Λίστες φοροφυγάδων στήν Ελβετία. Η Αμερικανική περίπτωση. Μήπως οι φοροφυγάδες , γενικώς, έχουν υψηλή κάλυψη;


Σε φυλακή των ΗΠΑ ο "whistleblower" της UBS

Στη φυλακή βρίσκεται ο πρώην τραπεζίτης της UBS στη Γενεύη, Bradley Birkenfeld, ο οποίος αποκάλυψε στις αρχές των ΗΠΑ στοιχεία πολιτών της με κρυφούς λογαριασμούς.
Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν ο Birkenfeld προσέγγισε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με αποδείξεις πως η UBS βοηθούσε Αμερικανούς πολίτες - μέσω του συστήματος τραπεζικού απορρήτου της Ελβετίας - να φοροδιαφύγουν.

Συγκεκριμένα, ο Birkenfeld παρέδωσε στοιχεία για 19.000 Αμερικανούς πελάτες της ελβετικής τράπεζας με λογαριασμούς 19 δισ. δολ

“Δεν θα βγω από το δρόμο μου,” δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC από την ομοσπονδιακή φυλακή της Pennsylvania. “Έβαλα σε κίνδυνο την καριέρα μου, τη φήμη μου, τη ζωή μου προσπαθώντας να αποκαλύψω τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ”.

Ο Birkenfeld σημείωσε πως οι κρυφοί λογαριασμοί του ελβετικού τραπεζικού συστήματος είναι τόσο ευαίσθητοι ώστε οι τραπεζίτες δεν κρατούν τα ονόματα των πελατών τους στους ίδιους φακέλους με αυτούς που περιέχουν τις λεπτομέρειες των κεφαλαίων που υπάρχουν σε αυτούς. Τα ονόματα συνδέονται με τους λογαριασμούς σε φακέλους που υπάρχουν στο χρηματοκιβώτιο της τράπεζας και η μυστικότητα εξασφαλίζεται μέσω διάφορων μέτρων όπως μυστικές λέξεις κλειδιά και προγράμματα κρυπτογράφησης.

Ο Birkenfeld είναι πεπεισμένος πως πλούσιοι Αμερικανοί κρύβουν περιουσιακά στοιχεία αξία τρισεκατομμυρίων δολαρίων εκτός του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ γεγονός που επιβαρύνει τους φορολογουμένους της χώρας.

“Αυτό είναι γεγονός. Αυτή είναι η αλήθεια. Μέχρι κάποιος να κάνει κάτι δεν πρόκειται να ξεκαθαριστεί τίποτα.”

Μετά τις αποκαλύψεις του Birkenfeld, η εφορία των ΗΠΑ πρόσφερε αμνηστία σε πολίτες με κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Πάνω από 15.000 Αμερικανοί πελάτες ελβετικών τραπεζών δήλωσαν τα χρήματά τους με αντάλλαγμα μικρότερες ποινές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Birkenfeld πως απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες κατηγορώντας τον για συνομωσία με σκοπό τη φορολογική απάτη με αποτέλεσμα να καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών και η αποφυλάκισή του είναι προγραμματισμένη για την άνοιξη του 2012.

Ο πρώην τραπεζίτης της UBS πιστεύει πως η φυλάκισή του αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης και κατηγορεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως προσπαθεί αν προστατέψει τους πλούσιους Αμερικανούς που έχουν ακόμα χρήματα σε κρυφούς λογαριασμούς, όπως αυτούς που ο ίδιος διαχειριζόταν.
“Πιστεύω πως υπάρχει υψηλό επίπεδο συγκάλυψης από στελέχη της UBS που έχουν διεισδύσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ,” τόνισε ο Birkenfeld προσθέτοντας πως ο Barack Obama παίζει γκολφ με τον CEO της UBS Americas, Robert Wolf, τη στιγμή που ο ίδιος ζητάει επιείκεια.

Για την ώρα ο Birkenfeld σφουγγαρίζει πατώματα των φυλακών για 12 σεντς την ώρα ενώ σχεδιάζει, όταν βγει από τη φυλακή, να διεκδικήσει αποζημίωση από την κυβέρνηση με την οποία θα ιδρύσει φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Σχόλια