Ευρώπη (Γερμανία;) vs ΗΠΑ. Τό παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό game....

...Δεδομένου ότι στην αγορά των παραγώγων... διαπρέπουν οι τράπεζες της Νέας Υόρκης, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ίσως και να υπάρχει πολιτικός «δάκτυλος» στις πιέσεις προς την Ευρωζώνη και το ευρώ ....
Ενισχύεται η πολιτική διάσταση της Ευρωζώνης

Σε πολλές περιπτώσεις από τη θέση αυτή έχουμε τονίσει ότι η Ευρωζώνη διαθέτει τα αποθεματικά εκείνα που χρειάζονται ορισμένες χώρες μέλη της, ώστε να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους χωρίς να πληρώσουν τα υπέρογκα spread, που η διεθνής ζούγκλα των πιστωτικών παραγώγων έφθασε να χρεώνει για πιστοδοτήσεις προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Τα αποθεματικά που έχουν συσσωρεύσει από τα πλεονάσματα του εξωτερικού τους εμπορίου χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο είναι σημαντικότατα.

Σε αντίθεση οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία εσωτερική ικανότητα αναχρηματοδότησης του χρέους τους και εκ των πραγμάτων προσφεύγουν σε δανεισμό από τα πλεονάσματα της Κίνας και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Στο παγκόσμιο αυτό «παιχνίδι» οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ξεκάθαρα και την πολιτική τους ισχύ, ώστε να εξασφαλίσουν πόρους για κάλυψη όχι μόνο του κρατικού δανεισμού τους αλλά και των τεράστιων ανοιγμάτων του εμπορικού τους ισοζυγίου. Στην ουσία τα προβλήματα των ΗΠΑ, τηρουμένων των αναλογιών θυμίζουν εκείνα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Συνολικά ωστόσο η Ευρωζώνη επιτυγχάνει πλεονάσματα στις εμπορικές συναλλαγές της με τον υπόλοιπο κόσμο και αν προστεθούν τα πλεονάσματα υπηρεσιών, τα αποθέματα που έχουν συσσωρευτεί, διασφαλίζουν ότι η ζώνη του ευρώ δεν έχει ανάγκη τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για χρηματοδότηση.

Βέβαια η λύση που θα δοθεί σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής των 27, με κύριο ζήτημα την εσωτερική στήριξη των χωρών της Νότιας Ευρώπης, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση «λευκή επιταγή» της Γερμανίας προς τις χώρες του Νότου.




Ωστόσο θα τις απαλλάξει από τον ασφυκτικό και απόλυτο εναγκαλισμό των διεθνών αγορών κεφαλαίου, όπου κυριαρχούν τα αρπακτικά πιστωτικά παράγωγα.

Δεδομένου δε ότι στην αγορά των παραγώγων... διαπρέπουν οι τράπεζες της Νέας Υόρκης, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ίσως και να υπάρχει πολιτικός «δάκτυλος» στις πιέσεις προς την Ευρωζώνη και το ευρώ . Άρα η Ευρωζώνη καλά θα κάνει να καλύψει και αυτή σε πολιτικό πλέον επίπεδο τα μέλη της.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1776691

Σχόλια