Άνδρες 25-55 ετών, που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», ο βασικός κορμός των ψηφοφόρων της “Χρυσής Αυγής”.




Άνδρες ηλικίας 25-55 ετών, που στην πλειοψηφία τους αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι», αποτελούν τον βασικό κορμό των ψηφοφόρων της “Χρυσής Αυγής”.

Όπως εμφανίζεται σε έρευνα της GPO, που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», στην ιδεολογική κλίμακα 1 έως 10, όπου 1 είναι η άκρα αριστερά και 10 η άκρα δεξιά, το 40,3% των χρυσαυγιτών επιλέγει μετριοπαθείς θέσεις (5 και 6) και μόλις το 27,2% δηλώνουν  ακροδεξιοί.

Το 75% των ψηφοφόρων της Χ.Α. είναι άνδρες και το υπόλοιπο 25% γυναίκες. Ακόμα και μετά τις έρευνες περί εγκληματικής οργάνωσης, η Χ.Α. δεν εμφανίζεται να χάνει ποσοστιαία τον πυρήνα των ψηφοφόρων της, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά τις τελευταίες εκλογές του 2012.

Σύμφωνα με την έρευνα, αποτελεί μύθο ότι στη ΧΑ στράφηκαν πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς φαίνεται ότι αποτελούν μόλις το 4% του κοινού της.
Την επιλέγουν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς επιστημονική κατάρτιση (π.χ. τεχνίτες, έμποροι, μικροεπιχειρηματίες, ταξιτζήδες κλπ).

Ο κεντρικός κορμός των ψηφοφόρων της ΧΑ οικοδομείται από πολίτες μέσου ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που ανήκαν στη μεσοαστική τάξη, δέχθηκαν από την κρίση ένα ισχυρότατο πλήγμα στο εισόδημά τους και θεώρησαν υπεύθυνους για αυτό «κόμματα και κυβερνώντες αδιακρίτως».

Από την άλλη πλευρά, μετά το χαρακτηρισμό της Χ.Α. ως “εγκληματικής οργάνωσης”, την εγκαταλείπουν κατά βάση γυναίκες  και κυρίως νεότεροι υποστηρικτές της, που δεν βρίσκονταν στο στενό πυρήνα της.


Πηγή(κείμενο)

Σχόλια