Τζόζεφ Στίγκλιτζ : «Free fall»

Μπορώ να υποθέσω ότι ο κ. Τζόζεφ Στίγκλιτζ δεν πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά στον κ. Γ. Παπανδρέου εσχάτως, αφού στην επανέκδοση του βιβλίου του με τίτλο «Free fall» («Ελεύθερη πτώση» στα ελληνικά) έχει συμπεριλάβει απόσπασμα για την Ελλάδα το οποίο περιέχει θέσεις που δεν θα προσυπέγραφε ο Πρωθυπουργός.




Ο αγαπημένος νομπελίστας της σοσιαλδημοκρατίας πιστεύει ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί απλώς «έχουμε αγοράσει λίγο χρόνο» ως την επόμενη κρίση. Ισχυρίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα και η Ισπανία θα μπορούσαν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους (αν είχαν δικό τους νόμισμα) για να τονώσουν τις εξαγωγές τους (αυτό είναι σωστό μόνο αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ακόμη παραγωγή...).

Και το καλύτερο; Προτείνει ως τη μοναδική λύση την αποχώρηση της Γερμανίας από την ευρωζώνη για να υποτιμηθεί το ευρώ έναντι του μάρκου και να γίνουν τα γερμανικά αγαθά απλησίαστα για την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ τα ευρωπαϊκά πιο ελκυστικά για τη Γερμανία. Εναλλακτικά προτείνει να χωριστεί η ευρωζώνη σε δύο υποπεριοχές. Οπως λέει ο λαός: κάλεσέ τον στο γάμο σου για να σου πει «και του χρόνου».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=58&artid=358810&dt=06/10/2010

Σχόλια