Ο Σαμαράς θα ζητήσει και 3ο πακέτο διάσωσης ενώ Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία προσπαθούν να ξεφύγουν από τα προγράμματα διάσωσης.

Bloomberg: Τα «όπλα» Σαμαρά στη μάχη για το 3ο πακέτο 



Με "όπλα" τις προβλέψεις για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα του αναμενόμενου και για επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2004, ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ζητήσει και τρίτο πακέτο βοήθειας από την Ευρώπη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «βγαίνει στην επίθεση» τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, με «μοχλό» τα μέτρα που ελήφθησαν κατά της Χρυσής Αυγής αλλά και τις μεγαλύτερες από τον στόχο περικοπές στον προϋπολογισμό, επιχειρώντας έτσι να εξασφαλίσει περισσότερη βοήθεια για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται στο έκτο έτος ύφεσης, που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας στο 28%, ο Σαμαράς καλείται να κινηθεί ενόψει της υπογραφής τρίτου πακέτου διάσωσης.

«Ο Σαμαράς βρίσκεται υπό συνεχή πίεση στο εσωτερικό λόγω του υψηλού επιπέδου απόγνωσης και οργής του ελληνικού λαού», σχολίασε στο Bloomberg ο κ. Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής μελετών του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες. «Χρειάζεται στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους και την ίδια στιγμή χρειάζεται να δείξει στους Έλληνες ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής. Στο υφιστάμενο περιβάλλον, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα αισθάνονταν ισχυρή και άνετη».

Την ώρα, πάντως, που η Ελλάδα αναζητά περισσότερη βοήθεια για το πρόγραμμά της, το οποίο λήγει το 2014, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία καταβάλουν προσπάθειες ώστε να απεξαρτηθούν από τα προγράμματα διάσωσης.

«Είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σημειώνεται ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο «κουρέματος» χρέους από τον επίσημο τομέα. «Το οπλοστάσιο θα σχετίζονταν με την παράταση της λήξης των δανείων και με την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα από την Ουάσινγκτον ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ο Σαμαράς, σύμφωνα με το Bloomberg, μπορεί να «παίξει» με δυο πλεονεκτήματα που δεν είχαν οι προκάτοχοί του: αναμένει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό –εξαιρουμένων των τόκων- το 2013, έναν χρόνο πριν το προγραμματισμένο, ενώ παράλληλα προβλέπει επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας το 2014 για πρώτη φορά από το 2007. Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει κάτω του 9% από 18% πέρυσι.

Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας είναι σημαντική διότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Νοέμβριο να «εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια» όταν η Ελλάδα επιτύχει πλεόνασμα προ τόκων –δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα.

Η μάχη αυτή θα δοθεί σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τον Ιανουάριο) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγει εκλογές (τον Μάιο).

Σημειώνεται πάντως πως προτού ληφθεί απόφαση για οποιαδήποτε Τρίτη διάσωση, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας το 2014, το οποίο εκτιμάται από το ΔΝΤ στα 4,4 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει ακόμα να αποδείξει ότι έχει σημειώσει πρόοδο και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδέσμευση της εναπομένουσας δόσης του 1 δισ. ευρώ, από τα 5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, το πολιτικό περιθώριο που έχει η κυβέρνηση Σαμαρά για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας, είναι ελάχιστο.

«Η μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα πιθανότατα θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σε έκθεσή της η Barclays. «Όμως, καθώς διαφαίνεται κάποια θετική ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα θέλει να καρπωθεί πολιτικά οφέλη και να πιέσει την τρόικα να χαλαρώσει τους όρους μετά τα καλά αποτελέσματα που δείχνει η χώρα από τα μέσα που περασμένου χρόνου».

πηγή

Σχόλια