Ενδιαφέρον>>Μέτοχος ή με μακροχρόνια σύμβαση η Ελλάδα στον νέο πυρηνικό αντιδραστήρα του Κοζλοντούι




Η Westinghouse Electric Co. υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με πιθανούς εργολάβους στη Βουλγαρία και την ίδια ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εισφορά κεφαλαίου 255 εκατομμυρίων ευρώ για τον πυρηνικό σταθμό Kozloduy – New Build. Μετά την κίνηση αυτή, ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ διευκρίνισε ότι μετά την κατασκευή της μονάδας 7 στον πυρηνικό σταθμό, έως το 2035, στόχος είναι να προστεθεί η μονάδα 8 μέσα σε μόλις τρία χρόνια.



Ο αντιδραστήρας AP1000, που σχεδιάστηκε από την Westinghouse, είναι ευέλικτος, εξήγησε σε συνέντευξή του στο Euractiv ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. Έχει 1,15 GW, αλλά μπορεί να αποδυναμωθεί γρήγορα για να λειτουργήσει σε 700 MW, επεσήμανε ο Ντένκοφ. Είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για την προσαρμογή στις ανάγκες εξισορρόπησης της λειτουργίας ηλιακών και αιολικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η μονάδα 8 θα εγκατασταθεί στο ίδιο σημείο και η κυβέρνηση ήδη ξεκινά τη διαδικασία εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόνισε ο πρωθυπουργός. Οι δύο νέοι αντιδραστήρες προβλέπεται να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια βασικού φορτίου καθώς οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας. Η σταδιακή κατάργησή τους έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως το 2038.



Ο ρόλος της Ελλάδας

«Υπάρχει ενδιαφέρον από Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία πιθανώς. Πρέπει όμως να αποφασίσουν τι προτιμούν –όπως κι εμείς, τι είναι πιο κερδοφόρο για εμάς– αν μπουν στο έργο ως επενδυτές ή να είναι με σταθερές συμβάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από ότι ακούω φαίνεται ότι προτιμούν τη δεύτερη επιλογή, αλλά η συζήτηση είναι ανοιχτή», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Στα μέσα Οκτωβρίου η Βουλγαρία επέβαλε φόρο διαμετακόμισης για το ρωσικό φυσικό αέριο, ο οποίος θα επηρεάσει τη Σερβία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουγγαρία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.


Μετά το τετ-α-τετ Μητσοτάκη Ντένκοφ τον Ιούλιο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να επενδύσει στους νέους αντιδραστήρες. Εναλλακτική επιλογή θα ήταν μια 20ετής συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


 Επιταχύνει το έργο του πετρελαιαγωγού Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς

Στο Euracitv , ο Ντένκοφ ανακοίνωσε ότι το έργο για έναν αγωγό πετρελαίου από την Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα στο Μπουργκάς θα επιταχυνθεί. Μάλιστα επεσήμανε τον κίνδυνο το διυλιστήριο της Lukoil στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας να ξεμείνει από πετρέλαιο για επεξεργασία. Η Βουλγαρία είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2024.

πηγή

Σχόλια