Γιώργος Παπανδρέου: First we take Manhattan then we take Berlin....

Οι Γερμανοί έχουν ένα πρόβλημα, πάντα τό είχαν...
Είναι πολύ καλοί σέ ότι κάνουν...
Είναι στη νοοτροπία τους να είναι πειθαρχημένοι και λογικοί, οι κακοπροαίρετοι μιλάνε γιά λαό ρομπότ. ...
Επίσης προσαρμόζονται εύκολα στά νέα δεδομένα...

Δέν είναι τυχαίο ότι μετά την ισοπέδωση τής χώρας τους το 45, και αφού τούς χώρισαν στη μέση μπάς και γλιτώσει η ανθρωπότητα απο αυτούς , και 60 χρόνια μετά θεωρούνται και πάλι απο τήν υπόλοιπη δύση (αν και δεν λέγεται δημόσια ποτέ, είναι τό ένοχο μυστικό τών δυτικών) σάν το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα ...
Μετά την επίθεση πού δέχτηκαν απο τίς "αγορές" θα έλεγε κανείς ότι θα θεωρούσαν τόν Παπανδρέου τον μεγαλύτερο εχθρό τους...
Ομως όπως είπαμε οι άνθρωποι προσαρμόζονται εύκολα...
Γιαυτό και προχθές τον βράβευσαν...
Η απορία τού Γερμανού δημοσιογράφου ήταν ειλικρινής «Εχετε καταλάβει γιατί βραβεύεται ο Παπανδρέου;»...
Η απάντηση είναι εύκολη...
Πρέπει κανείς να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα , στό νέο στάτους τών πραγμάτων...
Θέλοντας καί μή πλέον όλοι θα βοηθήσουν τον Παπανδρέου να πετύχει...
Ετσι όπως ήλθαν τα πράγματα δέν μπορούν να κάνουν και αλλιώς...
Οπότε αυτή η βράβευση για τον Παπανδρέου είναι μιά πραγματική νίκη....
Και ο ποιητής έχει απόλυτο δίκιο...
First we take Manhattan then we take Berlin...

Αντιγράφουμε απο τήν Καθημερινή...


Γερμανικά βραβεία μετά την πολύμηνη αμφισβήτηση
Της απεσταλμένης μας στο Βερολινο, Ξενιας Kουναλακη / Xkounalaki@kathimerini.gr

«Ich bin ein Berliner». Τη θρυλική φράση του Τζ. Φ. Κένεντι δικαιούται, κατά τον επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, να πει πλέον και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μετά την προχθεσινή του βράβευση με το Quadriga, μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στη Γερμανία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός παρέλαβε το έπαθλο, μια χρυσή μινιατούρα του τέθριππου το οποίο κοσμεί την Πύλη του Βραδεμβούργου, από τα χέρια του Ακερμαν, υπό τους ήχους του Μαγικού Αυλού του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, που ερμήνευσε η ορχήστρα στο Συναυλιακό Μέγαρο του Βερολίνου.

Hταν ο ίδιος ο άνθρωπος που στα μέσα Μαΐου αμφισβητούσε κατά πόσον η χώρα μας θα μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της. Προχθές όμως μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Παπανδρέου. «Αγαπητέ Γιώργο, αγαπητή Αντα» (στα ελληνικά ) ήταν η προσφώνηση με την οποία ξεκίνησε την ομιλία του ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank και συνέχισε αποκαλώντας τον Ελληνα πρωθυπουργό «ξεχωριστό άνθρωπο». Εξήρε το θάρρος, την ειλικρίνειά του και την αποφασιστικότητα με την οποία πήρε σκληρά μέτρα, αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου επιβεβαιώθηκαν οι στίχοι του Λέοναρντ Κοέν. Πρώτα κατέκτησε το Μανχάταν, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, προχθές το Βερολίνο.

Στο κόκκινο χαλί
Προσερχόμενος σχεδόν τελευταίος στην τελετή και συνοδευόμενος από πολυμελή αποστολή συμβούλων και μελών του πρωθυπουργικού γραφείου, ο κ. Παπανδρέου συγκέντρωσε τα περισσότερα φλας των φωτογράφων όταν στάθηκε στο χολιγουντιανό κόκκινο χαλί με τη σύζυγό του, Αντα, στην Gendarmenplatz. Λίγο πριν από την απονομή είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ηγέτη των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον εξίσου αθλητικό, πλην είκοσι χρόνια νεότερο, υπουργό Αμυνας της Γερμανίας Τσου Γκούτενμπεργκ, αλλά και τον τουρκικής καταγωγής επικεφαλής των Πρασίνων, Τσεμ Οζντεμίρ, ο οποίος φέρεται ότι θαυμάζει ιδιαιτέρως τον κ. Παπανδρέου. Η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος ήταν η πιο διάσημη Ελληνίδα στην αίθουσα, σαφώς πιο γνωστή στη Γερμανία από τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Βίκυ, Βίκυ», της φώναζαν οι φωτογράφοι με έκδηλη οικειότητα. Μόνος και μελαγχολικός τριγυρνούσε στην αίθουσα δεξιώσεων ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, χαζεύοντας ένα ζευγάρι παπούτσια που είχε βγάλει ένας Γερμανός φωτογράφος για να σκαρφαλώσει σε μια καρέκλα και να τραβήξει μια οικογενειακή φωτογραφία όλων των νικητών του βραβείου.

Ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε τη διάκριση «για λογαριασμό του ελληνικού λαού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, γιατί ο λαός είναι που αξίζει τα εύσημα για τις θυσίες, τις οποίες έχει κάνει. Εξήγησε στο κοινό ότι η «επανάσταση του αυτονόητου» συνδέει Γερμανία και Ελλάδα. Οι Γερμανοί την έκαναν με την επανένωση, εμείς την κάνουμε τώρα.

«Κάποιες γερμανικές εφημερίδες μάς αποκαλούσαν τεμπέληδες, αλλά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι εργαζόμαστε περισσότερο από όλους», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός σε μια έμμεση αναφορά στα κακόβουλα δημοσιεύματα της εφημερίδας Bild. Ανάμεσα στους εκπροσώπους του Τύπου που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία του χαμογελούσε σαρδόνια ο ρεπόρτερ της ναυαρχίδας του ομίλου Αξελ Σπρίνγκερ, Πάουλ Ροντσχάιμερ, ο οποίος επί 6 εβδομάδες είχε εγκατασταθεί στη χώρα μας και σφυροκοπούσε στις ανταποκρίσεις του τους «χρεοκοπημένους Ελληνες». «Εγραψα μόνο ό,τι είδα, απλώς με το ύφος ενός ταμπλόιντ εντύπου», έλεγε νωρίτερα σε Ελληνες δημοσιογράφους ο νεαρός Ροντσχάιμερ. Εμφανίσιμος, μόλις 30 ετών, μοιάζει περισσότερο με τραγουδιστή βρετανικού ροκ συγκροτήματος παρά με δημοσιογράφο της Bild. «Εχετε καταλάβει γιατί βραβεύεται ο Παπανδρέου;», ρωτούσε επίμονα τους Ελληνες συναδέλφους του.

Η πλειοψηφία
Ο Ακερμαν απάντησε στις επιφυλάξεις του νεαρού δημοσιογράφου, αλλά και μερίδας του γερμανικού Τύπου, που αναρωτήθηκε ποιο ήταν το σκεπτικό για την επιλογή του Παπανδρέου: «Δεν πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλει η πλειοψηφία, αλλά να πείσουμε την πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά, τσιτάροντας το μεγάλο απόντα της βραδιάς, τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επίσης τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο για τη συμβολή του στην επανένωση των δύο Γερμανιών. Μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας το 1990, ο Σόιμπλε είχε δεχθεί απόπειρα δολοφονίας, που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι. Εκτοτε αντιμετωπίζει διαρκώς επιπλοκές, που έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία του.

Το βραβείο για λογαριασμό του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας παρέλαβαν προχθές η κόρη και η σύζυγός του, Γιουλιάνε και Ινγκεμποργκ, καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βρίσκεται για 4 εβδομάδες στο νοσοκομείο. Η νέα εισαγωγή του για μια μόλυνση που τον ταλαιπωρεί εδώ και αρκετούς μήνες τροφοδότησε νέα φημολογία για ενδεχόμενη απόσυρσή του από τον θώκο του. Το έγκυρο περιοδικό Spiegel αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα επιστρέψει στο υπουργείο μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας του, παρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, Μίχαελ Οφερ, ότι η θεραπεία του προχωρά ικανοποιητικά. Τέλος, για την υπευθυνότητά του βραβεύτηκε με το έπαθλο Quadriga και ο γερμανικός στρατός. Επί τη ευκαιρία η Big Band της Bundeswehr συνέχισε να παίζει και μετά τις δέκα το βράδυ όταν όλοι σχεδόν οι καλεσμένοι είχαν φύγει από τη Gendarmenmarkt. Η μυρωδιά από το κοντινό κατάστημα σοκολάτας Fassbender&Rausch, που παραδοσιακά φτάνει μέχρι την πλατεία, είχε πλέον εξατμιστεί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100105_05/10/2010_417443

Σχόλια