ΣΥΡΙΖΑ. Η ευρωπαϊκή «παγίδα». Η κρυφή γοητεία του «καραμανλισμού»

Η ευρωπαϊκή «παγίδα» 



Η κρυφή γοητεία του «καραμανλισμού»

Από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της προβοκάτσιας αναδεικνύεται μια νέα πτυχή στο πολιτικό σκηνικό, πιθανώς σημαντική για το μέλλον.

Τόσο με την αρθρογραφία της «Αυγής» όσο και με δηλώσεις στελεχών γίνονται τακτικά και συχνά επαινετικές αναφορές σε μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ, κατά κανόνα προερχόμενα από το καραμανλικό περιβάλλον (π.χ., οι κκ. Ευ. Αντώναρος, Π. Παυλόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος) αλλά και στον κ. Δ. Αβραμόπουλο, με τον οποίο ο κ. Τσίπρας ούτως ή άλλως έχει καλλιεργήσει μια προνομιακή σχέση από την εποχή της θητείας του τελευταίου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πολλοί από τους προαναφερομένους, οι οποίοι κινούνται χωρίς να υπάρχει εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή (διαφωνεί με τη θεωρία των δύο άκρων) και χωρίς να λειτουργούν ως ομάδα, συνομιλούν σε πολύ καλό κλίμα με κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ανταλλάσσουν απόψεις επί της πολιτικής επικαιρότητας.

Η τακτική αυτή, βασισμένη στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν πάρει αποστάσεις από το πρωθυπουργικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τη θεωρία των άκρων, έχει, όπως ομολογούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μια διπλή ανάγνωση: αφενός να προκαλέσει μια εσωτερική συζήτηση (ή και πρόβλημα) στη ΝΔ, αφετέρου να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας για το μέλλον.

Οι κκ. Αβραμόπουλος, Παυλόπουλος, Στυλιανίδης, Σπηλιωτόπουλος και Αντώναρος, αλλά και άλλοι όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, έχουν εκφραστεί ανοιχτά κατά της θεωρίας των δύο άκρων, που είναι εμπνεύσεως του προερχομένου από την Αριστερά βουλευτή Επικρατείας και συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Χρ. Λαζαρίδη.

Στο εσωτερικό της ΝΔ αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση «καραμανλικών» και σκληρών υπερασπιστών (της δεξιάς πτέρυγας) του κ. Σαμαρά, οι οποίοι μάλιστα διαρρέουν αιχμηρά σχόλια στα ΜΜΕ κατά των βουλευτών της ΝΔ, όπως έγινε πρόσφατα με τον κ. Παυλόπουλο.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι βουλευτές αλλά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς «κλείνουν το μάτι» στην καραμανλική ΝΔ ή αναφέρονται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν θέλουν να καταγγείλουν τις... δεξιές παρεκκλίσεις της σημερινής ηγεσίας του κ. Αντ. Σαμαρά.

Ενα επιπλέον στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι η «μετριοπαθής» πτέρυγα της ΝΔ συμμετέχει, έστω και προσεκτικά, σε μια προσπάθεια καλλιέργειας ευνοϊκής ατμόσφαιρας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα σε διεθνές επίπεδο, εντός Ευρώπης και πέραν αυτής.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ενδεικτική και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο διεθνές προφίλ του κ. Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον θεσμικός συνομιλητής στην Ευρώπη και αυτό είναι ένα στοιχείο που επιθυμεί να αξιοποιήσει προκειμένου να παρακάμψει τους κυβερνητικούς χαρακτηρισμούς περί «ακραίου σχηματισμού».

Σε αυτό το σημείο όμως κάποιοι στα πέριξ της Κουμουνδούρου βλέπουν να ξεκινά η επόμενη «περιπέτεια» του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα εφόσον οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Ευρώπης αξιώσουν διαβεβαιώσεις για τις φιλοευρωπαϊκές διαθέσεις του, όπως είχαν στο παρελθόν πράξει για τον κ. Σαμαρά.

Σχόλια