Κι όμως. Οι έλληνες άνεργοι σνομπάρουν δουλειές που δίνουν 50 ή 100 ευρώ

Οι έλληνες άνεργοι δεν ψάχνουν για δουλειά!

 Στο παράδοξο συμπέρασμα που οδηγούν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ αναφέρεται σημερινή ανάρτηση του ιταλικού πρακτορείου: "Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται στον πέμπτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης και με το ποσοστό της ανεργίας να έχει ξεπεράσει το 25%, θα ήταν αναμενόμενο ότι ο κόσμος σκοτώνεται για μια θέση εργασίας. Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του ΟΑΕΔ έδειξε ότι όχι μόνο οι εργοδότες δεν ψάχνουν για υπαλλήλους, αλλά ότι και οι άνεργοι -κυρίως οι νέοι- δεν ψάχνουν για δουλειά" γράφει ο ανταποκριτής του ANSA Φούριο Μορίνι:



Τα εντυπωσιακά συμπέρασμα βασίστηκαν σε στοιχεία του ΟΑΕΔ και των μεγαλύτερων διεθνών ιστότοπων εύρεσης εργασίας για ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτά τα σάιτ διαθέτουν πλατφόρμες που έχουν σκοπό να φέρουν σε επαφή εκείνους που ψάχνουν προσωπικό με εκείνους που έχουν ανάγκη να δουλέψουν. Οι εργοδότες περιγράφουν το είδος του έργου που ζητάνε να εκτελέσει ο εργαζόμενος, ενώ εκείνος που αναζητά εργασία περιγράφει τα προσόντα του προκειμένου να κερδίσει τη θέση.


Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες αυτού του τύπου σε διεθνές επίπεδο είναι το Freelancer.com, το Peopleperhour.com, το Hireagreek.org (που προορίζεται αποκλειστικά για εργοδότες από το εξωτερικό που ψάχνουν έλληνες υπαλλήλους), το RealWritingJobs.com και πολλές άλλες.

Από έρευνα που έκανε η αθηναϊκή εφημερίδα "Καθημερινή", βάσει των στοιχείων του ΟΑΕΔ, προέκυψε ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες είναι εγγεγραμμένοι σ' αυτά τα σάιτ όπου έχουν αναρτήσει το βιογραφικό τους, αλλά το προφίλ τους παραμένει ανενεργό: δεν ψάχνουν για θέσεις εργασίας, δεν απαντούν συστηματικά στις νέες προσφορές και τείνουν να απαντούν πολύ καθυστερημένα ή και καθόλου όταν τους ζητούν επαφή. Αλλά το χειρότερο είναι ότι οι έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται να έχουν ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για δουλειές που είναι χαμηλά αμειβόμενες.

Συνεπώς σνομπάρουν δουλειές που δίνουν 50 ή 100 ευρώ (για παράδειγμα η μετάφραση ενός κειμένου ή διόρθωση ενός τεχνικού προβλήματος κάποιου ιστότοπου) τις οποίες αντίθετα κερδίζουν άνεργοι Βρετανοί, Αμερικάνοι, Γερμανοί ή Ινδοί.

Για την καταγραφή της συμπεριφοράς των εργοδοτών και των ελεύθερων επαγγελματιών που χρησιμοποιούν αυτές τις διαδικτυακές υπηρεσίες, το προσωπικό της "Καθημερινής" έκανε ένα πείραμα: παρουσιάστηκε ως εργοδότης, ανάρτησε διάφορες προσφορές και περίμενε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους εργαζόμενους.

Οι έλληνες άνεργοι δεν ψάχνουν για δουλειά!Για να κάνει το πείραμα πιο αντιπροσωπευτικό, η ομάδα της "Καθημερινής" αυτοπαρουσιάστηκε σαν να ήταν διάφοροι εργοδότες από διαφορετικούς τομείς και χώρες. Έτσι άλλαξε ταυτότητα και εμφανίστηκε σαν ελεύθερος επαγγελματίας που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με κάποιες συγκεκριμένες δουλειές τις οποίες ήθελε να αναθέσει σε τρίτους, για παράδειγμα εμφανίστηκε σαν βρετανός επιχειρηματίας που έψαχνε κάποιον για να σχεδιάσει κάποια σάιτ στο ίντερνετ, ή σαν μια μικρή ελληνική επιχείρηση που έψαχνε μεταφραστές για κάποια κείμενα.

Το πείραμα διήρκεσε σχεδόν τρεις μήνες και το αποτέλεσμα προκαλεί έκπληξη: κανένας έλληνας ελεύθερος επαγγελματίας δεν απάντησε εγκαίρως σε κάποια από τις προσφορές εργασίας.

Ο μόνος που απάντησε, το έκανε πολύ αργά, όταν η δουλειά είχε ήδη ανατεθεί σε κάποιον ξένο.


Σχόλια