Η εικόνα στα δημόσια οικονομικά είναι καλύτερη από αυτή που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Των Σπ. Δημητρέλη και Δ. Καδδά (Πηγή: capital.gr)

 Έως τα μέσα Ιουλίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου.
Την ενημέρωση αυτή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, είχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι.

 Πηγές που γνωρίζουν το τι ειπώθηκε στη συνάντηση και με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr υποστηρίζουν ότι η εικόνα στο δημόσιο ταμείο δεν είναι τόσο κακή όσο παρουσιάζεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες.



Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την εξής ενημέρωση από την υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες:

 - Η εικόνα στα δημόσια οικονομικά είναι καλύτερη από αυτή που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

 - Το πεντάμηνο του 2011 τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι παρά την ύφεση οριακά χαμηλότερα σε σχέση με αυτά του 2011. Συγκεκριμένα ενώ στο 5μηνο του 2011 ήταν 18,46 δισ. ευρώ το φετινό πεντάμηνο είναι 17,93 δισ. ευρώ.

 - Το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου τα έσοδα κινούνται σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

 - Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ έχουν εξοφληθεί οι οφειλές προς τα νοσοκομεία και έχουν καλυφθεί οι δαπάνες του οργανισμού προς τα νοσοκομεία έως και τον Ιούλιο.

 - Τα τελωνειακά έσοδα κινούνται πάνω από τον στόχο.

 - Το επόμενο διάστημα αναμένεται ραγδαία βελτίωση των κρατικών εσόδων λόγω των εισπράξεων από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος. Ειδικότερα οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν ότι ενώ το 2011 εισπράχθηκαν από την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος 1,1 δισ. ευρώ, φέτος αναμένεται να εισπραχθούν 5,1 δισ. ευρώ, δηλαδή 4 δισ. ευρώ περισσότερα.

 - Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες για μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις εφορίες και τα τελωνεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 15.400 οργανικές θέσεις στις εφορίες υπηρετούν 9.800 υπάλληλοι. Και από τις 5.900 οργανικές θέσεις στα τελωνεία υπηρετούν 2.400.

Επίσης τους ειπώθηκε ότι ενώ στο τελωνείο των Κήπων υπηρετούν 28 Έλληνες τελωνειακοί στο τελωνείο της τουρκικής πλευράς υπηρετούν 120. Εξάλλου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενα από το γραφείο του υπηρεσιακού υπουργού ανέφεραν ότι η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη από την αναμενόμενη, με δεδομένο το ύψος της ύφεσης.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η θετικότερη εξέλιξη προέρχεται από πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι φορολογικοί έλεγχοι. Τα στελέχη ήταν λιτά στις δηλώσεις τους, παραπέμποντας σε ανακοίνωση του κόμματος που ενδεχομένως να εκδοθεί αργότερα. Αυτό που άφησαν να εννοηθεί ήταν πως η παρουσίαση του υπουργείου δείχνει μια αισιόδοξη εικόνα σε σχέση με όσα θα περίμενε κανείς, δεδομένης της ύφεσης κατά 6,5%.

 Τα στελέχη ανέφεραν επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα των δαπανών αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για τα οποία θα υπάρξει ειδική συνάντηση εντός της εβδομάδας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση μετείχαν οι κ.κ. Γ.Μηλιός,Τ. Αλεξιάδης, Ν. Κουτσούκος και Π. Λαφαζάνης.
 Πηγή:www.capital.gr
http://www.capital.gr/News.asp?id=1526722

Σχόλια