Βρετανικό thinktank Demos: Μετρώντας την Δημοκρατία στην ΕΕ (Η Δημοκρατία στην Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη)



Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ιδρύθηκε πάνω στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Η διαδικασία προσχώρησης των νέων κρατών μελών της ΕΕ εξασφαλίζει ότι οι νέες χώρες τηρούν αυτές τις βασικές αρχές της δημοκρατίας.
Αλλά υπάρχουν λίγοι μηχανισμοί που διαθέτει η ΕΕ για να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη δεν ολισθαίνουν προς τα πίσω και δεν γίνονται λιγότερο δημοκρατικά από τη στιγμή που είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκθέσεις σχετικά με τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση τείνουν να επικεντρώνονται στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Ωστόσο,  χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν  κατηγορηθεί για αντιδημοκρατική νομοθεσία, αμφιλεγόμενες πολιτικές για τη θρησκευτική ελευθερία και προβλήματα σχετικά με διαφθορά και την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης.
Το thinktank αξιολογεί λεπτομερώς την κατάσταση της δημοκρατίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες - την Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Λετονία - και θεωρεί πως η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του σεβασμού των ισχυρών δημοκρατικών αξιών σε όλα τα κράτη μέλη της.
Βασιζόμενο επίσης σε υφιστάμενα μέτρα από όλο τον κόσμο  δημιουργεί ένα μοναδικό ευρετήριο, που παρέχει μια λεπτομερή εικόνα της δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα  ότι η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικότερα, πρέπει να αγκαλιάσει πλήρως το ρόλο της ως προστάτη της Δημοκρατίας.
κείμενο βασισμένο σε έκθεση του Demos

Σχόλια