Τί θά πρέπει να περάσει αυτή η κυβέρνηση μέχρι τόν Απρίλιο τό αργότερο; Μά, νέα πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δίς ευρώ. Θά μπορέσει;




Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για μέτρα 4 δισ. ευρώ το 2015 και 2016


Ο καθορισμός των πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, αμέσως μετά το πρώτο τρίμηνο του 2013, θα είναι μια από τις πιο βαριές υποχρεώσεις της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο πριν ακόμη γίνουν νόμος του κράτους τα μέτρα της διετίας 2013-2014. Πριν ακόμη περάσουν ως νόμοι από τη Βουλή τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη διαπραγμάτευση της διετίας 2015 -2016.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι νόμοι που περιέχουν τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αυτόματη διόρθωση και διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αγορές εργασίας και προϊόντων και υπηρεσιών θα κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να παρακολουθεί σε εβδομαδιαία βάση την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκταμίευση των υπο-δόσεων της τεράστιας δόσης των 50,7 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα από την Ε.Ε. (και ειδικότερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και το ΔΝΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου, τα πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015 -2016 που αποτελούν την παράταση του ελληνικού μνημονίου θα είναι το νέο αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας στα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο μέσα στον Απρίλιο αν όλα τα υπόλοιπα μέχρι τότε έχουν πάει κατ' ευχή. Αν δηλαδή η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους δημοσιονομικούς στόχος και έχει θέσει σε εφαρμογή της μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για τις οποίες έχει δεσμευτεί από το μνημόνιο.

Η εσωτερική αλληλογραφία του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα αφορά σχεδόν αποκλειστικά την εφαρμογή των μέτρων των επόμενων εβδομάδων και κυρίως του φορολογικού που ενδιαφέρει ιδιαίτερα και την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Παρόλα αυτά στις κατ' ιδίαν συνομιλίες που έχουν στελέχη τεχνικών κλιμακίων με Ελληνες αξιωματούχους όλοι δείχνουν να βιάζονται να βάλουν τις βάσεις για το επόμενο πακέτο μέτρων. Ζητούν δηλαδή να μάθουν νέα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν δαπάνες. Επίσης πιέζουν πολύ και για τις τελικές λύσεις που θα δοθούν στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που θα κατατεθεί στο δεύτερο κομμάτι του φορολογικού νομοσχεδίου το Μάιο. Η πίεση αυτή έχει ως στόχο τα 4 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από πρόσθετα μέτρα κατά τη διετία να μην αυξηθούν, κατά πολύ, λόγω καθυστερήσεων ή ολιγωρίας των αρχών. Η ίδια η τρόικα αναφέροντας το συγκεκριμένο ποσό αυτό, το θεωρεί -εμμέσως- αισιόδοξα μικρό και βάζει πολλά ερωτηματικά που αφορούν το ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης, την πορεία των δημοσίων οικονομικών τα οποία απειλούνται από την κόπωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και το βαθμό στον οποίον θα υιοθετηθούν και θα εφαρμοστούν στην πράξη οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου.

Εκτός όμως από τη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει, σε περίπου 100 ημέρες, από τώρα το μνημόνιο περιλαμβάνει από τώρα μια λίστα από σοβαρές υποχρεώσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει μέχρι και το τέλος του 2013 με κοινό παρανομαστή πάντα ότι όλα τα υπόλοιπα θα βρίσκονται εντός του στόχου που έχει θέσει το πρόγραμμα.

Υποχρεώσεις του 2013

Συγκεκριμένα το μνημόνιο που θα είναι πια επίσημα πραγματικότητα μετά τη νομοθέτηση του εφαρμοστικού νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων:

-Στο τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει την έκθεση για τη διοικητική αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου. Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψουν οι απαραίτητες και οι περιττές θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και με βάση τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να τεθούν οι τριμηνιαίοι στόχοι για αποχωρήσεις υπαλλήλων με βάση το σχέδιο για την έξοδο 150.000 υπαλλήλων μέχρι και το τέλος του 2014. Μέσα στο Φεβρουάριο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου με στόχο να θέσει αυστηρές οροφές δαπανών για μια τριετία σε όλους τους υπο-τομείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

-Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμορφώσει πλήρως το σύστημα κοινωνικών εισφορών από τα διάφορα ταμεία σε τρεις κατευθύνσεις:

i. Την απλοποίηση του προγράμματος των εισφορών.

ii. Τη διεύρυνση της βάσης από την οποία εισπράττονται κοινωνικές εισφορές.

iii. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες κατά 4%.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικές και προγραμματισμένες έως και την 1 Ιανουαρίου του 2015 με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Βεβαίως απαραίτητος όρος σε κάθε περίπτωση είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει κάθε τρίμηνο να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το κριτήριο, αλλά και τους 21 ελέγχους που ζητά σε μηναία βάση η τρόικα, προκειμένου να υπάρχει στενή παρακολούθηση των αποφάσεων που αφορούν την οικονομική πολιτική.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

«Δεν θα υπάρξει νέο επώδυνο πακέτο, αλλά...»

Ο πρόεδρος της συμβουλίου τεχνοκρατών της ευρωομάδας (EuroWorking Group), Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα τόνισε ότι δεν θα πρέπει η Ελλάδα να περιμένει άλλο επώδυνο πακέτο μέτρων. Πρόσθετε όμως ότι όποιες αποκλίσεις υπάρχουν στους προϋπολογισμούς, θα καλυφθούν με αυτόματες διορθώσεις, οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα. Σημείωνε επίσης ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι καλυμμένο χρηματοδοτικά μέχρι και το 2014. Τυχόν πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης για τα έτη 2015-2016 θα πρέπει να συζητηθούν από το φθινόπωρο του επόμενου χρόνου.

Φορολογία και διοίκηση

Το μνημόνιο, ο εφαρμοστικός νόμος του οποίου αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, προβλέπει σε επίπεδο φορολογίας για το 2013 τις εξής υποχρεώσεις:

- Εως το τέλος του Ιανουαρίου θα πρέπει να βρίσκεται σε ισχύ (δηλαδή να έχει ψηφιστεί) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ορίζει το νέο χάρτη για τις υποχρεώσεις σε μισθωτούς συνταξιούχους επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

- Στο τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει θα υιοθετήσει την απαραίτητη νομοθεσία για τη δημιουργία μιας ημιαυτόνομης φορολογικής υπηρεσίας, η οποία καθορίζει κανόνες για την πρόσληψη του προσωπικού της τα όρια των δραστηριοτήτων της και το πεδίο των ελέγχων της.

- Εως το τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και να έχει μπει σε λειτουργία το νέο σύστημα φορολογικής διοίκησης με στόχο να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της είσπραξης φόρων.

- Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να έχει εντοπίσει και να έχει καταγράψει όλους του φόρους υπέρ τρίτων και να συντάξει ένα πρόγραμμα για την εξάλειψη τους με στόχο η δαπάνη να περάσει στη Γενική Κυβέρνηση.

Τραπεζικό σύστημα

Πέντε υποχρεώσεις σε τραπεζικό επίπεδο προβλέπει το μνημόνιο για το 2013. Το χρονοδιάγραμμά τους έχει ως εξής:

- Εως το τέλος του Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σπάσιμο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε καλή και «κακή» τράπεζα και με στόχο την ιδιωτικοποίησή της.

- Μέχρι και το τέλος Απριλίου θα πρέπει οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με βάση τις κατευθύνσεις που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας.

- Εως το τέλος του Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση ή ανακεφαλαιοποίηση των μικρών τραπεζών.

- Στο τέλος του Ιουλίου οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών τους πλάνων και να τα έχουν υποβάλει για αξιολόγηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για αξιολόγηση.

- Το Δεκέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα ακόμη τεστ κοπώσεως.
πηγή

Σχόλια