Γιά μία ακόμα φορά κάποιοι έβγαλαν καλά λεφτά απο τά ελληνικά ομόλογα.



BBG: Τα hedge funds κέρδισαν πάλι το "στοίχημα"


Τα hedge funds που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα αναμένεται να είναι οι κερδισμένοι, αφού τελικά οι Ευρωπαίοι νομοθέτες οπισθοχώρησαν και αύξησαν την τιμή για την επαναγορά των ελληνικών τίτλων.

Τα hedge funds αύξησαν την περασμένη εβδομάδα τις τιμές για το ελληνικό κρατικό χρέος, έχοντας πειστεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα υποχωρούσαν σε ό,τι αφορά τη δέσμευσή τους να μην πληρωθεί περισσότερο από το 28% της ονομαστικής αξίας για την απόσυρση των ελληνικών ομολόγων. Οι διαχειριστές χρήματος ορθά «στοιχημάτισαν» ότι δεν θα υπάρξει αρκετή συμμετοχή σε αυτό το επίπεδο για να προχωρήσει η συμφωνία. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τους πόρους διάσωσης που χρειάζεται η Ελλάδα ώστε να αποσοβήσει την οικονομική της κατάρρευση.

«Το όλο σίριαλ είναι παράδειγμα για το πώς να μην κάνεις κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Τζούλιαν Άνταμς, chief investment officer της Adelante Asset Management. «Ο επίσημος τομέας συνεχίζει να επιδεικνύει την πλήρη παρανόηση του πώς λειτουργούν οι αγορές», σημείωσε.

Κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα θα πετύχει την επαναγορά. Σύμφωνα με τους όρους, που ανακοινώθηκαν χθες, η Ελλάδα θα επαναγοράσει ομόλογα έως 10 δισ. ευρώ, με ονομαστική αξία 62 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές της συμφώνησαν να πληρώσουν τιμές που κυμαίνονται κατά μέσο όρο από την ελάχιστη τιμή του 32,1% της ονομαστικής τιμής έως τη μέγιστη του 34,1% στη δημοπρασία, η οποία θα τρέξει μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

«Ικανοποιητικοί όροι»

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα πάει καλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί. «Φαίνεται πως πραγματοποιείται με ικανοποιητικούς όρους».

Η επαναγορά εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο του προγράμματος μείωσης του χρέους της χώρας, αφού η Γερμανία απέρριψε το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους των δανείων του επίσημου τομέα. Ο στόχος ήταν να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020, από ένα εκτιμώμενο ποσοστό 190% του ΑΕΠ το 2014. Σε εκείνη τη φάση, οι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι δεν περίμεναν η τιμή να ξεπεράσει αυτήν του κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου.

Όμως, το ράλι στην αγορά ομολόγων έκανε δύσκολη την τήρηση αυτής της δέσμευσης. Τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χθες, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κάτω από το 15% για πρώτη φορά από τότε που έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τον Μάρτιο. Η τιμή έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το χαμηλό του 13,3% της 31ης Μαΐου.

Ορισμένα hedge funds άρχισαν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα μετά την ανταλλαγή ομολόγων του Μαρτίου, συμπεραίνοντας ότι οι τιμές και οι αποδόσεις αντανακλούσαν μια λανθασμένη άποψη της αγοράς ότι η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία. Οι traders σε διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του Dan Loeb της Third Poing, θεώρησαν ότι άλλοι επενδυτές ήταν υπερβολικά ανήσυχοι αναφορικά με τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ιδιαίτερα μετά τη δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου να προστατεύσει τη νομισματική ένωση.


Οι αγοραστές χρέους

Τα hedge funds που, όπως και η Third Point, επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα συμπεριλαμβάνουν τα Moore Capital Management, Appaloosa Management και Fir Tree Partners, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Οι συναλλαγές που αφορούν τα ελληνικά ομόλογα «αυξάνονται μέρα με τη μέρα» από τότε που έγινε ξεκάθαρο ότι θα προχωρήσει η επαναγορά, σύμφωνα με τον Zoeb Sachee της Citigroup. Όπως επισήμανε ο ίδιος, τα hedge funds προχώρησαν στις περισσότερες από τις πρόσφατες αγορές.


«Όλοι κερδίζουν»

«Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, όλοι θα κερδίσουν», τόνισε ο Sachee. «Αν δεν πετύχει, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση και όλοι θα χάσουν».

Η επαναγορά θα λάβει χώρα με την επονομαζόμενη μέθοδο Dutch Αuction, στην οποία οι επενδυτές θα μπορούν να καθορίσουν την τιμή, εντός ενός καθορισμένου εύρους, στην οποία είναι πρόθυμοι να πουλήσουν τους τίτλους. Ο σκοπός είναι να αποσυρθούν τα ομόλογα που εκδόθηκαν όταν η Ελλάδα αναδιάρθρωσε το χρέος που κατείχαν ιδιώτες ομολογιούχοι.

Τα hedge funds έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αξίας έως 22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Nomura, Δημήτρη Δρακόπουλο.

Αν η Ελλάδα προσφερθεί να πληρώσει στα hedge funds περίπου το 34% της ονομαστικής αξίας, είναι πιθανό οι εταιρείες να συμφωνήσουν να πουλήσουν ομόλογα που αποτιμώνται περίπου στα 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο.

Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα θα αποσύρει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 28 δισ. ευρώ, με τις υπόλοιπες πωλήσεις να προέρχονται από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και από κρατικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα hedge funds δεν είχαν σχεδόν κανένα κίνητρο να συμμετάσχουν με τιμές κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου.
πηγή

Σχόλια