Απίστευτο. Κρύβουν τήν αλήθεια απο τον Σαμαρά.

Ποιοι κρατάνε στο σκοτάδι τον κ. Σαμαρά;


Σε πρόσφατη (τέλη Οκτωβρίου) πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα διαρθρωτικά μέτρα, παρουσία κορυφαίων υπουργών και υφυπουργών, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είχε ανά χείρας ένα κατεβατό με δεκάδες σημεία, άνω των 100, που θα έπρεπε να κάνει η χώρα και προφανώς είχε συντάξει η τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς διάβαζε το ένα σημείο μετά το άλλο και κάθε φορά ρωτούσε τον παρευρισκόμενο υπουργό στην αρμοδιότητα του οποίου υπαγόταν το θέμα τι είχε κάνει γι’ αυτό.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός έκανε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ενώ σε κάποιες αναφερόταν σε εναλλακτικές λύσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι κατείχε αρκετά καλά τα θέματα.

Όμως, δεν ανεχόταν πλατιάσματα και αγορεύσεις άνευ ουσίας από τους παρευρισκομένους.

Σε μία περίπτωση, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος άρχισε να κάνει ιδεολογικό κήρυγμα, με αποτέλεσμα να τον διακόψει απότομα, λέγοντάς του να τα αφήσει αυτά γιατί ο ίδιος τα ήξερε καλύτερα και να απαντήσει επί της ουσίας.

Όπως υποψιάζεστε, ο υπουργός Υγείας αναγκάστηκε να σταματήσει το κήρυγμα. 

Ακόμη όμως κι όταν οι παρευρισκόμενοι έκαναν ένα διάλειμμα για να φάνε πίτσα, ο κ. Σαμαράς δεν άφηνε τον χρόνο να πάει χαμένος.



Αναφερόμαστε σε αυτά τα περιστατικά γιατί μας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η στάση του σε ένα σοβαρό ζήτημα αιχμής, που άπτεται των οικονομικών της χώρας.

Πολύ περισσότερο γιατί η εικόνα που εκπέμπει στους τριγύρω του είναι ενός ανθρώπου που είναι μεθοδικός, ενημερώνεται και γνωρίζει καλά τα θέματα των υπουργείων και κατανοεί τη σημασία του χρόνου. 

Κοινώς, ενός ικανού hands on μάνατζερ.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς είναι οικονομολόγος και γνωρίζει να διαβάζει νούμερα όπως του προϋπολογισμού κ.τ.λ.

Εκπλησσόμαστε, λοιπόν, όταν τον ακούμε να λέει ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι οι τελευταίες, όπως έκανε χθες μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., ή ότι το πακέτο των μέτρων λιτότητας ύψους 13,5 δισ. ευρώ θα είναι το τελευταίο, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα.

Κι αυτό γιατί στη σελίδα 37 του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος υπάρχει σαφής αναφορά «στα μέτρα που απαιτούνται πέραν των παρεμβάσεων της περιόδου 2013-2014 για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού στα έτη 2015-2016». 

Πρόκειται για επιπρόσθετα μέτρα ύψους 1,87 δισ. ευρώ ή 1% του εκτιμώμενου ΑΕΠ το 2015 και 2,765 δισ. ευρώ το 2016.

Συνολικά, μιλάμε για 4,64 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. 

Κι όλα αυτά χωρίς να λάβουμε υπόψη τυχόν αποκλίσεις που θα πρέπει να καλυφθούν λόγω μεγαλύτερης από την αναμενόμενη ύφεσης τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν εξηγήσεις γι’ αυτό;

Μια υπόθεση είναι ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι τα δημοσιονομικά θα πάνε πολύ καλύτερα σε σχέση με τους στόχους τη διετία 2013-2014.

Ως εκ τούτου, δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα τα δύο επόμενα χρόνια για να ανέβει το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης στο 4,5% του αναθεωρημένου ΑΕΠ ή 8,8 δισ. ευρώ το 2016.

Είναι μια υπόθεση στην οποία δεν θα δίναμε μεγάλες πιθανότητες. 

Μια δεύτερη υπόθεση είναι ότι ο κ. Σαμαράς γνωρίζει κάτι που οι υπόλοιποι αγνοούμε.

Κάτι τέτοιο θα ήταν ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα προχωρήσουν σε ενέργειες για τη μείωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω το απαιτούμενο πρωτογενές πλεόνασμα.

Όμως, φρονούμε ότι κι ο ίδιος ελπίζει σε κάτι τέτοιο, όπως όλοι, καθότι δεν του το έχει εκμυστηρευθεί η καγκελάριος Α. Μέρκελ.

Φθάνουμε λοιπόν στην τρίτη και πιο πιθανή εξήγηση. 

Πιθανόν, οι υπεύθυνοι που του έλεγαν ότι τα 13,5 δισ. ευρώ θα είναι το τελευταίο πακέτο δεν τον έχουν ενημερώσει για τα επιπρόσθετα 4,6 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου πλαισίου τη διετία 2015-2016. 

Ίσως γιατί οι ίδιοι ελπίζουν ότι θα τα αποφύγουν με κάποιον τρόπο.

Όμως, η τρόικα δεν πρόκειται να τα ξεχάσει.

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα, π.χ. την άνοιξη-καλοκαίρι του 2013, η τρόικα θα επανέλθει, ζητώντας την εξειδίκευση των επιπρόσθετων μέτρων και καταφέροντας πλήγμα στην αξιοπιστία του κ. Σαμαρά και στην ψυχολογία του κόσμου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, φρονούμε ότι οι αρμόδιοι έχουν καθήκον να ενημερώσουν ενδελεχώς τον κ. Σαμαρά για όλα αυτά. 


Dr. Money

Σχόλια