Πορνεία. Το σουηδικό μοντέλο.


Στη Σουηδία οι πόρνες δεν διώκονται.
Αντίθετα διώκονται οι πελάτες.
Τιμωρούνται με ποινή κάθειρξη ενός έτους και βαρύ πρόστιμο για την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών .
Αυτό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του περίφημου " σουηδικού μοντέλου" καταπολέμησης του εμπορίου του σεξ. Η πορνεία θεωρείται εκεί βία (εναντίον των γυναικών) , έτσι οι πόρνες δεν διακινδυνεύουν τίποτα , είναι οι πελάτες, οι οποίοι τιμωρούνται .
Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του πρωτοποριακού νόμου που ποινικοποιεί τους πελάτες , η πορνεία δεν έχει εγκαταλείψει τη Σουηδία . 
Σίγουρα στο Malmskillnadsgatan κεντρική αρτηρία της Σουηδίας εμφανίζονται σήμερα καμιά δεκαπενταριά πόρνες της Στοκχόλμης , ενώ πρίν το νόμο ήταν αρκετές δεκάδες. Όμως, απλά πληκτρολογήστε τις σωστές λέξεις κλειδιά σε μια μηχανή αναζήτησης , και στην οθόνη σας θα εμφανιστεί μια ατελείωτη συλλογή από ημίγυμνες γυναίκες με υπονοούμενα .
Υπάρχουν δηλαδή πολλές αγγελίες στο διαδίκτυο. Μερικές φορές στα σουηδικά , ως επί το πλείστον όμως στην αγγλική γλώσσα .
"Γεια σας κύριε, γράφει η Τίνα . Θα ήθελα να σας γνωρίσω . Με μένα θα απολαύσετε κάθε λεπτό του γλυκού ραντεβού μας ! " 
" Ψάχνετε για ένα ορεκτικό κορίτσι ; Είμαι καυτό και θα εκπληρώσω τις καυτές σας επιθυμίες , λέει η Beatrice .
Η τιμή είναι περίπου 2500 κορώνες ανά ώρα (291 ευρώ) , καθώς και το ταξί .
Οι αρχές πάντως υποστηρίζουν , με την υποστήριξη στοιχείων ότι η πορνεία του δρόμου δεν έχει μεταφερθεί όλη  στο διαδίκτυο . 
Υπάρχουν περίπου  1000 πόρνες στη χώρα , έναντι 2500 πριν την εφαρμογή του νόμου, λένε . Ή , κατ 'αναλογία , λιγότερο από ό, τι στις χώρες όπου δεν τιμωρούνται οι πελάτες , και πολύ λιγότερο από ό, τι σε χώρες όπου η πορνεία αναγνωρίζεται ως επάγγελμα . 
Αλλά παραδέχονται ταυτόχρονα την αστάθεια αυτών των εκτιμήσεων . " 
Αλλά , για τις σουηδικές αρχές , το θέμα δεν είναι στους αριθμούς . Η καταπολέμηση της πορνείας είναι κυρίως θέμα αρχής . « Η ισότητα των φύλων είναι μία από τις προτεραιότητές μας από καιρό λέει ο  Kajsa Wahlberg . Θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εάν μια ομάδα γυναικών είναι διαθέσιμες για να χρησιμοποιούνται για σεξουαλικούς σκοπούς . Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα το να μην υπάρχει η  πορνεία . "
Η συναλλαγή μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή των σεξουαλικών υπηρεσιών θεωρείται ως κατ 'ανάγκη άνιση . Οι πελάτες , συχνά πλούσιοι, πατέρες , μεταξύ 30 και 45 ετών . Οι πόρνες είναι γενικά φτωχές, νέες και αγράμματες . « Η ικανότητά τους να επιλέξουν είναι πολύ περιορισμένη », σημειώνει ο Patrick Cederlof , συντονιστής του αγώνα κατά της πορνείας και της εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή της Στοκχόλμης .


Σχόλια