Καλή αλλά ελλιπής η προσπάθεια περιορισμού του λαθρεμπορίου καυσίμων, λέει το ΒΗΜΑ




Καλή αλλά ελλιπής η προσπάθεια περιορισμού του λαθρεμπορίου καυσίμων

Την προσεχή Τρίτη 27 Αυγούστου θα ξεκινήσει επιτέλους, μετά από καθυστέρηση πολλών ετών και αφού τέθηκε από την τρόικα στα προαπαιτούμενα, να λειτουργεί στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη το σύστημα εισροών-εκροών για τα πρατήρια καυσίμων σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το λαθρεμπόριο.

Το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι το 70% των πρατηρίων των περιοχών αυτών έχουν προμηθευτεί το σύστημα και ότι όποιο εντοπιστεί να μην το έχει θα σφραγίζεται αμέσως έως να το αποκτήσει. Ουσιαστικά, σύμφωνα με το υπουργείο, από την Τρίτη το 30% των πρατηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Το σύστημα όμως, παρά τις συνεχείς αναβολές και τις σιωπηλές παρατάσεις έναρξης λειτουργίας του παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό ημιτελές. Με ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχουν εκδοθεί τρεις ημέρες πριν την έναρξη εφαρμογής του συστήματος ούτε καν οι αποφάσεις εκείνες που θα ορίζουν τις προδιαγραφές για τη λειτουργία αντίστοιχου συστήματος στα διυλιστήρια και στις εταιρείες πετρελαιοειδών. Δηλαδή στα σημεία φόρτωσης των καυσίμων προς τα πρατήρια.

Επίσης δεν έχει αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης ισχύος του συστήματος στα πρατήρια της επαρχίας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Δηλαδή κλείνουμε κάποιες μικρές τρύπες, αλλά αφήνουμε ορθάνοικτους τους αγωγούς από τους οποίους μπορεί να συνεχιστεί από τους επιτήδειους το λαθρεμπόριο καυσίμων το οποίο στερεί εκατομμύρια ευρώ φόρους από το ελληνικό κράτος.

Αν θέλει η κυβέρνηση να πάρουν σοβαρά το πραγματικά πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία μέτρο θα πρέπει άμεσα να επεκταθεί σε όλα τα πρατήρια της χώρας, στα διυλιστήρια, στα σημεία αποθήκευσης καθώς και στις εταιρείες που εφοδιάζουν τα πλοία με καύσιμα.

Διαφορετικά πολύ γρήγορα θα ατονήσει και θα χαθεί μια ακόμα ευκαιρία περιορισμού του λαθρεμπορίου και της διαφυγής πολύτιμων χρηματικών πόρων για την οικονομία.

TO BHMA

Σχόλια