VERY HOT - Μπλόκαραν τήν απελευθέρωση τών αρχείων για τα ελληνικά παράγωγα. "Αποκάλυψη των εν λόγω εγγράφων θα έθιγε την προστασία του δημόσιου συμφέροντος όσον αφορά την οικονομική πολιτική της ΕΕ και την Ελλάδα"




Τό Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ μπλοκάρησε την προσπάθεια να αναγκασθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απελευθερώσει αρχεία που δείχνουν πως η Ελλάδα χρησιμοποίησε παράγωγα για να κρύψει το χρέος της στην πορεία προς την οικονομική κρίση.

Η υπόθεση ξεκίνησε από το Bloomberg News στο πλαίσιο τών κανόνων της ελευθερίας της πληροφορίας της ΕΕ  τον Αύγουστο του 2010, αλλά τελείωσε την Πέμπτη από το δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.

 "Αποκάλυψη των εν λόγω εγγράφων θα έθιγε την προστασία του δημόσιου συμφέροντος όσον αφορά την οικονομική πολιτική της ΕΕ και την Ελλάδα," δήλωσαν απο το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η  Goldman Sachs και άλλες επενδυτικές τράπεζες έχουν επικριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι βοήθησε την Ελλάδα να αποκρύψει το πραγματικό μέγεθος των χρεών της κατά τη διάρκεια αρκετών ετών. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2010: «Είναι ένα σκάνδαλο εάν αποδεικνυόταν ότι οι ίδιες οι τράπεζες, που μας έφεραν στο χείλος της αβύσσου βοήθησαν να παραποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία."

 Η ΕΚΤ διοικείται από έναν πρώην τραπεζίτη της Goldman, τον Mario Draghi.

 Η απόφαση σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι που πληρώνουμε για την ελληνική διάσωση 240δις δεν θα μάθουμε αν αξιωματούχοι της ΕΕ γνώριζαν για παρατυπίες στους εθνικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα πριν γίνουν γνωστές το 2009.

Ο  Georg Erber, ειδικός στην ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, δήλωσε στο Bloomberg: "Τα δικαστήρια τεντώνουν σάν λάστιχο τούς νόμους για να νομιμοποιήσουν τις πολιτικές των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής Αποκαλύπτει εμμέσως ότι η ΕΕ ήταν καλά ενημερωμένη για το τι συνέβαινε και δεν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει την κρίση.

" Τό Bloomberg ζήτησε πρόσβαση σε δύο εσωτερικά έγγραφα που συντάχθηκαν για το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Τον Απρίλιο του 2009, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εντόπισαν μια «πράξη ανταλλαγής με ασυνήθιστες όρους" με τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με ένα σημείωμα για τις δύο έγγραφα πού έχει δει το Bloomberg.

Από τον Οκτώβριο του 2009, επαναλαμβανόμενες αναθεωρήσεις των μεγεθών του προϋπολογισμού στην Ελλάδα αύξησαν  το κόστος δανεισμού της χώρας και τελικά αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι λογιστικοί κανόνες τής  Eurostat επέτρέπαν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν επιτόκια εκτός της αγοράς σε τιμές swaps για τη διαχείριση του χρέους τους μέχρι το 2008. Η χρήση των swaps, τα οποία η Ελλάδα δεν προσμετρούσε στο χρέος, επέτρεψε στη χώρα να αυξήσει το δανεισμό της κατά € 5,3 δισ., το 2010 ανέφερε η Eurostat. Στο μεγαλύτερη παράγωγο, αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα δανείστηκε € 2,8 δισ. από την Goldman Sachs το 2001.
κείμενο βασισμένο σέ άρθρο στόν Γκάρντιαν

Σχόλια