Τρόικα προς τράπεζες: Πουλήστε θυγατρικές, βάλτε λεφτά (σας), ξεκουνηθείτε....


Κάποιοι λένε πώς οι ελληνικές τράπεζες είχαν καλομάθει...
Τώρα , με την καινούργια κατάσταση ίσως και να δυσκολεύονται...
Οι τράπεζες είναι βέβαια τό πραγματικά μεγάλο στοίχημα και εκεί κρίνονται πολλά, αν όχι όλα, για την πορεία τής χώρας το επόμενο κρισιμότατο διάστημα....
Η Τρόικα πάντως δέν δείχνει να αστειεύεται (προσέξτε ιδιαίτερα την πρόθεσή της ΕΚΤ να επιβάλλει πλαφόν στο σύνολο άντλησης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών)...

Αντιγράφουμε απο τήν Ημερησία...

Τρόικα προς τράπεζες: Πουλήστε θυγατρικές, δάνεια
Οι εκπρόσωποι ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ε.Ε. ζήτησαν από τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να ενισχύσουν τα κεφάλαια
"Η" 17/12

Τρόικα προς τράπεζες: Πουλήστε θυγατρικές, δάνεια
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΜΙΝΗ
Ολοκληρώθηκε αυτήν την εβδομάδα η σειρά των προγραμματισμένων επισκέψεων του Δεκεμβρίου, των εκπροσώπων της τρόικας στις έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, δηλαδή, στην Εθνική, την Eurobank, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς, την ATEbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η αντικατάσταση των κεφαλαίων ρευστότητας ύψους 95 δισ. ευρώ που αντλούν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ήταν η βασική σύσταση της τρόικας προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα, η τρόικα υπέδειξε στις ελληνικές τράπεζες ορισμένες εναλλακτικές ενέργειες για την απεξάρτηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από τα κεφάλαια της ΕΚΤ. Οι πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού (π.χ. θυγατρικές, δάνεια, κ.λπ.) και οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου ήταν δύο «λύσεις», στις οποίες η τρόικα θεωρεί ότι θα μπορούσαν οι εγχώριες τράπεζες να προβούν πάραυτα.
Η τρόικα ουσιαστικά ζητά από τις διοικήσεις των έξι εγχώριων τραπεζών, να επιχειρήσουν να σταθεροποιήσουν τη θέση τους με αυτούς (και άλλους) εναλλακτικούς τρόπους ενισχύσεων κεφαλαίων. Οι εκπρόσωποι της τρόικας τόνισαν στις ελληνικές τράπεζες, ότι για ορισμένες περιπτώσεις τραπεζών δε φτάνει μόνο η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και ότι αυτή, θα πρέπει να συνδυαστεί και με πωλήσεις ενεργητικού. Οι ίδιοι τους είπαν ακόμη, ότι μετά από τις ενέργειες, σε περίπτωση που παραστεί επιπλέον ανάγκη, θα μπορούν να πάρουν κεφάλαια από την ΕΚΤ.
Stress tests
Η τρόικα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συζήτησε τα σενάρια προσομοίωσης των stress tests που επίκεινται από την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ μεγάλη σημασία δόθηκε και σε εκείνα που θα διενεργήσει με μεγαλύτερη αυστηρότητα το ευρω-σύστημα το επόμενο τρίμηνο και θα είναι επικεντρωμένα στη ρευστότητα. Εξάρτηση κεφαλαίων από ΕΚΤ.
Η ανάγκη των ελληνικών τραπεζών για άντληση ρευστότητας 95 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προέκυψε από:
Την απώλεια περίπου 26 δισ. ευρώ καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Από την ανάγκη εξεύρεσης ρευστότητας για την αγορά -από τις τράπεζες- περίπου 35 δισ. ευρώ νέων εκδόσεων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) τους πρώτους μήνες του 2009
Την υποκατάσταση ρευστότητες περίπου 15 δισ. ευρώ που αντλούσαν οι τράπεζες από τη διατραπεζική αγορά που εδώ και δύο σχεδόν χρόνια έχει κλείσει και,
Την εξεύρεση περίπου 20 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που είχαν εκδώσει οι τράπεζες λόγω λήξης τους αφού οι αγορές είναι κλειστές και δεν ήταν δυνατή η αναχρηματοδότησή τους.
Σε όλα τα προαναφερόμενα γεγονότα, δεν προβλέπεται αλλαγή προς το βέλτιστο στο βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Ειδικότερα, δεν προβλέπεται άμεσα η επιστροφή των καταθέσεων, ούτε οι τράπεζες μπορούν να προβούν σε πωλήσεις κρατικών ομολόγων. Επίσης, η διατραπεζική (παρότι έδειξε κάποια σημάδια ανάκαμψης), δύσκολα θα επανέλθει γρήγορα στα παλιά επίπεδα, λένε αναλυτές και τραπεζικά στελέχη, ενώ παράλληλα οι λήξεις ομολόγων θα συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναχρηματοδότησής τους, ή απεξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Δηλαδή, οι αναλυτές κρίνουν ότι οι «προσταγές της τρόικας» δεν μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και να επιτευχθεί σημαντικός βαθμός απεξάρτησης από τα κεφάλαια της ΕΚΤ. Γι' αυτό, οι χορηγήσεις δανείων των τραπεζών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, δεν μπορούν να αυξηθούν, αφού όση νέα ρευστότητα βρίσκουν θα πηγαίνει κατά προτεραιότητα για μείωση των υπολοίπων με την ΕΚΤ, χωρίς να διαθέτουν νέα ρευστότητα για αύξηση δανείων.
Νέα δάνεια θα δίνονται από τη ρευστότητα που προκύπτει από αποπληρωμές κεφαλαίου και τόκων υπαρχόντων δανείων. Αλλά, ακόμα και τα νέα δάνεια θα είναι και περιορισμένα και ακριβά τιμολογημένα ακόμα και για τους καλύτερους πελάτες.
Η μεγάλη πλειοψηφία της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ γίνεται έναντι εγγυήσεων μέσω των ομολόγων ελληνικού δημοσίου και πακέτων δανείων που δίνουν σαν εγγύηση οι τράπεζες στην ΕΚΤ. Ομως, πολλές ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη διαθέσει σχεδόν όλα αυτά τα στοιχεία του ενεργητικού τους στην ΕΚΤ έναντι ρευστότητας και αδυνατούν να αντλήσουν παραπάνω.
Ρευστότητα
Επίσης, με τη χειροτέρευση των συνθηκών αγοράς, το haircut των ομολόγων και των δανείων αυτών αυξάνεται, μειώνοντας αντίστοιχα και την αντλούμενη ρευστότητα. Για τον λόγο αυτό, «άνοιξε» ξανά το πακέτο των εγγυήσεων ελληνικού δημοσίου μέσω του οποίου οι τράπεζες εγγυώνται τα δικά τους ομόλογα και τα δίνουν στην ΕΚΤ για άντληση ρευστότητας χωρίς να χρειάζονται δικά τους στοιχεία του ενεργητικού για εγγυήσεις.
Το άνοιγμα των αγορών για την Ελλάδα θα επιτρέψει στις τράπεζες να βρουν τα απαραίτητα επίπεδα ρευστότητας, για να ξεπληρώσουν την ΕΚΤ, και να αυξήσουν τα δανειακά τους υπόλοιπα βοηθώντας την οικονομία.
Οι πιέσεις από τρόικα -λένε τραπεζικοί αναλυτές- για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία απεξάρτησης από την ΕΚΤ, θα έχει σαν αποτελέσματα να υποχρεωθούν οι τράπεζες να πουλήσουν και στοιχεία ενεργητικού τους (δάνεια, θυγατρικές κ.λπ.) στην αγορά, ενώ παράλληλα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν και σε σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουν την αναπόφευκτη αύξηση των επισφαλειών λόγω την παρατεταμένης κρίσης. Σε αυτό το κλίμα, οι ίδιοι εγχώριοι αναλυτές κρίνουν, ότι μέσα σ’ αυτό το γενικότερο κλίμα η κερδοφορία των τραπεζών για το 2011, θα είναι σε έντονη πίεση στην Ελλάδα.
Προειδοποίηση από το Νοέμβριο
Οι συστάσεις Γ. Προβόπουλου
Οι τραπεζίτες δεν άκουγαν για πρώτη φορά αυτές τις συστάσεις. Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης, κ. Γ. Προβόπουλος, στη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες στα τέλη Νοεμβρίου (29/11/10), τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε απεξάρτηση από τα κεφάλαια της ΕΚΤ. Ο κ. Προβόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πει μάλιστα στις διοικήσεις των τραπεζών ότι η πρόθεση της ΕΚΤ είναι ο ορισμός πλαφόν στο σύνολο άντλησης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, η οποία κάποια στιγμή έφτασε να αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνολικής άντλησης κεφαλαίων από το ευρω-σύστημα. Γι αυτό και τους είχε συστήσει να βρουν άμεσα άλλες πηγές χρηματοδότησης «ακόμα και εάν αυτές είναι πιο ακριβές».
Ο κ. Προβόπουλος, είχε συζητήσει, επίσης, με τους τραπεζίτες, το πώς θα μπορούσαν να αποφύγουν το υπέρογκο κόστος που δημιουργούν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, χωρίς, ωστόσο, να ειπωθεί το πώς μπορεί να γίνει αυτό, καθώς η φυγή των καταθέσεων περί των 26 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, επιβάλλει την πολιτική αυτή στις τράπεζες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=85213149

Σχόλια