VERY HOT - Γιατί απέτυχαν οι συνομιλίες;







(Στη φωτό ο Στουρνάρας πέφτει στην κυριολεξία στην αγκαλιά τού Γιούνγκερ και τον φιλάει με προσμονή για τά περαιτέρω. Ο Γιούνγκερ δείχνει να κατανοεί την αδημονία)



Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών συνεδρίαζαν χθες το βράδυ, το Reuters πήρε στα χέρια του ένα έγγραφο (ΣΣ προφανώς ήταν έκθεση εμπειρογνωμώνων για την βιωσιμότητα τού ελληνικού χρέους πού διέρρευσε)  που είχε συνταχθεί ειδικά  για αυτή τη συνεδρίαση.

Σε αυτό το έγγραφο αποδεικνυόταν  ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο , μόνο εάν οι χώρες της ευρωζώνης δεχτούν  απώλειες επί των δανείων τους στην Αθήνα, και επιπλέον παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότηση ή εάν αναγκάσουν τους ιδιώτες πιστωτές να πουλήσουν ελληνικό χρέος με έκπτωση.

 Στο έγγραφο αναφέρεται ότι άλλα μέτρα (όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων στην Ελλάδα ή η αγορά χρέους από ιδιώτες επενδυτές) δεν θα έχουν αρκετό αντίκτυπο στην βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

 Αναφερόταν επομένως ότι είτε τα κράτη μέλη θα αποδεχθούν "τις απώλειες του κεφαλαίου ή δημοσιονομικές επιπτώσεις», ή θα πρέπει να πάει προς τα πίσω η ημερομηνία-στόχος για το ελληνικό χρέος για να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ κατά δύο έτη, έως το 2022.

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι, όμως, διατεθειμένες να δεχθούν την πρώτη επιλογή, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι απαράδεκτη για το ΔΝΤ.

Οπότε είχαμε αδιέξοδο.

κείμενο βασισμένο σέ άρθρο στόν Guardian

Σχόλια