Ψυχροπολεμική "συνεννόηση" για τον Snowden


Ασκήσεις ψυχροπολεμικής "συνεννόησης" για τον Snowden
Του Κώστα Ράπτη

Οι εξελίξεις στην υπόθεση του Edward Snowden, με κορύφωση την υποβολή από τον Αμερικανό φυγά την Τρίτη επίσημου αιτήματος προς τις ρωσικές αρχές για την παροχή προσωρινού ασύλου, φέρνουν τη Μόσχα, μέσα από μία περίπλοκη χορογραφία χειρισμών, σε πλεονεκτική έναντι της Ουάσιγκτον θέση.

“Ανεπιθύμητο δώρο” χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τον 29χρονο πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δηλώνοντας ότι δεν ήταν η Ρωσία αυτή που τον προσκάλεσε στο έδαφός της, ούτε είναι αυτή που παρεμποδίζει την αναχώρησή του από τον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας όπου ο Snowden παραμένει καθηλωμένος επί τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο, δύσκολα φαντάζεται κανείς ότι ο Snowden μπόρεσε να πραγματοποιήσει εν αγνοία της Μόσχας την πτήση του από το Χονγκ Κονγκ στο Σερεμέτιεβο, με πτήση της ρωσικής κρατικής εταιρείας Aeroflot και ενώ οι αμερικανικές αρχές του είχαν ήδη στερήσει το διαβατήριο.

Στην πραγματικότητα, η ρωσική πλευρά, με χαρακτηριστικά “παθητικο-επιθετική” συμπεριφορά, όπως θα την αποκαλούσαν στην βιβλιογραφία των ψυχοεπιστημών, “σκηνοθετεί” τον αιφνιδιασμό της και διακηρύσσει την επιθυμία της να μην αφήσει τον Snowden να διαταράξει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, την ίδια ώρα που τον αξιοποιεί για να εκβιάσει την “κατανόηση” της Ουάσιγκτον σε μια ολόκληρη γκάμα ανοικτών θεμάτων στη διμερή διαπραγμάτευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τηλεφωνική επικοινωνία την οποία επιδίωξε ο Barack Obama να έχει με τον Putin υλοποιήθηκε με καθυστέρηση δύο ημερών, δίνοντας το χρονικό περιθώριο για την διοργάνωση της ιδιόμορφης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Snowden την Παρασκευή, για πρώτη φορά μετά την άφιξή του στο Σερεμέτιεβο.

Με παρόντες εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αλλά και Ρώσους βουλευτές καθώς και τον Ombudsman της ρωσικής προεδρίας) ο Snowden επιχείρησε να αποσείσει οποιαδήποτε υποψία συνεργασίας με τη ρωσική πλευρά δηλώνοντας ότι η παραμονή του στο έδαφος της Ρωσίας του έχει επιβληθεί από τους χειρισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και ότι καμία κρατική αρχή, ρωσική ή κινεζική, δεν απέκτησε πρόσβαση κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του στο περιεχόμενο των τεσσάρων φορητών υπολογιστών του.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός whistleblower, ο οποίος δημοσιοποίησε το πρόγραμμα μαζικών παρακολουθήσεων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από την αμερικανική NSA, υπέβαλε αίτημα παροχής “προσωρινού” ασύλου, το οποίο δικαιολογείται επί τη βάσει ανθρωπιστικών λόγων και έχει ετήσια διάρκεια, προκειμένου να καταδείξει ακριβώς ότι τελικός του προορισμός παραμένει η Λατινική Αμερική, και επιτρέποντας στη ρωσική πλευρά να χειρισθεί το θέμα, βάσει της νομοθεσίας της, στο επίπεδο της υπηρεσίας μετανάστευσης και όχι ως πολιτική απόφαση του Ρώσου προέδρου.

Την ίδια ώρα, ο συνεργάτης του, Glen Greenwald, υπεύθυνος για τη δημοσίευση των αποκαλύψεων του Snowden στην βρετανική εφημερίδα Guardian τόνιζε ότι έχει έως τώρα επιδειχθεί μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα στο τί ακριβώς έχει δημοσιοποιηθεί και ότι για τον λόγο αυτόν ο ίδιος, αν βρισκόταν στη θέση των αμερικανών ιθυνόντων, θα “προσευχόταν” υπέρ της υγείας του Snowden, δεδομένου του εκρηκτικού χαρακτήρα των στοιχείων που έχει αυτός στη διάθεσή του...

Και τα δύο αυτά μηνύματα, πάντως, μοιάζουν σαν να προέρχονται από τον ίδιο τον Putin. Το ουσιαστικό αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου του Σερεμέτιεβο ήταν όχι η καλή φήμη του Snowden, αλλά του ένοικου του Κρεμλίνου ως όψιμου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (στην αλλοδαπή), ενώ οι προειδοποιήσεις του Greenwald εξηγούν την “κατανόηση” που είναι υποχρεωμένη να επιδείξει, θέλοντας και μη, η αμερικανική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ρωσία μόλις ανακοινώθηκε η μετά θάνατον (!) καταδίκη του δικηγόρου Sergei Magnitsky, ο οποίος βρέθηκε κατηγορούμενος για σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία ο ίδιος είχε αποκαλύψει και έχασε τη ζωή του κατά την προφυλάκισή του το 2009 λόγω παραμέλησης των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε – αν όχι και βασανιστηρίων.

Ήδη στις 12 Ιουλίου το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αν το αμερικανικό Κογκρέσο επιμείνει στη διεύρυνση της “λίστας Magnitsky”, ήτοι των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στους Ρώσους αξιωματούχους που ενέχονται στην υπόθεση, θα υποχρεωθεί να δώσει συνέχεια σε αυτή τη “μάταιη αντιπαράθεση”, αξιοποιώντας τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για το στρατόπεδο-φυλακή του Guantanamo και τις μαζικές παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ των ηλεκτρονικών επικοινωνιών – συμπεριλαμβανομένων και αυτών Ρώσων πολιτών.

Το πεδίο της “συνεννόησης” ενόψει και της προγραμματιζόμενης για το Σεπτέμβριο επίσκεψης του Barack Obama στη Μόσχα έχει προετοιμασθεί. Άλλωστε η ατζέντα είναι βαρυφορτωμένη με τις εκκρεμότητες του συριακού αδιεξόδου, την νέα κατάσταση που έχει προκύψει μετά τις εκλογές στο Ιράν και τα σχέδια μείωσης των στρατηγικών εξοπλισμών. Μέχρι τότε, για να μην υποτιμώνται τα μηνύματά της, η Μόσχα πραγματοποιεί στην ρωσική Άπω Ανατολή, υπό την επίβλεψη Putin, τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχει διεξαγάγει μεταψυχροπολεμικά.


Πηγή

Σχόλια