Τό επίμαχο σχέδιο πού κατατρομοκράτησε καί έστειλε στίς τουαλέτες τό (φοβικό, λίγο, μικρό) πολιτικό προσωπικό τής χώρας. Περιλαμβάνει ασφαλώς «πώληση περιουσιακών στοιχείων».

ΣΣ Φοβούνται ωρέ μουστακαλήδες μου τα παλικάρια?
Τό λιθάρι ωρέ κιοτήδες, πόσο πετάτε το λιθάρι?


Διαβάζουμε στην Καθημερινή.

Σχέδιο μείωσης του χρέους με δύο βήματα χωρίς αναδιάρθρωση μέσω του μηχανισμού στήριξης EFSF
Μελέτη μείωσης του χρέους της Ελλάδας σε δύο βήματα χωρίς να χρειαστεί να χρεοκοπήσει η χώρα, έχει εκπονήσει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (CEPS). Ο μηχανισμός προβλέπει την ενεργό εμπλοκή του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και στα δύο στάδια, ενώ πέραν της Ελλάδας περιλαμβάνει διευκολύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους τόσο της Ιρλανδίας, όσο και της Πορτογαλίας.

Η αξία της έκθεσης αυξάνεται, λόγω του ότι οι συγγραφείς της είναι ο κ. Ντ. Κρος, οικονομικός σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Αγκελα Μέρκελ και πρόεδρος του CEPS, καθώς και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Λονδίνου, κ. Τ. Μάγιερ.

Τα δύο «βήματα» μείωσης του χρέους των τριών χωρών που προαναφέραμε είναι:

1. Το EFSF εκδίδει ομόλογα και τα ανταλλάσσει με τα ελληνικά, πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες επενδυτές. Η ανταλλαγή θα γίνει στις τιμές της αγοράς πριν από την ένταξη των χωρών σε πρόγραμμα του EFSF.

Επίσης, βάσει του σχεδίου, η προσφορά ανταλλαγής των ομολόγων θα διαρκεί για 90 μέρες. Οπως αναφέρει η έκθεση του CEPS, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να δεχτούν την προσφορά αυτή, εξαιτίας των stress tests που θα γίνουν, αφού δεν θέλουν να δείξουν ότι έχουν «επικίνδυνο» χαρτοφυλάκιο.

2. Από τη στιγμή που το EFSF έχει στην κατοχή του το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των τριών χωρών, θα μπορέσει να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του χρέους κάθε χώρας ξεχωριστά. Ετσι:

- Εάν από την ανταλλαγή των ομολόγων στις τιμές της αγοράς προκύπτει «έκπτωση» στις τιμές των κρατικών ομολόγων (δηλαδή στο ύψος του χρέους κάθε χώρας) ικανοποιητική για τη βιωσιμότητα των χρεών τους, τότε το ευρωπαϊκό ταμείο θα καταγράψει στις τιμές αυτές τις απαιτήσεις του από τις χώρες. Φυσικά, θεωρείται δεδομένο ότι οι χώρες θα αναλάβουν επιπλέον δεσμεύσεις για την προσαρμογή των οικονομικών τους μεγεθών, που σε μερικές περιπτώσεις οι δεσμεύσεις αυτές θα περιλαμβάνουν και «πώληση περιουσιακών στοιχείων».

- Στην περίπτωση που η «έκπτωση» δεν φτάνει για να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά το χρέος κάποιας χώρας, τότε το EFSF ενδέχεται να συμφωνήσει σε μείωση του επιτοκίου. Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι εάν το ΑΕΠ της εκάστοτε χώρας είναι τελικά υψηλότερο από ό,τι προβλεπόταν (άρα θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους), τότε το επιτόκιο θα παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, η έκθεση σημειώνει ότι όσο το EFSF ανταλλάσσει τα κρατικά ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών με δικά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα μπορεί να χρηματοδοτεί τα εναπομείναντα ελλείμματα των χωρών αυτών, έως ότου ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Επιπλέον, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σταματήσει αμέσως, καθώς θα έχει χάσει τον «λόγο ύπαρξής» του.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_17/02/2011_432858

Σχόλια