Μήπως η άνοδος της ΧΑ σηματοδοτεί την "κατάρρευση" των δυνατοτήτων του κράτους;



Σχετικό άρθρο - ανάλυση φιλοξενεί ο Guardian.
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα κείμενο βασισμένο στην τελευταία παράγραφο αυτού του άρθρου.

......Το ερώτημα είναι το εξής: γιατί τα στοιχεία αυτά του κράτους που εμπλέκονται περισσότερο με την καταστολή έχουν μια τέτοια συνάφεια με την Χρυσή Αυγή;
 Στο πλαίσιο της λεγόμενης κρίσης χρέους στην Ελλάδα, ο φαύλος κύκλος λιτότητας που της επιβλήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ και τη δική της άρχουσα τάξη και η επακόλουθη κοινωνική κατάρρευση έχουν προκαλέσει μια κρίση.
Η  σχέση των κυρίαρχων κομμάτων με την πολιτική τους βάση - ο παραδοσιακός τρόπος δηλαδή νομιμοποίησης του κράτους - έχει διαρραγεί. Υπουργεία έχουν έρθει επανειλημμένα σε αδιέξοδο.
Οι περικοπές έχουν εξασθένησει τις δυνατότητες του κράτους.
 Για ένα διάστημα, στην Ελλάδα η συνεχής αναταραχή από γενικές απεργίες, καταλήψεις και κοινωνικές διαμαρτυρίες πλησίασε κοντά στην εξέγερση.
 Ο πολιτικός έλεγχος του κράτους κατέρρευσε.
Είναι αυτή η κατάρρευση της εξουσίας - για την οποία οι αντιδραστικοί κατηγορούν τη μετανάστευση, τον  ξένο έλεγχο και την κομμουνιστική μόχλευση - που τροφοδοτεί την Χρυσή Αυγή.
 Η κατάσταση είναι τοξική.
Η λιτότητα δεν έχει κάνει τον κύκλο της, ούτε η ύφεση ή η κοινωνική δυστυχία που αυτή προκάλεσε.
Η μόνη συνεισφορά της αριστεράς είναι να καταστήσει τη Χρυσή Αυγή άχρηστη, εξουδετερώνοντας τις δυνατότητές της, εμποδίζοντας τις δραστηριότητές της και να την εμποδίσει να γίνει μια φασιστική οργάνωση αποτελεσματική στη μάχη των δρόμων.

Σχόλια