Εικόνες απ' το μέλλον; Η Μαρίν Λεπέν δεν θέλει την ψήφο διαμαρτυρίας. Θέλει να κυβερνήσει.

Ακροδεξιά με μάσκα πολιτικής συναίνεσης



Η Μαρίν Λεπέν συγκαλύπτει την αδιάλλακτη, ξενοφοβική, αντιευρωπαϊκή και εθνικιστική ατζέντα της κάτω από μια επίφαση δημοκρατικής ρητορείας

«Είμαστε το πρώτο κόμμα της Γαλλίας...». Το έλεγε και το ξανάλεγε η Μαρίν Λεπέν, αλλά δεν την πίστευαν. Ωσπου έσκασε η βόμβα, η δημοσκόπηση που έδειξε ότι αν γίνονταν σήμερα ευρωεκλογές στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο (Front National - FN) θα έβγαινε όντως πρώτο από τις κάλπες, με 24%. Εχοντας κερδίσει ήδη ένα θηριώδες 40,4% σε τοπικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, η Μαρίν απειλεί τώρα να σύρει στα δικαστήρια όποιον τολμήσει να πει ότι το κόμμα της είναι «ακροδεξιό». Η έκρηξη στα ποσοστά την κάνει να φλέγεται και να επείγεται να γίνει μέρος του πολιτικού κατεστημένου, κρύβοντας πίσω από τη μάσκα της συναίνεσης το αληθινό και σκοτεινό πρόσωπο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.




Το Εθνικό Μέτωπο σηκώνει, με μεγάλη δύναμη πυρός στην κοινωνία και στις κάλπες, τα βαρέα όπλα του «λαϊκού εθνικισμού». Αυτό είναι το κυρίαρχο ρεύμα της άκρας Δεξιάς στην όλο και πιο φτωχή Ευρώπη των αρχών του 21ου αιώνα. Και η Μαρίν Λεπέν είναι η πιο γνήσια και επιτυχημένη εκπρόσωπός του.

Το δείχνει καθαρά το γκάλοπ του Ινστιτούτου Ifop για το περιοδικό «Nouvel Observateur»: αν ψήφιζαν σήμερα στις ευρωεκλογές (θα γίνουν τον Μάιο), οι Γάλλοι θα έδιναν 24% στη Λεπέν, 22% στο δεξιό UMP και 19% στους Σοσιαλιστές του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Σοκ για το πολιτικό κατεστημένο, το οποίο καταγγέλλει και φοβάται. Ενοχλημένη εκείνη από τις συνεχείς αναφορές στον «εξτρεμισμό» του FN απειλεί με δικαστικές διώξεις.

«Ο όρος είναι συκοφαντικός, προσβλητικός. Δεν είμαστε κόμμα της άκρας Δεξιάς. Οσοι το πιστεύουν κάνουν απόλυτο λάθος... Δεν είμαστε ούτε αριστερό ούτε δεξιό κόμμα... Θα πάμε στα δικαστήρια όποιον πει ότι έχουμε σχέση με ναζισμό, ρατσισμό, αντισημιτισμό και εγκλήματα» λέει η Μαρίν. Το μήνυμα; Η θέση του Εθνικού Μετώπου αλλάζει. Δεν είναι πλέον στο περιθώριο αλλά στο κέντρο του πολιτικού παιχνιδιού. Ηδη ένας στους τρεις Γάλλους δεν θεωρεί το FN «ακραίο» κόμμα.

Είναι όμως έτσι; Η «κόρη του Διαβόλου», όπως την αποκαλούν οι αντίπαλοί της, δεν θέλει απλώς να εισπράξει την ψήφο διαμαρτυρίας αλλά να κυβερνήσει. Για να τα καταφέρει, πρέπει το FN να αλλάξει περιτύλιγμα και να διευρύνει την εκλογική του βάση.

Πριν από 40 χρόνια ο Ζαν-Μαρί Λεπέν ψάρευε ψήφους από νεοφασίστες, νοσταλγούς του Βισύ και της αποικιοκρατίας στην Αλγερία. Σήμερα η 45χρονη Μαρίν φλερτάρει με την εργατική και τη μεσαία τάξη των λευκών γάλλων ψηφοφόρων, των «νοικοκυραίων» που φοβούνται το έγκλημα, τους μετανάστες, το Ισλάμ και, πάνω απ' όλα, την ανεργία. 

Με κεντρικό σύνθημα «Πρώτα η Γαλλία», η Μαρίν τάσσεται υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού, των διακρίσεων εις βάρος φυλετικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, της αποχώρησης της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και της επιστροφής στο φράγκο. Κηρύσσει την «κοινωνική αλληλεγγύη» και λέει ότι «ο καπιταλισμός και η ελεύθερη αγορά είναι ο νόμος της ζούγκλας».

Ωστόσο το αίμα νερό δεν γίνεται. «Η μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα. Αλλά δεν έχει σχέση με τον ρατσισμό, είναι ένα οικονομικό πρόβλημα. Νομίζω ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε για τη μετανάστευση χωρίς να μας κατηγορούν για ρατσισμό ή ξενοφοβία» ισχυρίζεται.

Και μιλάει συνέχεια για τους «ξεχασμένους της Γαλλίας», φτωχούς και ανέργους. Το 13,5% του γαλλικού λαού, περίπου 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 950 ευρώ τον μήνα, ανά τετραμελές νοικοκυριό. Ο αριθμός των φτωχών ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια. «Αυτοί είναι οι ψηφοφόροι μου» λέει η Λεπέν.




Η αρχηγός αλλάζει τους στρατηγικούς στόχους
«Θέλει να παρουσιάσει το FN ως κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας»
«Ο,τι και αν λέει η Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Ζυλ Ιβαλντί, ειδικός του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών CNRS στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, στη Γαλλία.

«Πίσω από τη βιτρίνα της λεγόμενης "αποδαιμονοποίησης", η οποία βασίζεται κυρίως σε διακοσμητικές αλλαγές στο ύφος και στην επικοινωνία του κόμματος, η ιδεολογία του FN έχει διατηρήσει τα βασικά διακριτικά γνωρίσματα της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Δεξιάς: εθνικισμό, σοβινισμό στο κράτος πρόνοιας, αυταρχισμό και λαϊκισμό» τονίζει ο Ιβαλντί. Αλλά δεν είναι ναζιστικό ούτε φασιστικό.

«Στο παρελθόν το FN είχε σχέσεις με μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές φράξιες της γαλλικής άκρας Δεξιάς, ιδίως μέσω της οργάνωσης της νεολαίας του, του Εθνικού Μετώπου της Νεολαίας (FNJ). Με τη Μαρίν Λεπέν, το κόμμα έχει χαλαρώσει τους δεσμούς με τέτοιες οργανώσεις, αν και διατηρεί κάποιες διασυνδέσεις με σκληρούς εθνικιστές» προσθέτει.

«Σε σύγκριση με το "παλιό" FN υπάρχει μάλλον συνέχεια παρά αλλαγή. Αλλά το τρέχον πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο είναι πολύ ευνοϊκό για το FN: η ανεργία είναι στα ύψη, η σοσιαλιστική κυβέρνηση στο ναδίρ λόγω λιτότητας και αύξησης των φόρων. Τα θέματα της μετανάστευσης, ιδίως των Ρομά, παραμένουν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και η δεξιά αντιπολίτευση εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολιτική σύγχυση μετά την ήττα του Σαρκοζί στις προεδρικές του 2012» λέει ο Ιβαλντί.

Και καταλήγει: «Η Λεπέν το εκμεταλλεύεται αλλάζοντας τους κύριους στρατηγικούς στόχους. Θέλει να παρουσιάσει το FN ως κόμμα εξουσίας και όχι διαμαρτυρίας. Προσπαθεί να χτίσει τα διαπιστευτήρια του κόμματος για την οικονομία. Αλλά η διαδικασία ομαλοποίησης είναι ακόμη στα σπάργανα».



Κήρυγμα μίσους

«Ισλαμική κατοχή»
Καταγγέλλει «ισλαμική κατοχή» της Γαλλίας. Η Λεπέν ενδέχεται να προσαχθεί σε δίκη επειδή παρομοίασε τις προσευχές της Παρασκευής που κάνουν οι μουσουλμάνοι στους δρόμους γαλλικών πόλεων με τη γερμανική κατοχή επί Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Καθαρά» προάστια
Η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» α λα Λεπέν προβλέπει σκληρή πάταξη της εγκληματικότητας και απέλαση όλων των «ξένων παραβατών». Το FN δεσμεύεται να «καθαρίσει» τα υποβαθμισμένα προάστια όπου ζουν μετανάστες και να ξηλώσει καταυλισμούς των Ρομά.

Ανιστόρητοι Γαλλοεβραίοι
Για τον μπαμπά Λεπέν το εβραϊκό Ολοκαύτωμα από τους ναζί ήταν μια «λεπτομέρεια της Ιστορίας».
Η κόρη διαθέτει και ορισμένους εβραίους ψηφοφόρους, όπως και υποψηφίους. Για αυτούς τους ανιστόρητους Γαλλοεβραίους, η Ακροδεξιά είναι η παράταξη που τους υπερασπίζεται καλύτερα έναντι του Ισλάμ.

Οχι στα τζαμιά
«Ψήφος στο Εθνικό Μέτωπο είναι ψήφος για τη Γαλλία, για τον πολιτισμό μας... Μας απαγορεύουν να λέμε ότι η Γαλλία είναι επίσης τα καμπαναριά και οι καθεδρικοί που κληρονομήσαμε, και ότι τα τζαμιά και οι μιναρέδες δεν είναι επιθυμητοί...» λέει η Μαρίν.

Εξω από το ευρώ
Εχει προτείνει την ομαδική έξοδο από το ευρώ για να βγουν από την οικονομική κρίση η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Πρέπει να απελευθερώσουμε τους λαούς μας και να επιστρέψουμε ο καθένας στο δικό του νόμισμα» λέει.
πηγή

Σχόλια