.
Τα ιδια θα παθει και με τον Τσιπρα.
Τον Φουσκωσαν,αλλα θα ειναι δυσκολο να τον ξεφουσκωσουν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τον Πρετεντέρη ποιός τον κουβαλάει τόσα χρόνια στη πλάτη του?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Περιεργο αρθρο..
Μου φαινεται οτι ο Πρετεντερης απαιτει απο τον ΣΥΝ,να μην συνεχισει να "δαγκωνει" τους ψηφοφορους του Πασοκ,αλλα να ωριμασει και να το σωση με "συγχρονη" και
"γεναιοδωρη" Συγκυβερνηση.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Πρετεντερης θα ειναι ο "σκληρος"
της διαπραγματευσης...
Θελει συνεργασια,αλλα να.. κρατηση αυτος το managment.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι για το τι λέει ο ψυχογιός του Ψυχάρη, αυτή η βαλσαμωμένη κουκουβάγια που νομίζει κιόλας ο ηλίθιος ότι μπορεί να επηρρεάσει έστω και ένα κάτοικο αυτής της χώρας.
Σιγά τώρα μην ασχοληθούμε με τον παρακαθημένο όλων των εξουσιών και τον απολίτικο χαβαλέ που τον έχουν κάποιοι και τον πληρώνουν κι από πάνω.