Ιδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ». Η ελληνική κεντροδεξιά, ξανά, κάτω απο τίς φτερούγες τής Μέρκελ.



Το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ» ξαναέρχεται στην Αθήνα

Επισημοποιείται την Τετάρτη η συνεργασία του με το «Κωνσταντίνος Καραμανλής»


Με κάθε επισημότητα αναμένεται να επισφραγιστεί την προσεχή Τετάρτη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, η επαναγκατάσταση, μετά από πολυετή απουσία, του ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» που πρόσκειται στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (CDU) που ηγείται η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το Ίδρυμα Αντενάουερ, αποτελεί δεξαμενή σκέψης του Γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και ηγείται ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτεριγκ _εκ των στενών πολιτικών φίλων της κυρίας Μέρκελ_ ο οποίος θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή των εγκαινίων, μαζί με τον κ. Σαμαρά.

Η τελετή έχει προγραμματισθεί _έχουν αποσταλεί και οι σχετικές προσκλήσεις_ για το βράδυ της Τετάρτης 19 Δεκεμβρίου, όπου και θα επισημοποιηθεί και η συνεργασία του Ιδρύματος Αντενάουερ με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Η κίνηση να γίνει, στην παρούσα χρονική στιγμή, τα επίσημα εγκαίνια της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» στην Αθήνα, αποτελεί ένα σαφές δείγμα της απόφασης του κ. Σαμαρά να ενισχύσει τη συνεργασία του με το κόμμα της κυρίας Μέρκελ.

Σκοπός του Ιδρύματος Αντενάουερ είναι η πολιτική επιμόρφωση, μέσω σεμιναρίων, πολιτικών στελεχών της κεντροδεξιάς παράταξης και ουσιαστικά αποτελεί το φορέα προώθησης πολιτικής ιδεολογίας, ενώ όλα τα έξοδα επιχορηγούνταν από το Γερμανικό κράτος.

Το Ίδρυμα _με το οποίο διατηρεί στενή σχέση ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης_ έχει εγκατασταθεί ουσιαστικά από την περασμένη άνοιξη στην Αθήνα με γραφεία στο Κολωνάκι και από τότε έχουν πυκνώσει οι επαφές των εκπροσώπων του με έλληνες πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και γενικά ανθρώπους της δημόσιας ζωής, ενώ έχουν διοργανωθεί και ταξίδια στο Βερολίνο για συναντήσεις με παράγοντες της γερμανικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ.

Η επαναλειτουργία του ιδρύματος _είχε διακόψει την παρουσία του στη δεκαετία του 1990_ έχει μακροπρόθεσμη προοπτική και βασικός στόχος, όπως λένε οι επικεφαλείς του είναι, η προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, είτε μεταξύ στελεχών της κεντροδεξιάς και από τις δυο χώρες, είτε και με άλλα πρόσωπα άλλων πολιτικών χώρων.

Γι’ αυτό και οι επαφές και οι συνεργασίες του ιδρύματος «Αντενάουερ» στην Αθήνα δεν περιορίζονται μόνο στον κύκλο της κεντροδεξιάς, αλλά περιλαμβάνουν φορείς όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ αλλά και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σχόλια